Ľadový krabičkový dezert

Domáce limonády II / jahodová a černicová
17.6.2021
Venček s levanduľou
24.6.2021

Udreli poriadne horúčavy a chute na niečo dobré sa uberajú jedným smerom - hlavne, aby to bolo dostatočne vychladené...

Zmrzliny, sorbety a vychladené nápoje sú v túto dobu neobyčajnými lákadlami. K správnym letným dezertom ku káve patrí celá rada nepečených sladkostí, ktoré sú našťastie hotové jedna, dve. Je dobré mať také recepty v rukáve, pretože väčšina z nás sa horúcej kuchyni vyhýba oblúkom.

Ponúkam vám mrazený dezert, ktorého príprava vám nezaberie viac ako pol hodinky. Naučila som sa ho podľa Anji Donnermeyerovej, ktorá ho pripravuje zo snehových pusiniek. V nasledujúcej úprave s nasekaným žĺtkovým cestom (rakvičkovým), si bleskovo pomôžete nákupom v cukrárni. Celkom budete potrebovať len nepríliš obvyklú kombináciu troch surovín a smaltované misky s viečkami, v ktorých dezert vytvarujete v mraziacom boxe. Po vyklopení zákuskov s kúskami čokolády v našľahanej smotane, sa ocitnete v siedmom nebi.

Prednosťou dezertu je to, že ho mrazený ľahko preveziete aj mimo domova. Uložte ho do chladiacej tašky a je to. Praktické misky zo smaltovanej ocele a plastu využijete na cestách tisícorakým spôsobom. V domácnosti sú vhodné na uchovanie potravín aj na servírovanie šalátov, nátierok a pod. Práve vďaka viečkam sú misky ideálne na prenášanie pokrmov. Možno ich dávať do umývačky riadu, avšak nie sú vhodné do mikrovlnnej rúry.

ĽADOVÝ KRABIČKOVÝ DEZERT

Príprava: 30 minút * Získate: 2 misky s objemom 0,2 a 0,6 l, teda asi 3/4 l

  • 100 g rakvičiek alebo pusiniek
  • 80 g horkej čokolády
  • 300 g smotany na šľahanie
  • 1 1/2 vrecka stužovača šľahačky
  • čokoláda a ovocie na dozdobenie

1.Dve najmenšie alebo jednu misku s objemom 0,9 l vyložte potravinárskou fóliou. Zvoľte si tvar podľa toho, aký veľký dezert si prajete.

2.rakvičky nakrájajte na hrubšie kúsky, čokoládu na drobnejšie. Ak chcete, môžete ju rozsekať s mixérom nahrubo. Zmes v miske premiešajte.

3.Smotanu premiešajte so stužovačom a ušľahajte tak, aby bola pevná. Pridajte ju do suchej zmesi a stierkou rýchlo spojte. Hmotu presuňte do škatuľky vyloženej fóliou, povrch uhlaďte a dajte mraziť do druhého dňa.

Dezert vyberiete z krabičky veľmi ľahko. Na dve sekundy ponorte spodnú časť krabičky do horúcej vody a pomocou presahujúcej fólie ho vytiahnite. Priklopte ho tanierom, prevráťte a fóliu zlúpnite. Dezert zostane dokonale zmrazený. Ešte ho dozdobte rozpustenou čokoládou, ovocným topingom a pod. a pridajte k nemu plátky broskýň, jahôd, ananásu, podľa toho, na čo máte chuť.

Základnou surovinou dezertu sú cukrárske rakvičky. Ak máte dobrý zdroj, kúpte si hotové, je ich treba len pár. Budete prekvapení, že v dezerte zostanú chrumkavé a smotana ich nerozmočí. Čokoládu zvoľte horkú, aby vyvážila sladkosť žĺtkového cesta. Odporúčam rozsekať ju na malé kúsky, pretože čokoláda sa dokonale zmrazí a zostane tvrdá. V podstate by ste si ju nevychutnali.

Horúca čokoláda na zmrazenom dezerte okamžite stuhne. Ľadový dezert je vďaka žĺtkovému cestu naozaj dezertom, nečakajte teda konzistenciu zmrzliny. Ak vytvoríte väčšiu tortu, studená ide krásne nakrájať na pásy. Ak máte v obľube rakvičky, potom je vám jasné, aký bude výsledok - ľadová rakvička s čokoládou.

Prajem Vám dobrú chuť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *