Lemon curd / citronový krém

8 stálic na likvidáciu prechladnutia
15.2.2021
Jarné háčkovanie na vajíčka
21.2.2021

Lemon Curd, citrónový krém, asi poznáte skôr pod anglickým názvom. Je to tradičná pochúťka, ktorá sa používa k náplniam do tort, k pečeniu citrónových pajov pod nadýchanou snehovou čapicou alebo sa je samotná, ako alternatíva džemu.

Od 19. storočia sa domáci citrónový krém podával v Anglicku s malými koláčikmi k popoludňajšiemu čaju. V Spojených štátoch sa viac zabýval pod zapečenými snehovými pusinkami. Prenikavá chuť citrónov a jemnosť krému je úchvatná v spojení s našľahanou nesladenou smotanou. Celkom iste zbystria všetky vaše zmysly. Krém som prvýkrát ochutnala s vaflami a so šľahačkou a dokonale som mu prepadla.

Citrónový krém zoženiete aj hotový, ale odporúčam vyskúšať vlastnú výrobu. Z receptu získam dve necelé misky krému, zhruba teda 400 ml. Krém síce podlieha skaze (oproti kupovanému, kde k chuti musíte prijať potrebné stabilizátory) a musíte ho v krátkej dobe spotrebovať. Ale nemusíte sa obávať, že zostane v kúte chladničky.

CITRONOVÝ KRÉM

Príprava: 35 minút * Získate: 2 malé poháre

  • 100 ml šťavy z 3 väčších bio citrónov
  • nastrúhaná kôra z 2 citrónov (nemusí byť)
  • 3 vajcia
  • 100-120 g krupicového cukru (podľa chuti)
  • 100 g masla

1. Citróny vydrhnite kefkou pod horúcou vodou. Dobre ich osušte a z dvoch citrónov nastrúhajte kôru. Kôra dodá krému výraznejšiu chuť i arómu, ale ak chcete, môžete tento krok vynechať. Kôru pridávam a dokonca ju v kréme nechávam. Avšak strúham veľmi opatrne, len po povrchu. Ak vytrhnete aj bielu časť kôry, pridá krému výraznú horkosť.

2. Citróny rozkrojte a vytlačte šťavu. Ak máte veľké plody, na elektrickom odšťavovači získate až 100 ml šťavy. Zceďte ju cez umelé sitko.

3. Vyšľahajte vajcia s cukrom do hustej peny, pridajte citrónovú šťavu aj kôru a všetko presuňte do malej misky nad hrnček s vodou. Zmes zahrievajte za stáleho miešania drevenou lyžicou. Keď sa ingrediencie dokonale spoja, začnite pridávať po kockách maslo.

4. Ďalšiu kocku masla vložte vždy v okamihu, keď je základ hlaďučký. Krém začne postupne hustnúť. Voda nesmie vrieť, inak by sa krém zrazil.

5. Výsledkom je vláčny krém, ktorý má konzistenciu pudingu; celý proces trvá asi 10-15 minút. Potom vypnite plameň a krém nechajte vychladnúť. Ešte trochu zhustne.

Nastrúhané kúsky kôry sú v kréme nepatrne cítiť, rada ich tam nechávam (na fotografii ich ani neuvidíte). Ak vám to vadí, kôru nepoužívajte, alebo zvoľte iný postup a zmes preceďte. Nakoniec krém vložte do dvoch pohárov, dobre zaviečkujte a uložte do chladničky. Spotrebujte ho počas týždňa.

Ak použijete tmavý cukor, krém bude zafarbený, ale ničomu to nevadí. Na nastrúhanie citrónovej kôry použite veľmi ostré strúhadlo. Pozor, strúhajte iba žltú časť kôry.

Krém je maslový, hladký a hustý. Z tohto receptu som získala 2 necelé misky s objemom 275 ml; odhadujem teda asi 400 ml krému.

Ak máte vaflovač, odporúčam ochutnať krém na ešte teplých a chrumkavých vafliach. Samozrejme s lyžicou našľahanej domácej smotany. Garantujem vám, že sa citrónový krém u vás usadí natrvalo. Skúste ho tiež s jogurtom, s lievancami, v jemnejšom prevedení si ho pripravíte aj z limetiek. Dobrú chuť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *