Lampičky z pohárov na víno

Vianočný medový perník z hrnca
3.11.2021
Rožteky v darčekovom balení
9.11.2021

Rýchle nápady sú na nezaplatenie. Napríklad tento, kedy sa chystáte prestrieť k veľmi romantickému večeru, a na stole sú poháre na víno. Pridajte dva navyše, aby sa z nich na chvíľku mohli stať žiarivé lampášiky.

Budete na to potrebovať len potlačené transparentné papiere – zoženiete ich vo výtvarných potrebách, potom ešte nožnice a trochu lepidla. Kornút vytvoríte jednoducho a od neho je len krôčik na to, aby vznikli jednoduché tienidlá na poháre na nôžke. Do pohárov vložte čajovú sviečku a váš slávnostný večer môže začať.

ČO BUDETE POTREBOVAŤ NA VÝROBU TIENIDLA

Transparentné papiere vyzerajú vzdialene ako pergamen a prepúšťajú rozptýlené svetlo. Väčšinou sa predávajú po kusoch (zoženiete ich vo výtvarných potrebách a väčších papiernictvach) vo veľkosti A4 a vo väčšej veľkosti (tie sa rôznia) vo všelijakých kreatívnych sadách typu Vianoce, párty a pod. Aké veľké papiere potrebujete si ujasnite podľa toho, aké poháre použijete. Najprv si vytvorte maketu z obyčajného papiera. Pripravte si:

  • 2 papiere A3 na maketu, napríklad kus novín
  • 2 ks transparentných papierov s ľubovoľnou potlačou
  • 2 ks čajových sviečok
  • 2 poháre na víno, najlepšie dosť oblé
  • nožnice, ceruzku a pravítko
  • lepidlo zn. Tenyl, tyčinku Kores a pod.

Vytvorte si presný strih na tienidlo. Nemôžem vám tu ponúknuť predlohu, pretože záleží na proporciách vašich pohárov. Postup ale určite zvládnete. Vezmite obyčajný papier a stočte ho do kornúta. Nasaďte ho na pohár. Ešte tam držať nebude, ale trochu uvidíte tvar. Kornút stlačte a odstrihnite hornú a spodnú časť. Stále ho držte, pretože potrebujete zarovnať vertikálne strany, ktoré neskôr zlepíte. Urobte to a papier rozložte. Budete mať trošku šišatý patvar, ale teraz zaguľaťte do oblúka spodný okraj, odmerajte kolmicami zvolenú výšku a vznikne horný oblúk. Boky zostrihnite do roviny. Nevadí, keď vám niekde chýba kus papiera. Teraz predlohu položte na druhý obyčajný papier – napríklad z novín, a vytvorte presný strih. Stočte ho a skontrolujte, či sedí na pohári a rovnaký tvar vystrihnite z transparentného papiera. Presah na zalepenie by mal tvoriť 1 až 1,5 cm.

JEDNODUCHÝ ŠIRM

Tienidlo zlepte lepidlom. Spoj by nemal byť širší ako 1 cm; na lampičke bude zreteľný, pretože sa menej presvieti. Pozor na lepidlo, aby nebolo veľmi mokré, pretože transparentný papier sa ihneď začne krútiť. Namažte jednu stranu len ľahko a ihneď papier spojte. Spoj prechádzajte prstom, aby sa nezvlnil. Mám vyskúšané lepidlo Tenyl, ktoré funguje, ale tiež ho nedajte veľkú vrstvu.

EŠTE ROZSVIETIŤ…

Do pohárov vložte čajovú sviečku v hliníkovom obale a nasaďte tienidlo. Otvor v tienidle musí byť široký, aby odvádzal žiar zo sviečky. Pozor na to. Iste nemusím pripomínať, že pri otvorenom ohni musíte byť obozretní. Lampičky nenechajte bez dozoru a nikde, kde je prievan. Tienidlá na pohároch dobre sedia, ale sú ľahké a mohli by sa posunúť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *