Nádchovník v pyžame / Recyklácia

Mrkvová medicína na mokrý kašeľ
16.1.2020
Sirup z nádchovníka proti prechladnutiu
23.1.2020

Reč bude o zaujímavej bylinke, po ktorej som sa dlho obzerala. Konečne mám nádchovník v pyžame na parapete a je najvyšší čas zaobstarať kvetináč, ktorý mu pôjde k pleti.

Nádchovník - on sa tak vážne volá (inak Plectranthus ambcinicus, bylina z čeľade hluchavkovitých, ktorej sa tiež hovorí molica, mexický eukalyptus, kubánske oregano a pod.), je taká módna rastlinka poslednej sezóny, ale mňa zaujímala preto, že mám v rodine nádchových alergikov a o tejto rastline som si prečítala toľko pozitívneho, že ju jednoducho musíme vyskúšať. V závere článku nájdete pár informácií, ale predovšetkým recepty pani Miluše, ktorá sa s nami podelila o celú radu cenných rád.

K nádchovníku, ale nielen k nemu, vám chcem ukázať veľmi pekný spôsob, ako prezliecť do nového obalu kvetináč, ktorý sa vám vo svojom pôvodnom vzhľade nehodil do bytu. Takých doma máme všetci hŕbu. Kvety rastú, presádzajú sa a čoskoro sa do pôvodných kvetináčov nezmestia. Stáva sa, že z tých odložených je za pár rokov poriadna zbierka, pretože nie vždy sa dočkajú uplatnenia.

Preto sa obalmi na kvetináče zaoberám stále dookola. Dajú sa natierať, citlivo dozdobiť technikou découpage, schovajú sa za mozaiku, ale idú aj potiahnuť látkou. Nemyslite, že je to nepraktické, obal zostane vodeodolný a čo sa týka vonkajšej špiny, je na tom rovnako, ako napríklad prútie a prírodné výplety. Takže, s chuťou do toho, máme pred sebou víkend a rastlinky sa prebúdzajú

Napísala som, že môj kvetináč dostal pyžamo. Nie je tomu tak, látka bola z blúzy, ale mohla byť aj z pyžamy, prečo nie. V každom prípade budete potrebovať pružný materiál - slabý úplet, ideálne zmesový. Pripravte si:

  • obal na kvetináč s akýmkoľvek povrchom

  • dámske alebo detské tričko z pružného úpletového materiálu

  • univerzálne lepidlo na decoupage (na keramiku, textil, papier a pod.), používam zn. Art e Miss

  • nožnice a šijacie potreby

  • plochý štetec

Z trička nastrihajte 2 rovnaké lichobežníky. Ak nestriháte na ostro, vytvorte si najprv papierový strih: zmerajte si keramický obal na výšku a pridajte asi 15 cm. Od základne odmerajte asi 4 cm a tu namerajte od spodnej časti mieru, ktorá by mala zodpovedať polovici obvodu plášťa. Pridajte výšku obalu a v tomto mieste namerajte opäť polovicu plášťa. Oba vyznačené body spojte a pretiahnite nahor. Na šírku pridajte k dielom 2 cm na každej strane a lichobežníky vystrihnite. Bočné strany prešite na stroji. Obal vsuňte dovnútra a vyskúšajte ho. Ide o to, aby látka bola po obvode mierne napnutá a priliehala, pričom dole visí asi 4 cm presah a zvyšok látky hore neskôr upravíte odstrihnutím.

Textilný obal je treba dobre prilepiť. Odlejte si trochu lepidla, vsuňte ruku do obalu a celý plášť bohato natrite. Zošitý látkový obal potom opatrne navlečte na keramiku. Pracujte rýchlo, lepidlo je dosť aktívne. Rýchlo látku pritlačte na lepidlo, dokonale vyrovnajte a nechajte chvíľu zavädnúť. Keď sa vám niekde vytvorí faldík, pokojne látku odtrhnite a narovnajte. Ide to dobre. Keby ste chceli, aby plastická manžeta na látke viac vystupovala, potom ju podviažte špagátikom a nechajte obal schnúť previazaný.

Lepidlo schne rýchlo, takže látkový plášť už je súčasťou obalu. Teraz, ak je to potrebné, odstrihnite prebytočný materiál z dna, ale nechajte presahovať asi 2,5-3 cm materiálu. Obvod dna natrite lepidlom a látku dookola pritlačte. Vytvorte mierne faldíky, aby látka priľahla.

Štetcom namočeným do lepidla látku zhora poriadne pretrite. Lepidlo pôsobí zároveň ako lak, takže úplet dokonale zakonzervuje. Ako lepidlo schne, tak biela konzistencia ustúpi a spriehľadní, pritom látka nestratí farbu. Nechajte dobre uschnúť.

Ak máte obal s plastickou manžetou, odstrihnite prebytočný materiál tak, aby prekryl manžetu vnútri obalu. Hrdlo hladkého obalu začistite do hĺbky 5 cm.

Urobte to isté, čo pri dne obalu. Najprv vnútorné manžety natrite lepidlom, pritlačte do nich úplet a po chvíľke materiál zhora bohato prevlhčite. Textilný poťah sa teraz stal súčasťou keramiky a dole aj hore ste ho zafixovali proti vlhkosti.

... a keby sa vám nechcelo do tvorenia, potom si s príchodom jari kúpte nové kvetináče - napríklad s maľovanými tulipánmi!

Prečo a ako pestovať nádchovník

  • Predovšetkým sa mi zdá táto dužinatá rastlina so striebornými chĺpkami pekná, a teším sa na jej intenzívnu vôňu, pripomínajúcu zmes mäty, medovky a eukalyptu. To sú rastlinky, ktoré mám v kuchyni rada.
  • Ako napovedá názov, vonné silice nádchovníka sa užívajú vo chvíli, keď zistíte, že na vás ide prechladnutie. Stačí len odtrhnúť list, zlomiť ho, pretrieť v prstoch a potom pomaly vdychovať jeho vôňu, ideálne pred spánkom. Počas dňa pokojne noste lístok vo vrecku a ovoniavajte ho; list je húževnatý a vädne veľmi dlho.
  • Akokoľvek je ľuďom táto vôňa príjemná, hmyz ju neznáša. Takže - ideálne patrí nádchovník na každý parapet. Komáre, muchy aj mole sa vám vraj na hony vyhnú!
  • Vzhľadom k tomu, že je to rastlina nenáročná na pestovanie, nevadí jej občasné odlamovanie listov, ale rastie o sto šesť. Potrebuje dosť svetla a má rada teplo, takže ju nevystavujte prievanu a studenému vetraniu. Dokonca jej nevadí ani horúci vzduch v blízkosti radiátora. Nádchovník zalejte až vtedy, keď si o vodu povie. Preliatie rozhodne nemá rád. Každú jar ho presaďte do zmesi zeminy a piesku a aby sa pekne rozkošatel, zostrihajte vrcholy.
  • V kuchyni sa dá nádchovník využiť podobne ako šalvia, teda k príprave zveriny, paštét alebo pri grilovaní.
  • Pokúsim sa ho aj rozmnožiť pomocou odrezkov. Zapichnú sa do piesčitej zeminy a prikryjú klasicky pohárom. Rovnako vo vode by výhonok mal pustiť korienky. V zime môže krátko vykvitnúť bielymi kvietkami, ktoré sa však odstraňujú.
  • Tak uvidím, a rada prezradím viac, až budem mať rastlinku dlhšie. Neviem, či som si to nevsugerovala, ale od rána na mňa niečo ide...

Veľmi ďakujem našej čitateľke Miluške za RECEPTY Z NÁDCHOVNÍKA

SIRUP Z NÁDCHOVNÍKA

Ingrediencie: 35 lístkov nádchovníka, 1 granátové jablko, 1 pomaranč, 1 citrón, 1 kg trstinového cukru, voda
Technologický postup: Minimálne 24 hodín musíme nechať očistené nádchovníkové lístky lúhovať. Vložíme ich do hrnca, pridáme plátky ovocia (najlepšie v bio kvalite) a zalejeme vriacou vodou tak, aby všetko bolo dokonale ponorené. Hrniec zakryjeme čistou utierkou a necháme v izbovej teplote lúhovať pokojne aj 2 dni. Z hrnca odstránime lístky aj ovocie alebo celé precedíme. Pridáme cukor a zahrievame a miešame tak dlho, kým sa úplne nerozpustí. Potom stlmíme plameň a pozvoľna za občasného miešania necháme sirup zredukovať, aby sme dostali hustejšiu konzistenciu svetlomedenej farby. Majte na pamäti, že po vychladnutí sirup ešte dosť zhustne. Horúci sirup ihneď plníme do menších a pokiaľ možno ešte horúcich pohárov, pevne uzavrieme a necháme vychladnúť hore dnom.

ČAJ Z NÁDCHOVNÍKA

Čaj z nádchovníka tlmí bolesť hlavy, pomáha pri nádche a účinkuje pri kašli.
Čaj je vhodné pripravovať z čerstvých listov. Nádchovník je totiž naozaj šťavnatý a plný vody a ďalších látok, a tak je veľmi náročné ho usušiť. V porovnaní s inými bylinami trvá sušenie listov nádchovníka veľmi dlhú dobu, niekedy sa to dokonca úplne nepodarí. Ak si teda chcete pripraviť čaj z nádchovníka, natrhajte a umyte čerstvé lístky. Na prípravu čaju do jedného hrnčeka postačí jeden list rastliny, listy sú pomerne veľké a ich aróma aj obsah látok sú dostatočné. Zalejte horúcou vodou a nechajte niekoľko minút lúhovať, potom môžete okamžite popíjať. Čaj krásne vonia. Trápi vás chrapot alebo kašeľ, oslaďte si ho medom a čoskoro sa vám uľaví.

TINKTÚRA Z NÁDCHOVNÍKA

Ingrediencie: 500 ml 80% alkoholu, 20 listov z nádchovníka
Technologický postup: Alkohol nalejeme do nádoby a pridáme čerstvo otrhané listy z nádchovníka. Nádobu zakryjeme utierkou a dáme do tmavej miestnosti lúhovať. Doba lúhovania trvá cca 3 mesiace. Každý deň by sme mali tinktúru premiešať. Ak listy začnú hnednúť, tak ich okamžite odstránime. Hotovú tinktúru zlejeme do čistej nádoby a konzumujeme.

Tinktúra sa užíva pri nádche, nachladnutí alebo na posilnenie imunity. Pri výrobe tinktúry sa lúhovaním uvoľňujú liečivé silice. Tinktúra sa užíva 3 × denne po 10 kvapkách, ktoré sa pridávajú do smoothie, čaju alebo šťavy.

MASŤ Z NÁDCHOVNÍKA

Ingrediencie: 200 g rastlinného tuku, 10 listov nádchovníka
Technologický postup: Tuk rozohrejte pri teplote približne 110 °C, pridajte čerstvé listy nádchovníka a za stálej teploty nechajte zmes lúhovať 2 hodiny za občasného premiešania. Potom dajte tuk s listami do chladu na 24 hodín a následne celý luhovací proces ešte raz zopakujte. Mierne vychladenú, ale stále tekutú masť treba precediť cez plátno a naliať do nachystaných nádob.

1 Comments

  1. Marianna píše:

    Dobrý deň, zaujímalo by ma, kde ste kúpili 80%-ný alkohol (dúfam, že etanol). Mne sa to nepodarilo nikde, bez receptu (ktorý vám nik nedá) jNedenaturovaný dostať iba v koncentrácii 60%. Rada by som si ho kúpila nielen na tinktúru, ale hlavne na prípravu masti z nej. Nebol by problém pripraviť si ho i vo vyššej koncentrácii, no kvôli pre mňa potrebnému množstvu liehu by bol nákup destilačnej apatúry pridrahý. Ďakujem za radu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *