Medvedie labky s ružovým krémom

Zdobíme okná a parapet
15.12.2021
Anjelské stolovanie
21.12.2021

Vymyslieť nové sladkosti je ťažké. Musia byť minimálne rovnako tak dobré, ako tie, ktoré každoročne patria k najobľúbenejším, inak nemajú šancu na úspech.

Keď som testovala silikónovú formu na pečenie tradičných medvedích labiek, zarazila ma ich malá veľkosť. Forma je pekná a úplne v poriadku, ale bolo jasné, že budem piecť skôr labičky. Nemám nič proti drobným cukrovinkám, naopak; na mise pôsobia úhľadne a nemusíte na ne nespôsobne otvárať pusu od ucha k uchu. Ale napadlo ma, že by sa s labkami dalo pracovať ako s obľúbenými vianočnými plnenými orechmi. Nápad vyšiel úžasne. Orieškové labky spojené ružovým krémom a v úplne inom chuťovom prevedení sa u nás okamžite vyšplhali na výslnie.

Zvolila som svetlé orieškové cesto a maslový krém vyladený do odtieňa hrnčeka s pollitrovým objemom. Je to malý tip na darček. Zabaľte ho komplet aj s cukrovinkami do celofánu a venujte niekomu milému na Vianoce.

Príprava: 1 hodina + odležanie * Získate: cca 60 labiek (spojených)

Cesto

  • 200 g hladkej múky, preosiatej
  • 140 g masla
  • 80 g práškového cukru, preosiateho
  • 40 g lieskových orieškov, jemne mletých
  • 1 žĺtok
  • 1 lyžička pomarančovej kôry, jemne mletej

Náplň

  • 130 g masla, zmäknutého
  • 130 g práškového cukru
  • 3 lyžičky rumu
  • pár kvapiek potravinárskej červenej farby

1.Cesto vypracujte v robote, akonáhle sa spojí, presuňte ho na dosku a dokončite. Z hladkého vláčneho cesta vypracujte valček, vložte ho do fólie a ponechajte v chlade.

2. Formu na labky umyte a vysušte, a vystriekajte ju olejom na pečenie. Potom oddeľte z cesta zodpovedajúce množstvo a do každej formičky vložte guľôčku. Ukazovákom ju nakoniec roztlačte tak, aby vznikla jamka. Rúru vyhrejte na 170 °C.

3. Formu podložte plechom a pečivo pečte 10 minút, až slabo zružovie.

4. Vychladnuté tvary uskladnite v chlade a pár dní pred sviatkami ich spojte našľahaným ružovým krémom. Aj potom cukrovinky ponechajte v chlade.

Aby som mala labky jednu ako druhú, do formičiek najprv rozhodím guličky cesta, pri ktorých mám istotu, že budú približne rovnako veľké. To tak rýchlo dostanete do ruky. Formu minimálne vystriekajte olejom a upečené labky vysypte na podložku po miernom vychladnutí.

Našľahaný krém je z masla, takže labky plňte až pred sviatkami. Zjedia sa ale tak rýchlo, že sa nemusíte báť, že by sa pokazili!

Precízne prevedené výšivky a aplikácie zdobia celý rad obrusov, ktoré nájdete na našom e-shope. Obrus s vtáčikmi ponúkame v tvare štvorca o rozmeroch 85 × 85 cm. Jedná sa o stredový obrus, pod ktorý prestrite obrus v jednej zo základných farieb vrchnej dekorovanej látky a v potrebnej veľkosti pre váš stôl.

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *