Machový trávnik na raňajky

Poschodové poličky udržia poriadok
23.4.2022
Jarné bylinky na tanier, do šatníka a do postele
29.4.2022

Jar je plná farieb a zo všetkého najviac sa všetci tešíme na zelenú. Nebojte sa, aj v kuchyni bude zdravá a prírodná!

Keď som vlani objavila machovú tortu v jednej z východoslovenských cukrární, neochutnala som – myslela som si, že bude cesto plné potravinárskych farbív. Tiež ich občas používam, ale viem, ktoré jesť chcem a ktoré nie. Svoje pomýlenie som ochotne napravila, keď som sa dozvedela, o čo ide...

Zelené tortičky sa odvtedy rozbehli po našej zemi a dostanete ich v cukrárňach a kaviarňach, kde sa pečie dobre a pekne domácky. Za úchvatnou farebnosťou stoja rozmixované listy špenátu, ktorých chuť však v upečenom ceste nenájdete. Do receptu patrí čerstvý baby špenát, ktorého listy sú sladké a môžete ich smelo ochutnať už v rozmixovanej olejovej zmesi. Pečenie je zábavné, svoju machovú pažiť môžete totiž dozdobiť podľa svojej jarne rozkvitnutej fantázie.


Príprava: 30 minút + 45 minút na dokončenie * Získate: plech cca 24 × 34 cm

Cesto

  • 150 ml repkového oleja
  • 200 g baby špenátu, čerstvého
  • 3 vajcia M
  • 180 g krupicového cukru
  • štipka soli
  • 2 lyžičky vanilkovej esencie
  • 250 - 300 ml kefírového mlieka
  • 430 g hladkej múky, preosiatej
  • prášok do pečiva, 12 g

Krém

  • 2 plátky želatíny
  • 250 g mascarpone
  • 250 ml smotany na šľahanie, 40%
  • 4 lyžice práškového cukru, preosiateho
  • 2 lyžičky vanilkovej esencie

1. Do mixéra nalejte olej a postupne pridávajte hrsť po hrsti špenátové listy, až vznikne hladké pyré.

2. Do misy robota dajte vajcia a cukor, pridajte vanilku a ušľahajte pevnú, nadýchanú penu. Rúru zapnite na 180 °C.

3. Potom malým pramienkom prilievajte špenát a na nízke otáčky všetko opatrne premiešajte. Pridajte štipku soli a 2 lyžičky vanilkovej esencie.

4. V inej miske preosejte múku a zmiešajte ju s práškom do pečiva. Potom zmes po lyžiciach pridávajte k špenátovému krému a striedavo s kefírom stierkou zapracujte do základu, až vznikne vláčne, hladké cesto. Kefír pridajte s citom, keď trocha zostane, nič sa nedeje, špenát je zakaždým inak šťavnatý.

5. Cesto rozotrite na plech vystlaný papierom na pečenie a zarovnajte ho do roviny. Plechom buchnite o stôl, aby vybehli bubliny vzduchu a cesto dajte piecť na 35 – 40 minút. Ku koncu môžete rúru stiahnuť na 175 °C. Upečený plát nechajte vychladnúť na mriežke.

6. Krém- Do malého kastrólika dajte 2 plátky želatíny, pokvapkajte ich trochou studenej vody a nechajte napučať. Medzitým do misky robota vložte mascarpone, prilejte vysokopercentnú smotanu, pridajte cukor a vanilku, a všetko krátko vyšľahajte na hustý krém. Hmota nadobudne veľa objemu a spevní sa, ale neprešľahajte ju. Teraz želatínu mierne prehrejte (nevariť!), až sa dokonale rozpustí, ihneď stiahnite z plameňa a nechajte krátko vychladnúť. Potom ju pramienkom nalejte do pripraveného krému. Krátko prešľahajte. 

7. Z vychladnutého plátu odkrojte z každej strany prúžok cesta, tie budú potrebné na vytvorenie machu z omrviniek. Na zvyšok plátu naneste krém, dokonale ho vyrovnajte a všetko dajte chladiť aspoň na 30 minút do chladničky. Medzitým si vytvorte mach z odrezkov, ktoré rozdrobte na ľubovoľnú hrubosť.

8. Ak chcete mať rezy pravidelné, vychladený plát už teraz rozkrájajte na úhľadné štvorce, ale cesto nechajte pri sebe. Potom na povrch husto naneste omrvinky, naozaj mierne ich vtlačte do povrchu a naneste zvyšok machu. Machový trávnik ľubovoľne dozdobte.

Baby špenát treba najprv rozmixovať na jemné pyré. Do mixéra nalejte olej a potom postupne pridávajte špenát po hrstiach. Tu je zmes ešte veľmi kúskovitá, ale nakoniec, keď všetko prešľaháte, zostane jemná kaša. Akonáhle ju začnete pridávať k vaječnej zmesi, získate nadýchaný nádherne zelený krém.

S múkou a ostatnými surovinami vznikne hladké cesto, ktoré presuňte ihneď do vyhriatej rúry. Dobu pečenia zbytočne nepreťahujte, zelené cesto sa na dne aj na povrchu ľahko premení na hnedé. Pokiaľ vám rúra zhora pečie viac, v závere pečenia povrch plechu prikryte papierom na pečenie. Hnedá bude aj základňa cesta, ale to je tak v poriadku. Keď budete vytvárať machovú posýpku, prefarbenie omrviniek bude vyzerať prirodzenejšie.

TIP: Na upečenie obdĺžnikového plátu cesta môžete využiť nielen klasický nízky plech do rúry, ale aj špeciálne formy - jednou je forma, ktorej dno je možné s upečeným cestom vyzdvihnúť, takže sa s ním ďalej dobre pracuje, alebo využite posuvný rám, ktorý si zakaždým upravíte do potrebnej veľkosti a umiestnite na plech. Tento rám je ideálny na následné vrstvenie krémov.

Plát vychladnutého machového cesta zbavte všetkých štyroch nerovných okrajov a schovajte si ich na rozdrobenie. Hore navrstvite krém zo smotany a mascarpone, dokonale ho vyrovnajte a dajte na polhodinku vychladiť. Medzitým si vytvorte omrvinkový mach. Potom ostrým nožom rozkrájajte úhľadné rezy, ale plát nechajte pohromade a povrch husto posypte drobčekmi. Prvú vrstvu jemnučko pritlačte, a potom už len navrstvite zvyšok machu. Odrobinky sa takto lepšie zafixujú a nebudú sa z rezov sypať pri servírovaní. Povrch torty ľubovoľne dozdobte:

  • čokoládovými alebo cukrovými vajíčkami
  • jedlými kvetmi
  • sušenými jedlými kvetmi
  • lyofilizovaným ovocím alebo čerstvým drobným bobuľovým ovocím

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *