Mágia lodičiek z orieškov

Vankúše s darčekovou vianočnou ambalážou
27.11.2021
Mini Pavlova alebo čo s bielkami?
2.12.2021

Vianočných zvykov je veľa. Bola by škoda na ne zabudnúť. Jeden z najkrajších je púšťanie lodičiek zo škrupín vlašských orechov. Určite si ich tento rok pripravte. Deťom sa bude zdať Štedrý večer ešte tajomnejší.

Kúzla a mágia starých predpovedí sa už dávno pretavila na spoločenskú zábavu. Pravidlá a veštby plávajúcich svetielok sa celkom často rozchádzajú, takže si môžete ich významy vysvetliť po svojom, ako ich sami cítite. Základné pokyny nájdete nižšie.

Keď som bola malá, púšťali sme škrupiny s narezanými a voskom prilepenými kúskami sviečok, ktoré sa dávajú na stromček. Boli nevyvážené a vratké, a nezriedka sa hneď utopili. S neskoršou výrobou sviečok ma napadlo naplniť škrupiny voskom a vytvoriť tak ľahučké sviečky, ktoré plavbu absolvujú bez úhony. Samozrejme vám to prezradím. Aj to, že sa pri fotení neutopila ani jediná. Pekne usporiadane vyhoreli a len sa jemne míňali na hladine.

Je dôležité, aby si každý pustil po vode lodičku, ktorú si sám vyrobil. Nie je to nič ťažké, ale deťom musíte pomôcť s horúcim voskom. Na púšťanie lodičiek si vyberte nejakú peknú, stabilnú nádobu s väčším priemerom. Záleží na tom, koľko ľudí sa nad ňou zíde. Myslím, že napríklad zamilovanej dvojici úplne postačí väčšia polievková miska.

ČO BUDETE POTREBOVAŤ NA VÝROBU SVIEČOK

Môžete pracovať priamo so zakúpenými voskami. Pretože sa sama výrobou sviečok nezaoberám a potrebné suroviny doma nemám, trošku som to obišla. Použila som farebné čajové sviečky, ktoré sa predávajú v krabičkách po 6 kusoch a stoja pár centov. Pripravte si:

  • rozpolené a vyčistené škrupiny vlašských orechov
  • farebné čajové sviečky
  • starý nôž

Sviečky vyberte z hliníkových kalíškov. Položte ich na doštičku a vykrájajte stredy s knôtom. Musia byť tak veľké, aby sa zmestili do škrupín. Mala som dosť malé orechy, takže som musela okrájať veľa vosku. Zvyšky som si schovala, pretože vosk stačí neskôr rozohriať a naliať do starých šálok, do ktorých vopred vložíte knôt. Vzniknú tak úžasné svietniky.

DOKONČENIE SVIEČOK

Tu sú odložené vosky, ktoré som si roztriedila podľa farieb. Svetielok som robila veľa, aj keď sa ich fotilo iba pár. Hodia sa na drobné pozornosti pre kamarátov, s ktorými sa pred sviatkami stretnem. Keď sviečky zabalíte do celofánových vreciek, vyzerajú krásne. Sviečky dokončite takto – kúsky s knôtom treba dobre zatlačiť do škrupín tak, aby boli v rovnakej rovine s okrajom. Potom už si len rozohrejte pár sviečok zhodných farieb a torza sviečok zalejte. Vosk okamžite stuhne a lodičky sú hotové. Len ich trochu očistite, kde vám trošku ukvaplo.


 

Teraz to najdôležitejšie - ako veštba funguje?

Takže, ak si prajete nahliadnuť do svojho osudu, musíte si loďku odliať sami. V okamihu, keď ju spustíte na vodu, si pomyslite jednu otázku, na ktorú si prajete poznať odpoveď. Najčastejšie sa otázka týka lásky, zdravia, rodiny, práce, jednoducho toho, čo je pre vás v tej chvíli najdôležitejšie. Pritom svoju sviečku zapáľte. Všetci by ste mali sviečky pustiť od kraja nádoby, ktorý je vám najbližšie. Sviečka sa začne pohybovať medzi ostatnými, a tak je dobre, keď je okolo dosť miesta. A teraz to príde:

  • keď sa lodičky stretnú a dotknú sa – znamená to vzájomné priateľstvo alebo dokonca lásku
  • keď sa lodička dostane dovnútra krúžku ostatných lodičiek – hovoríte si o pomoc
  • keď je lodička súčasťou kruhu s ostatnými – ste vyrovnaní a máte silu pomáhať ostatným, urobte tak
  • keď lodička zostane pri kraji nádoby (pri brehu) – potom bude váš budúci rok bez výrazného osobného vývoja
  • keď lodička prepláva na protiľahlý breh – splní sa prianie, na ktoré myslíte
  • keď sa lodička točí okolo svojej osi – vo svojom živote prešľapujete na mieste, zamyslite sa nad tým
  • keď sviečka zhasne alebo sa potopí – vaša situácia sa v budúcom roku nijako nezlepší

RYBIA PREHLIADKA

K balíčku s lodičkami treba pribaliť zápalky. Samozrejme vianočné! Vyrábam ich jednoducho. Z nejakej starej vianočnej gratulácie vystrihnem obrázok a nalepím ho na krabičku.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *