Muffiny so sušenými paradajkami

Napínacie poťahy u vás doma
19.8.2021
Údržba a čistenie matracov
26.8.2021

Populárne americké mini bábovičky sa tešia aj u nás veľkej obľube. Ich príprava je jednoduchá a receptov nepreberné množstvo - od sladkých po slané. Poďte si pripraviť rýchlu a jednoduchú večeru...

Povedala by som, že sme taká bábovková veľmoc. Mám na mysli bábovky klasické, na ktoré sa srdce smeje a v každej rodine pre ne opatrujeme hneď niekoľko krásnych foriem. Správne prepiecť vysoké cesto nie je zase tak jednoduché, ale my to vážne vieme, a tak sa pokojne a rady (i radi) prikloníme aj k modernejšiemu pečeniu drobných muffinov. Malé porcie cesta dávkované buď do samostatných, charakteristicky tvarovaných formičiek, alebo formičiek tvoriacich kompaktný plech, je zárukou dokonalého prepečenia aj jednoduchého vyklopenia z formy von.

Cestá na muffiny sú riedke aj nadýchané, hutné aj plné neuveriteľnej zmesice ingrediencií. Zvlášť muffiny pečené na slaný spôsob. Tu sa nezriedka objavia huby, zelenina, kúsky mäsa, bylinky i najrôznejšie náplne zo špenátu alebo mletého mäsa. Prepečú sa vždy a podaria sa bez problémov. Môžete si dovoliť veľa experimentovať, až nájdete chuť, ktorú si prajete objaviť.

Príprava: 30 minút + pečenia * Počet kúskov závisí na veľkosti formičiek

  • 2 šálky polohrubej múky
  • 2 lyžičky prášku do pečiva, bio
  • ½ lyžičky soli
  • 2 vajcia
  • 1 šálka bieleho jogurtu, gréckeho typu
  • ¹/³ šálky olivového oleja
  • 2 vňaťovej cibuľky, nakrájanej
  • 100 g anglickej slaniny, nakrájanej nadrobno
  • 5 ks paradajok sušených na slnku, nasekaných
  • muškátový oriešok, nastrúhaný
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie

1.Rúru predhrejte na 185 °C, formičky vystreknite olejom, ak máte samostatné košíčky, postavte ich na pevný plech.

2.Pripravte si 2 misky, do väčšej dajte preosiatu múku, prášok a soľ a premiešajte. V druhej miske metličkou vyšľahajte vajcia, pridajte jogurt a olivový olej. Prešľahanú zmes prilejte do prvej misky, pridajte cibuľku, anglickú slaninu, nasekané paradajky a korenie. Všetko dokonale premiešajte a cesto pravidelne rozdeľte do formičiek.

3.Povrch doguľata vytvarovaných báboviek postriekajte olejom a pečte vo vyhriatej rúre 30-35 minút. Muffiny vyklopte z formičiek a podávajte ešte teplé.

Zdá sa, že ingrediencií je veľa, ale väčšinu máte doma v chladničke, takže prípravy nie sú nijako náročné. Vypichnem dve dôležité suroviny, a to je muškátový oriešok, ktorý je proste vždy skvelý, a potom sušené paradajky. Pre tento recept používam paradajky sušené voľne na slnku, ktoré sa predávajú bez nálevu. Ako viete, vo všetkom sušenom ovocí a zelenine sa výrazne skoncentruje chuť, ktorá je im vlastná, a to je to pravé, čo tu potrebujeme. Určite môžete použiť aj paradajky v olejovom náleve, ale tie dokresľujú ďalšie ingrediencie a výsledok bude trochu iný.

Na paradajkové muffiny používam veľké formičky, aby vznikli veľké sústa. Ale záleží na vašej výbave, ktorá sa odvinie od toho, ako veľa muffinujete. Deti majú najradšej malé muffinky z formičiek okolo 4,5-5 cm, klasické bábovky bývajú veľké 7 cm a sú vhodné aj na zdobenie cupcakes, no a tie väčšie sú okolo 9 cm. Pokiaľ máte radi malé bábovky na raňajky, potom určite odporúčam kompaktný plech. Plnenie roztancovaných malých košíčkov nie je príjemné. Samostatné formičky sú ideálne pre veľa úkonov v kuchyni - možno v nich čokoľvek zamraziť (ovocné drene, bylinky), umiestnite do nich malé zvyšky cesta z iného pečenia, ale taktiež v nich pečiem rôzne plnky. Ak sa pustíte skôr do cukrárstva, potom si ešte kúpte papierové košíčky, vyzerajúce ako baletné sukienky. Bábovky sa v nich pekne dotvarujú a skvele vyzerajú.

Formičky na muffiny sa doma určite nestratia. Je to tá najskladnejšia vec v kuchyni, a uvidíte, že vás bude pečenie baviť na všetky spôsoby. Je to aj príma zábava pre deti, ale pečte určite na sladko, pretože deti viac baví počítanie hrozienok :o)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *