Mug cakes alebo slaná desiata z mikrovlnky

Zázvorový punč na zahriatie
30.1.2021
Poznáte päť pravidiel pre spokojné zaspávanie?
6.2.2021

Ak radi používate mikrovlnnú rúru, určite si obľúbite rýchle pečenie slaných pochúťok a sladkých koláčikov v hrnčekoch. Malú porciu teplého jedla zvládnete pripraviť aj v priebehu pracovného procesu.

Je to malý príspevok k večne diskutovanej téme, ako sa stravovať v zamestnaní, kde je nedostatok času i súkromia. Ak máte dobré zázemie, vyskúšajte to. K vytvoreniu porcie slaného koláča potrebujete okrem surovín len hrnček, vidličku a 15 minút voľného času.

Popri jednoduchých receptov vám chcem predstaviť aj pekné párové hrnčeky. Tieto modré, v ktorých som jedlo pripravovala, ale aj ďalšie modely, máme v sadách po dvoch kusoch vkusne zabalené do papierovej škatule s kartičkou.

Príprava: 15 minút s pečením

pripravené podľa Angeliky Iliesu, recepty sú určené pre hrnčeky s objemom 300 ml

MUG LORRAINE (predný hrnček)

  • 1 vajce M
  • 2 lyžice mäkkého tvarohu, tučného z vaničky
  • soľ, čierne korenie
  • štipka sladkej papriky, mletej
  • 2 lyžice šunky, nakrájanej na drobné prúžky
  • 1 lyžica pažítky, nakrájanej nadrobno
  • 5 lyžíc hladkej múky
  • ½ lyžičky prášku do pečiva, BIO

1. Do hrnčeka rozklepnite vajce a prešľahajte ho. Pridajte tvaroh, soľ a korenie, prisypte šunku aj pažítku a pomocou vidličky ušľahajte dohladka. Ak máte väčší a širší hrnček, pohodlne využijete aj šľahaciu mini metličku.

2. Pridajte múku so zamiešaným kypriacim práškom a vytvorte cestíčko.

3. Hrnček vložte do mikrovlnnej rúry a pečte pri 600 wattoch 2 minúty (piekla som na stredný výkon asi 4 minúty). Skontrolujte povrch, ktorý by mal byť spevnený, posypte ho jemne paprikou a pažítkou a ihneď podávajte.

MUG NEAPOL (zadný hrnček)

  • 1 vajce M
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 3 lyžice paradajkovej omáčky s olivami alebo domáceho kečupu
  • 2 lyžice čerstvej bazalky, nasekanej
  • soľ, čierne korenie
  • 2 lyžice mlieka
  • 5 lyžíc hladkej múky
  • ½ lyžičky prášku do pečiva, BIO
  • 2 lyžice syra Madeland, alebo iného tučného syra, nastrúhaného

1. Do hrnčeka vyklepnite vajcia, pridajte olivový olej a vidličkou prešľahajte. Ďalej pridajte 2 lyžice omáčky, bazalku, dochuťte soľou a korením. Vidličkou všetko spojte dohladka.

2. Prilejte mlieko, prisypte múku sa zamiešaným práškom do pečiva a vytvorte vláčne cestíčko.

3. Hrnček vložte do mikrovlnnej rúry a pečte na 600 wattov necelé 2 minúty (piekla som na stredný výkon asi 4,5 minúty). Keď je cesto na povrchu spevnené, hrnček vyberte a dokončite zostávajúcou lyžicou omáčky a nahrubo nastrúhaným syrom.

 

Doma sa s pečením môžete viac vyhrať, vyskúšať rôzne ingrediencie podľa svojho. Výbava do práce však musí byť jednoduchá. Kúpte si plastový box do chladničky, aby ste mali všetko pohromade, a uložte si tam malé poháre so všetkým, čo sa nekazí. Šunku, zeleninu a ďalšie pochutiny si musíte občas doniesť. Zafunguje aj dohoda s kolegami a kolegyňami, každý sa môže čas od času postarať o zásoby.

Hrnčeky musia do mikrovlnky jeden po druhom. Na prípravu koláčov sú ideálne hrnčeky s rovnejšími bokmi. V úzkych alebo kónických tvaroch s malým dnom sa suroviny horšie rozmiešajú. Lepšie sa taktiež pracuje s väčšími hrnčekmi, ako sú tieto (majú objem skoro 400 ml), ale počítajte s tým, že aj keď cesto vybehne, nebude dosahovať až pod okraj. To je v poriadku, ja som trochu pridávala kvôli foteniu. Nepoužívajte hrnčeky z kovu, krehkého porcelánu a tenkého skla. Hrúbka porcelánu taktiež ovplyvní dobu pečenia. Na prvýkrát čas pečenia trochu podhodnoťte, pár sekúnd môžete pridať vždy. Až sa s hrnčekmi lepšie spoznáte, budete vedieť presne, ako na ne.

Tieto koláčové kúsky, nech slané či sladké, sú najlepšie ešte teplé. Ak použijete väčší hrnček, máte hore dostatok priestoru pre dochutenie aj dozdobenie. Ak jete doma, môžete si svoju porciu prestrieť aj na tanierik. Upečené cesto odskočí od stien, a potom ho stačí uvoľniť nožom a vyklepnúť na tanier. Mikrovlny cesto dokonale prepečú. Ak sa vám na prvýkrát zdá cesto tuhé, uberte 10-20 sekúnd. Chutnejšia je vláčna a mäkšia konzistencia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *