Novoročná hľuzovková torta

Rýchla väzba s imelom pre šťastie
24.12.2020
Novoročný pečený čaj
5.1.2021

Oslávte Nový rok vynikajúcou čokoládovou tortou. Budete prekvapení, aká je jednoduchá!

Hľuzovková hmota nie je nič iné ako pevný čokoládový krém, ktorý poznáte ako truffles - hľuzovkové bonbóny (podľa tvaru, ktorý sa podobá presláveným hubám) s príchuťou mliečnej alebo horkej belgickej čokolády a čokolády s pomarančovou príchuťou. Ak patríte k milovníkom týchto postláčaných hrudiek zasypaných kakaom a teplom sa rozpúšťajúcich v dlaniach, tak budete stratení, ako ja. Predstavte si, že túto dobrotu máte pred sebou celú hromadu :o) Táto torta patrí v našej rodine k najvyhľadávanejším. A to nielen pre jej fantastickú chuť, ale aj pre dômyselne jednoduchú prípravu.

Tortu by som rada venovala vám všetkým, našim milým čitateľom a zákazníkom, ktorí s nami prežili rok plný plánovania, zariaďovania, krášlenia svojich domovov, vyrábania darčekov pre rodinu a kamarátov, aj príprav dobrého jedla. Veríme, že nasledujúci rok bude ešte lepší, a náš deDomácky tím vám k tomu praje pevné zdravie a veľa domácej pohody!

Príprava: celkom 1 hodina (ideálne rozložiť do 2 dní) * Získate: torta s priemerom 22-24 cm

Korpus

  • 3 vajcia M
  • 100 g trstinového cukru
  • 100 ml oleja, slnečnicového
  • vrecúško vanilkového cukru
  • 3 vrecká čokoládového pudingového prášku, každý 45 g
  • 2 rovné lyžičky kypriaceho prášku BIO

Hľuzovková hmota

  • ½ l smotany, 33%
  • 300 g horkej čokolády, 70%
  • 3 lyžice pomarančového likéru Cointreau, príp. dobrého rumu
  • 100 g kandizovanej pomarančovej kôry
  • kakao na poprášenie

1. Vajcia a oba cukry šľahačom vyšľaháme do bohatej peny. Potom ručne vmiešajte olej, pudingové prášky a prášok do pečiva. Tortovú formu s priemerom 22 cm vyložte papierom na pečenie a cesto pečte 30 minút v rúre vopred vyhriatej na 180 °C. Korpus nechajte vychladnúť.

2. Medzitým si pripravte čokoládový základ. Do hrnca nalejte smotanu a vložte čokoládu rozlámanú na malé kúsky. Zahrievajte na malom plameni a bez prestávky miešajte, kým sa čokoláda dokonale nerozpustí. V okamihu, keď začne hmota hustnúť, hrniec odstavte a nechajte v chlade.

3. Úplne vychladnutý korpus vydlabte podľa obrázku tak, aby po obvode ostal 2 cm široký okraj a dno bolo taktiež tak vysoké. K vyznačeniu pravidelného tvaru poslúži tanier. Vydlabané kúsky cesta prstami rozdrobte na jemnú drť, zostane krásne sypká.

4. Vychladnutú čokoládovú hmotu krátko vyšľahajte šľahačom, potom do nej pridajte likér a pomarančovú kôru, a všetko ručne premiešajte. Nakoniec jemne vmiešajte viac ako polovicu odrobiniek, zostávajúcu časť ponechajte na posypanie.

5. Hľuzovkovú hmotu navŕšte doguľata na korpus, stierkou uhlaďte a posypte zvyškom odrobiniek. Povrch poprášte kakaom a tortu ponechajte minimálne 2 hodiny tuhnúť v chladničke.

Keď robím tortový korpus, ktorý budem prekladať alebo plniť krémom, vždy si ho upečiem deň vopred. Nielenže potom nemám pocit, že je s tortou veľa práce, ale cesto je dokonale vychladnuté a tak nejako si "sadne". Zároveň s týmto korpusom vytvorím aj hľuzovkový základ, ktorý taktiež nechám oddýchnuť a vychladiť do druhého dňa. K vydlabaniu korpusu použite najprv tanier, podľa ktorého si nožom prerežete okraj po obvode a k vydlabaniu poslúži lyžica alebo neostrý mazací nôž, pomocou ktorého krásne vyrežete dno. Všetky odrezky ponechajte stranou, všetky ich zužitkujete. Nemajte starosť, že z torty niečo vyhodíte.

Omrvinky získané z vydlabaného korpusu totiž dokonale zmiznú v čokoládovej hmote, a časťou dozdobíte hotovú tortu. Keď vytvoríte kopec hľuzovkovej hmoty, navŕšte ju do vydlabaného korpusu a uhlaďte stierkou pekne doguľata. Hmota je pevná a nerozteká sa, dobre sa s ňou pracuje. Nakoniec svoje dielko posypte zvyškom odrobiniek a povrch poprášte preosiatym kakaom. Teraz už len musíte vydržať, než torta stuhne v chladničke, aby šla dobre krájať.

Jednotlivé porcie rozkrájame hneď, kým je torta vychladená, ale potom je dobré chvíľku počkať, až torta prijme trochu izbovej teploty a čokoláda s likérom a pomarančovou kôrou pekne rozvinie svoju arómu. Nebojte sa, torta zostane pevná, takže môžete perfektne servírovať.

Dobrú chuť a krásny rok 2021!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *