Ovocná torta motýľ i bez pečenia

Kvetinové vankúšové sady
17.6.2020
Piškótový dezert s malinami + video
23.6.2020

Tortu pre detské maškrtné jazýčky stihnete ešte dnes. Stačí k tomu malý nápad.

Deti to tento rok nemajú vôbec jednoduché, aj na nich dopadli starosti dospelých. Odmeňte ich tieto dni malou oslavou. Slniečko svieti ako maľované a tak Deň detí nemusí byť len v kalendári.

Čo k tomu budete potrebovať? Ak máte kde kúpiť tortový korpus, priberte jednu číru želatínu, prebehnite ovocnými stánkami a vyberte to, čo vaše deti jedia najradšej. Ďalej už postupujte podľa vyobrazenia. Do hodiny sa nad vaším stolom bude vznášať pestrofarebný ovocný motýľ, čo ma viedlo aj k tomu, smelo zaradiť tortu medzi nepečené dezerty. A ak sa predsa len pustíte do pečenia domáceho piškótového korpusu, aj to zvládnete než odkvapká kompótové ovocie...

ovocná torta motýľ i bez pečenia 2

OVOCNÁ PIŠKÓTOVÁ TORTA

Príprava: zdobenie korpusu 30-45 minút podľa toho, ako sa vyhráte

Piškótový korpus

  • najlepšie kupovaný
  • ak stíhate piecť, vložte cesto do veľkej koláčovej alebo tortovej formy, aby nebolo príliš vysoké

Ovocná mozaika

  • plechovka ananásu vykrojeného do kruhov
  • plechovka mandarínok
  • 3 zrelé, ale pevné kiwi
  • hrsť čerstvých jahôd
  • hrsť čerstvých malín
  • čokoľvek na tykadlá (tyčinky a marshmallow)
  • vrecko číreho želé na tortu, v prášku, cca 10-12 g
  • vykrajovacie formičky

Pri tvarovaní motýľa postupujte podľa nasledujúcich fotografií, pri zdobení vychádzajte z vlastných surovín a svojej fantázie. Dobrým pomocníkom sú tiež vykrajovacie formičky na cukrovinky.

POZN.: Počítajte s tým, že motýľ je pomerne rozmerný a s roztvorenými krídlami sa nezmestí na bežnú tortovú tácku. Tiež je potrebné, aby ste mali tácku s rovnými okrajmi, aby sa motýľ nedeformoval. Odporúčam zdobiť priamo na nej, pretože sa s krídlami horšie manipuluje, zvlášť ak máte korpus nízky.

1 Vystihnúť tvar motýľa vám pomôžu rozkrojené polovice tortového korpusu. Vychladnutý tortový korpus (dávam prednosť domácemu piškótu, ktorý si nechám trochu stuhnúť v chladničke) rozdeľte na 2 časti, ktoré budú tvoriť krídla.

2  Obe polovice prehoďte a mierne od seba odkloňte. Ak máte pripravenú tácku na ktorej budete servírovať, odporúčam umiestniť budúceho motýľa na ňu, aby ste s dielmi nemuseli manipulovať. Domáce piškótové cesto je krehučké ako vánok a v momente, ako oťažie ovocím, potrebujete k jeho prenosu dosť pozornosti.

3  Zdobenie je zábavné. Ak už máte tortičku na servírovacej tácke, pekne si ju zašpiníte, ale to zase odčiníte. Teraz máte dve možnosti - ak pracujete s veľmi šťavnatým ovocím, je dobré piškótu natrieť malou vrstvou marmelády (jahodovej alebo broskyňovej, marhuľovej) a potom ubrať sladkosti z hornej želatínovej vrstvy, alebo zdobiť priamo a osladiť želatínu. Prvé jarné ovocie to trochu potrebuje.

4 Pri zdobení máte voľné ruky, využite vykrajovacie formičky a čokoľvek vás napadne. Mozaika nemusí byť takto pravidelná, len zachovajte pár párových prvkov a tie dajte do rovnakých miest, aby ste zachovali ilúziu krídel - napr. oká z ananásu. Ešte vymyslite tykadlá, tie môžu byť aj zo štipky byliniek. Nakoniec ovocie zalejte vrstvou čírej želatíny, ktorú vyrobíte podľa návodu na vrecku.

ako na želatínu

  • Väčšinou sa prášková želatína zmieša s trochou cukru a všetko sa rozpustí v uvedenom množstve studenej vody alebo kompótovej šťavy, ktorú takto využijete.
  • Za stáleho miešania zmes zohrejte a krátko povarte, trvá to tak 15 sekúnd.
  • Želatína je sprvu absolútne tekutá, nedajte sa tým pomýliť. Vezmite lyžicu a rýchlo prekryte všetko ovocie. Než sa dostanete k ďalšej vrstve, už bude základ stuhnutý. To je ten správny okamih, kedy na neho rýchlo nalejte zvyšok želatíny a tortu nechajte chvíľu v pokoji.
  • Želatína na torte stuhne aj v teplom prostredí.
  • Keby vám pripravená želatína stuhla už v kastróliku a z lyžice vám viseli kúsky, nevešajte hlavu, kastrólik znovu mierne zohrejte a želatínu opäť rozpustite.
  • Pokiaľ chcete zaliať klasickú okrúhlu tortu vyššou vrstvou želatíny - nie takto, ale pekne do roviny, potom je potrebné hotovú tortu uzavrieť do rámu tortovej formy a želatínu vyliať dovnútra naraz. Rám najprv vyložte pruhom papiera na pečenie, ktorý po zlupnutí zanechá torte krásne hrany.
  • Na červené ovocie existuje aj červená prášková želatína.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *