Okenné textílie plus jarný dekór

Muffiny so zajačikom
27.2.2021
Hrnček ako darček
3.3.2021

Okno je jedným z najdôležitejších prvkov v byte. Je to naše spojenie so svetom, prúdi tadiaľ svetlo, vzduch.

Už dávno som sa vzdala nepriepustných záclon a ťažkých závesov, za ktorými je človek uzavretý. Samozrejme sú miesta, kde sa nedá predvádzať svetu, ale ak to len trochu ide, je príjemné nerobiť si zo záclon prekážku, aspoň cez deň. Prílišný slnečný svit zastavia žalúzie a večerné súkromie sa potom ľahko schová za jemným závesom.

Priesvitné voálové záclony sú príjemným variantom, ktorý sa ľahko udržuje a perie. Mám niekoľko sád v rôznych farbách, ktoré majú tú moc, že v okamihu premenia interiér. Robím to tak celé roky a zakaždým mám pocit, že k nám vstúpila nová nálada.

Záclony z jemnej bavlny, alebo zmesových verzií tkanín, vyberajte s ohľadom na to, ako svetlý, či tmavý máte priestor. Veľmi presvetlené okno krásne vynesie aj hnedobiely vzor. Mám nesmierne rada obrátené verzie textílií, kedy sa na dvoch tkaninách prehodí farebná pôda vzoru. Čo je tmavé, je v druhej variante svetlé. Jemným a nevtieravým spôsobom tak ozdobíte celý priestor.

Okenný parapet je dobrým miestom na dotvorenie jarnej nálady v byte. Nikdy nezabudnem na trošku dekóru. Pretože sa vonku všetko prebúdza, natrela som doteraz holé prútiky naružovo a využila pár dekorácií, ktoré sa mi ešte nechce po sviatkoch upratať.

ČO BUDETE POTREBOVAŤ

Na okne vynikne jarný aranžmán z farebných prútikov. Nemusíte voliť práve ružovú, ale s hnedým vzorom závesov išla pekne dohromady. Pripravte si:

  • jemné prútiky bez listov, rašiace púčiky sú fajn
  • ružovú akrylátovú farbu Kresba, č. 12
  • úzky plochý štetec
  • noviny
  • jednorazové rukavice
  • sklenenú vázu
  • biele vajcia
  • 30 cm jemné stužky vo farbách záclony

Akrylátové farby Kresba (výrobca Cheds) sú určené na lakovanie drevených hračiek a detského nábytku. Na prútiky sú až príliš kvalitné. Ale ja s nimi pracujem rada, pretože farby dobre kryjú. Prútiky je potreba nechať doma trošku zaschnúť. Natierame ich tak, že si rozložím vrstvu novín, vetvičky na ne položím a takto naplocho na ne nanesiem farbu. Prútiky obraciam v kalužiach farby a natriem ich zo všetkých strán. Je dobré ochrániť aspoň ľavú ruku rukavicou (ak ste pravák), pretože sa celkom určite zašpiníte. Farby sú netoxické, ale takto je to jednoduchšie. Nakoniec je potrebné nechať vetvičky uschnúť. Väčšinou ich strčím do odrezanej PET fľaše, na ktorej dno vložím kameň, aby sa neprevrátila.

Prútiky naaranžujte do sklenenej vázy zaťaženej bielymi vajíčkami. Môžete ich samozrejme akokoľvek dozdobiť. Zvolila som len kockovanú stužku ladiacu so závesmi.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *