Mini Pavlova alebo čo s bielkami?

Mágia lodičiek z orieškov
30.11.2021
Aranžmán pre mesiac december: Ozdoby z pomarančov
8.12.2021

Keď budete mať za sebou poslednú várku napečených koláčov, istotne vám zostanú v chladničke bielky. A to ešte nejaké pribudnú po príprave vianočiek. To sú presne tie potrebné na snehový dezert. Napečte si menšie korpusy a uzavrite do krabice. Na Štedrý večer luxusne dokončia vašu slávnostnú hostinu.

Hneď v úvode ešte jedna informácia – šľahanie bielkov za vás spraví šľahač a celá príprava trvá len 20 minút, takže stojí za to obetovať sa. Aspoň u nás je to taký rituál, než s konečnou platnosťou odprášim kuchyňu zo závoja múky a cukru a zatvorím svoju kuchárku s rodinnými receptami. Na snehové pečivo sa musí ísť trošku špeciálne, ale žiadna veda to nie je. Pár drobných rád som sústredila na konci článku.

Jediné, čo potrebujete na prácu, je cukrárske vrecko s väčšou, ostro rezanou hubicou. Tentokrát som využila jednorazové mikroténové vrecká, a musím povedať, že sú šikovné. Sú tenučké a v rukách nemáte žiadny prekážajúci materiál. A hurá, odpadá umývanie... Práca išla pekne od ruky, čo som bola rada, pretože na účely fotenia som robila celý proces 3×, ku každej krokovke zvlášť :o)

Tak, zase za rok!

MINI PAVLOVA

Príprava: 20 minút + sušenie a zdobenie * Získate: 3 veľké dezerty alebo 6 menších - veľké porcie sú určené vždy pre 2 osoby

Cesto

  • 2 bielky
  • štipka soli
  • 110 g jemného pieskového cukru
  • 2 rovné lyžice kukuričného škrobu
  • 1 lyžička bieleho vínneho octu

Krém

  • 1 téglik 33% smotany
  • 4 lyžice mascarpone
  • 3 lyžice práškového cukru

Na dozdobenie

  • rozpustená horká čokoláda + trocha masla alebo smotany
  • semienka zo zrelého granátového jablka

1. Na šľahanie použite bielky krátko ponechané v izbovej teplote. Vložte ich do misky, pridajte štipku soli a začnite šľahať na malé otáčky, aby ste do bielkov dostali vzduch. Keď sa trošku nadýchnu, pridajte výkon a ušľahajte pevný sneh, až bude robiť mäkké špičky.

2.Teraz začnite pridávať cukor. Musí byť veľmi jemný, pridávajte ho po lyžičkách a každú dobre zašľahajte. Hmota sa začne spevňovať. Túto časť procesu neuponáhľajte, tá je najdôležitejšia. Cukor sa musí dokonale rozpustiť. Poznáte to tak, že výsledná hmota sa začne lesknúť. Sneh mnohonásobne zväčší objem, leskne sa a je tak pevný, že robí ostré špičky.

3.Teraz povrch poprášte preosiatym škrobom, pridajte ocot a s poslednou lyžičkou cukru všetko zašľahajte. Je hotovo. Rúru vyhrejte na 150 °C.

4. Hmotu presuňte stierkou do vrecka – zmestí sa tam celá a na pripravený papier na pečenie nastriekajte šesť 9 cm širokých koliesok. Pracujte od stredu smerom von. Pečte najprv 10 min pri teplote 150 °C, potom teplotu znížte na 120 °C a pokračujte ešte 45 minút. Plech ponechajte na strede rúry a kontrolujte, či pečivo príliš netmavne. Malo by zostať jemne béžové vplyvom skaramelizovania cukru. Korpusy sa dosť zväčšia, takže s tým počítajte. Hotové pečivo ponechajte v mierne pootvorenej rúre vychladnúť, najlepšie cez noc.

Zdobenie – Studenú smotanu ušľahajte do tuha. Pridajte do nej mascarpone izbovej teploty a 3 lyžice cukru a ručne metličkou zašľahajte. Tri korpusy nazdobte krémom, použite opäť zdobiace vrecko a hubicu s jemnejším prerezaním. Pridajte horné korpusy. Vo vodnom kúpeli rozpustite čokoládu, zrieďte ju maslom alebo smotanou tak, aby bola polotekutá a lyžicou ju naneste na dezerty. Bohato dozdobte semienkami granátového jablka.

Do vrecka sa zmestila celá jedna várka snehu. Vyjde na spomínaných 6 korpusov. Pokiaľ netrafíte pravidelné kolieska, nakreslite si ich pomocou hrnčeka na rub papiera na pečenie. Sneh nanášajte od stredu smerom ku kraju a dodržujte veľké rozostupy. Na nasledujúcej fotke je vidieť, ako korpusy vyrástli a priblížili sa k sebe.

Cukor jemne karamelizuje a tak našľahaný sneh vytvorí pekný krémový povrch. Keby ste pri sušení použili vyššiu teplotu, príliš stmavne. Keď korpusy rýchlo vytiahnete z rúry a prudko ich ochladíte, popraskajú vám, ako mne pri fotení. Korpusy treba nechať pomaličky vychladnúť v rúre, ideálne po celú noc. Teraz už zostáva len Pavlovu nazdobiť. Zvolila som čokoládu a sladké semienka z granátového jablka. S chuťou krému, ktorý pochúťku jemne prevlhčí, máte pred sebou dezert hodný kráľa!

NA ČO SI DAŤ POZOR PRI SNEHOVOM PEČENÍ

  • Bielky šľahajte v nerezovej mise. Plastová misa, aj keď dobre vymytá, má porézny povrch a môže sa v ňom skryť mikroskopická mastnota. To bielky nerady. Rovnako metly musia byť úplne čisté.
  • Deň, dva ponechané bielky sú na výrobu snehového pečiva vhodnejšie. Dajte však pozor, aby pri oddeľovaní žĺtkov trošku neušlo do bielkov. Tuk obsiahnutý v žĺtkoch znemožní vytvorenie dokonalého snehu.
  • Na začiatku šľahania ponechajte šľahaču malý výkon a sneh zľahka nadvihujte, aby sa doň dostali bublinky vzduchu. Až nakoniec šľahajte na plný výkon.
  • Pokiaľ z hotového pečiva vyteká sirup, potom ste nepoužili dostatočne jemný cukor. Kryštáliky hrubého cukru sa nerozpustili pri spracovaní.
  • Pečivo dajte do rúry ihneď po nastriekaní na plech.
  • Ak sa korpusy nenafúkli a po usušení sú zospodu tvrdé, potom nebol sneh dobre ušľahaný, škrob a cukor mohol byť nepreosiaty a klesol na dno.
  • Pečivo nechajte vychladnúť v rúre a nevystavujte ho veľkej teplotnej zmene.
  • Hotové korpusy môžete nechať v dobre uzavretej plechovej forme po dobu 5 dní, stále budú krehké.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *