Košíčky s orieškovou náplňou

Za oknami je Mikuláš!
2.12.2019
Svietnik z jabĺčok
11.12.2019

Formičky na košíčky z krehkého cesta si určite kúpte. Využijete ich po celý rok na vytváranie slaného i sladkého pohostenia. Teraz cez Vianoce môžu byť napečené korpusy so základnou surovinou pre celý rad rozmanitých cukroviniek.

Plnené košíčky sú známou cukrárskou maškrtou. Základ tvorí krehké cesto (ako názov napovedá, je výborné) a plní sa čokoládovými krémami, pudingom, ovocím, šľahačkou - ako si zaumienite. Tým, že sa košíčky dozdobia až pred podávaním, cukrovinky sú vždy čerstvé a vynikajúce. Je vhodné nechať ich deň, dva uležať, čo záleží na druhu náplne. Cesto sa potom zvláčni a ingrediencie sa pekne spoja.

Na týchto prípravách mám rada, že si môžem košíčky napiecť dopredu a uskladniť ich v chladničke v dobre uzavretej krabici. Našľahať krém alebo pripraviť puding a ovocie je potom už dielom okamihu. Na vianočné pohostenie som vybrala rumovú a orieškovú náplň uzavretú do čokolády. Tieto chute skrátka patria k vôni ihličia.

Nezabudnite ich potom naaranžovať na stôl na poschodový stojan na cukrovinky!

Košíčky s orieškovou náplňou 2

KOŠÍČKY S ORIEŠKOVOU NÁPLŇOU

 

Príprava: 45 minút + plnenie * Získate: cca 25 ks

Košíčky

  • 130 g hladkej múky
  • 30 g práškového cukru, preosiateho
  • trocha nastrúhanej citrónovej kôry
  • štipka soli
  • žĺtky z 2 stredne veľkých vajec
  • 1 lyžička medu
  • 80 g vychladeného masla, nakrájaného na kocky

Náplň

  • 80 g práškového cukru, preosiateho
  • 100 g maslových sušienok, rozmixovaných
  • 50 ml kvalitného rumu
  • 1 lyžička prírodného vanilkového extraktu alebo ¼ lyžičky škorice
  • černicový džem

Čokoláda

  • 100 g horkej čokolády
  • 80 g masla
  • 1 lyžicu smotany
  • na dozdobenie cukrárske perličky alebo cukrový máčik

1. Do misky robota dajte suché ingrediencie a dôkladne ich premiešajte. Pridajte žĺtky, med a maslo a zapnite motor. V okamihu, keď sa vytvoria hrubé odrobinky, ktoré sa začnú spájať dokopy, preneste cesto na dosku a rýchlo spracujte. Z cesta vytvorte guľu a dajte ju aspoň na 1 hodinu do chladničky.

2. Rúru zapnite na 175 °C. Formičky vymažte maslom. Z cesta odkrojte časť a na pomúčenej doske vytvorte placku vysokú asi 4 mm. Zvyšok nechajte v chlade.

3. Formičkou alebo pohárom potrebnej veľkosti vykrojte koliesko a skúste ho vložiť do formičky na košíček. Cesto by malo prečnievať zhruba o 4 mm. Prstami ho jemne vtlačte dovnútra, a presah cesta vytvarujte tak, aby vznikol rovný okraj. Dno cesta prepichnite vidličkou a košíčky dajte piecť asi na 15 minút. Ešte teplé ich zľahka vyklepnite z formičiek.

Náplň - Ingrediencie vložte do misky a lyžicou vytvorte cesto. Na povrchu je trošku lepkavé, ale guličky z neho vytvoríte ľahko. Na dno vychladnutých košíčkov dajte ½ lyžičky černicového džemu a guličky vtlačte dovnútra. Košíčky dajte vychladiť. Pripravte si čokoládu vo vodnej kúpeli - a pomocou lyžičky náplň košíčkov potiahnite. Čokoládu nechajte trochu odstáť a cukrovinky dozdobte máčikom alebo perličkami.

Krehké cesto je vláčne, nelepivé a dobre sa s ním pracuje. Snažte sa s ním manipulovať rýchlo a neohrievajte ho. Na vykrojenie cesta je potrebné nájsť správnu veľkosť formičky. Napriek tomu, že ich mám veľa, nakoniec vyhovoval až pohár. Keď koliesko vložíte do formičky, malo by prečnievať cez okraj asi o 3- 4 mm. Keď ho dobre zarovnáte (prípadne odkrojíte), zostane na košíčku dokonalý okraj. Dno cesta prepichnite vidličkou a košíčky môžu do horúcej rúry.

Košíčky mám napečené, takže sa pustím do orieškovej náplne. Najskôr rozmixujem maslové sušienky, potom lieskové oriešky a do základu pridám zvyšné ingrediencie. Na odmeranie rumu mi krásne poslúžili kalíšky SEVILLA (25 ml; čoskoro vám ich predvediem aj s domácim likérom). Ak chcete dať orieškom výraznejšiu chuť, pred spracovaním ich ľahko opražte.

Náplň je na povrchu lepkavá, ale guličky z nej urobíte veľmi ľahko. Keď sa dobre trafím s ich veľkosťou, vystačí presne na počet napečených korpusov. Každú guličku vtlačím do mláčky domáceho černicového džemu - ten je jednoducho najlepší. Ak podobný nemáte, použite brusnicový alebo skrátka taký, ktorý je chuťovo výrazný a nie príliš sladký. Predtým, ako začnem pracovať s čokoládou, dávam košíčky trochu stuhnúť do chladničky. Čokoláda potom rýchlejšie tuhne a nesteká.

Hotové košíčky nechám týždeň rozležať v dobre uzavretej krabici v chladničke a pred servírovaním ich vložím do papierových košíčkov. Cukrovinky vyzerajú najlepšie na poschodovom etažéri, ktorý môžete ešte rôznym spôsobom dozdobiť. Vytvorí pôsobivú korunu vášho sviatočného stola.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *