Nakladané olivy

Temperamentná Sangria
9.6.2021
Domáce limonády II / jahodová a černicová
17.6.2021

Dnes budem básniť o olivách, pretože ich rada jem. Dopredu sa ospravedlňujem všetkým, ktorí ich nemáte radi. Avšak aj pre vás niečo mám. Môže sa vám zapáčiť aspoň jemný olivový dekór, ktorý pristane každej modernej, ale aj rustikálnej domácnosti.

Olivy buď milujete, alebo vám skrátka nechutia. Vždy tvrdím, že k olivám sa musíte prejesť. Musíte skúšať rôzne kombinácie chutí, okúsiť najrôznejšie pokrmy za tepla i za studena - a potom to raz príde - resp. prídete olivám na chuť. Potom nasleduje druhá fáza, kedy budete chvíľu inklinovať k čiernym, chvíľu k zeleným olivám. Mnohí zostanú v jednom tábore, ale v okamihu, keď sa nadšene naučíte používať obe chute, dosiahnete olivového Olympu. A začnete si vymýšľať, kam všade olivy pridať. Možností je samozrejme nepreberne, od predjedál, pást, omáčok a myslím, že ich nedávam iba do sladkostí.

Pripravte si k vychladenej fľaške bieleho vína dobrotu hodiacu sa k neskorému letnému večeru - nakladané olivy. A ak potrebujete doplniť čokoľvek kuchynského - taniere, podnosy či utierky - pouvažujte, či si nechcete vytvoriť ľahko olivovú domácnosť. Romantický, farebne nevtieravý dekór pristane nielen vidieckym kuchyniam v štýle Provence, ale aj sofistikovaným minimalistickým kuchyniam.

NAKLADANÉ OLIVY

Príprava: 20 minút, pripravte deň pred podávaním

  • 5 plných lyžíc olivového oleja
  • 3 strúčiky cesnaku, nakrájané na tenké plátky
  • 1 lyžička sušenej bazalky
  • 15 cm dlhá vetvička saturejky (príp. rozmarínu alebo pol lyžičky provensálskych byliniek)
  • 200 g zelených olív bez kôstok
  • 1 malá feferónka
  • pár kvapiek limetkovej šťavy

1.Najprv si vytvorte zálievku. Do pohára dajte olej, plátky cesnaku a všetky koreniny. Premiešajte a nechajte prepojiť chute.

2.Do misky vložte olivy, pridajte na tenké rezance nakrájanú feferónku zbavenú semienok a všetko zalejte zálievkou. Mierne pokvapkajte limetkovou šťavou a olivy dobre premiešajte, aby sa obalili korením.

3.Ochutené olivy presuňte do dobre uzatvárateľnej nádoby a vložte do chladničky, kde ich nechajte do druhého dňa odležať.

Podávajte spoločne s plátkami ľahko opečenej bruschetty.

Na nakladanie používam vykôstkované olivy. Sú chuťovo menej výrazné a tak si ich dokončíte podľa svojho. Saturejku mám rada, ale pôsobí ľahučko horkasto. Ak by vám to vadilo, potom dajte prednosť klasickým provensálskym bylinkám alebo voňavému rozmarínu. Cesnaku samozrejme podľa chuti, ale odporúčam nepreháňať. Potom už sa len spokojne tešte. Až sa vám do ľahko opečeného pečiva vsiakne všetka tá dobrota, jednoducho sa olív prejete.

Olivová domácnosť pristane každému štýlu kuchyne. Musím povedať, že prestretý stôl bol krásny, domácky a útulný. Všetkým nám chutilo.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *