Ozdobné šnúry a strapce na závesy

Venček s levanduľou
24.6.2021
Bylinkovo cuketový chleba
2.7.2021

Slnko sa s omamnou silou oprelo do všetkých okien a je najvyšší čas zaobstarať si závesy uľavujúce od jeho žiaru. Vyberte si z ľahkých materiálov pre efekt a z účelových textílií pre pokojný spánok.

Aj dnes je potrebné pútať závesy do strán v okamihu, kedy chcete nechať do svojho príbytku prúdiť dostatok svetla. Voľne visiace závesy veľké okná opticky zmenšujú a tak sa hodí závesy ponechať len tak. Ale malé okná je príjemné nechať čo najviac nezastrené. K tomu, aby závesy držali stiahnuté k strane, slúžia najrôznejšie zdobené šerpy, pásky a mašle, ktoré je potrebné upútať k stene pomocou krúžkov a špeciálneho kovania. To býva väčšinou súčasťou luxusných konzol.

Na viazanie závesov často patria tiež zaujímavé ozdoby, medzi ktoré patria k najobľúbenejším robustné strapce. Strapce sa zhotovovali ručne a dokonca tak zložitými postupmi, aké sa napríklad v 16. storočí bolo možné vyučiť za 5-6 rokov. Využívali sa hodvábne nite, hebká kašmírska vlna, krútené šnúrky aj kovové vlákna a boli to malé umelecké dielka zdobiace efektne tkané závesové materiály. Oveľa neskôr sa strapce stali módnou ozdobou krášliace čiapky a barety, i odev. V súčasnej dobe sa strapce občas prebehnú módnymi trendmi a zakotvia nielen na šatách a kabelkách, ale často v šperkoch a bižutérií. Vždy to bola a bude efektné ozdoba, ktorá upútava pozornosť.

Úväzy k závesom, závesové tyče aj dekorácie môžu patriť k veľmi luxusnej výbave. Nádherné umelecky pretkávané strapce, ktoré upútajú vašu pozornosť na reklamách, môžu pokojne stáť aj 2-3 tisícky. Podobným dekoráciám sa drobnou domácou výrobou priblížiť nedá, ale nežijete ako na zámku, k úplne jednoduchému a civilnému závesu si môžete viazacie šnúry vyrobiť sami.

Veľkú ponuku dekoračných závesov i závesov so špeciálnou rubovou úpravou zaisťujúcou nepriepustnosť svetla, vám ponúkneme na našom e-shope. Vyberať môžete TU.

AKO VYROBIŤ STRAPEC

Efektné strapce bývali zhotovované z veľmi drahých materiálov. Aj dnes platí, čím lepší materiál máte, tým bude vaše dielko vyzerať usporiadanejšie. A tiež je samozrejme dôležité, akému štýlu chcete strapec priblížiť. Ak má vyzerať romanticky, vyberte lesklé materiály, korálky, zlaté a strieborné šnúrky a pod. Veľkým problémom je, že málo kvalitné pramene priadze sa po odstrihnutí rozpletajú. Nezostáva, než z toho urobiť prednosť, alebo konce zabezpečiť uzlíkmi. K výrobe strapca si pripravte:

  • galantérny materiál v ľubovoľných farbách
  • nožnice
  • drobné drevené korálky, perličky a pod.
  • tenký viazací drôt
  • šijacie potreby
  1. Priadzu nastrihajte v dvojnásobnej dĺžke, akú by mal mať hotový strapec a v takom objeme, aby po preložení vznikla potrebná hrúbka.
  2. Potom odstrihnite kratšiu priadzu rovnakej farby, vložte ju pod stred prameňa a pevne ho zviažte. Vezmite prameň do ruky, prehnite ho a priadzu zarovnajte kolmo dole. V tejto chvíli je potrebné podvliecť pripravené pútko na zavesenie. Uhlaďte potom hornú časť strapca, asi po 2-3 cm ju pevne omotajte a previažte ďalším kúskom priadze. Najlepšie bude, keď vám niekto pomôže.
  3. Omotanú hlavicu strapca môžete dozdobiť korálkami. Navlečte ich na jemný drôtik a strapec dokončite.

AKO VYROBIŤ KRÚTENÚ ŠNÚRU

Viazacia šnúra bude vyzerať dekoratívne, spletiete ju z niekoľkých prameňov silnej priadze. V aranžmánoch zostanú určité nedbalé náhodnosti a s moderným závesom zo zmesového materiálu sa bude veľmi dobre dopĺňať. Šnúru na strane zaviažte a zaveste na kovania zabudovanej do steny. Šnúru som dozdobila strapcom, a vzhľadom k tomu, že som pracovala so silnou pletenou dutinkou, ktorá sa rozpletá, zabezpečila som každý prameň uzlíkom. Ak vás zaujíma ozdobné strieborné kovanie, pomohla som si kuchynskými zásobami - jedná sa o robustnú trezírovaciu trubičku na zdobenie cukrárskym vreckom.

Krútenú šnúru vyrobíte jednoduchým trikom takto:

Vezmite 1-2 pramene pletenej dutinky a požiadajte niekoho, aby pevne držal jeden koniec. Priadzu napnite a začnite ju krútiť jedným smerom. Ak je prameň veľmi dlhý, chvíľu to potrvá. Prameň držte stále mierne napnutý, inak sa začne splietať. Krútením sa začne mierne skracovať. V okamihu, keď cítite, že sa priadza začína splietať, preložte prameň na polovicu - stále napnutý - a svoj koniec podajte pomocníkovi. Druhú stranu pustite. Šnúra sa sama zatočí a obe polovice sa zahryznú do seba. Ešte bude nezarovnaná, tak za ňu potiahnite a zarovnajte ju. Otvorené konce previažte a zauzlite. Šnúra bude pravidelne zapletená a krásne rovná.

Potrebnú dĺžku finálnej šnúry nameriate takto - ak potrebujete šnúru dlhú 1 m, potom namerajte dvojnásobok a pridajte asi 15-20 cm na zakončenie a pre úbytok miery zakrútením.

Všetky tri šnúry navlečte na jednoduchú viazaciu šnúru, na druhej strane ich zakončite pevným omotaním a upevnením k rovnakej samostatnej šnúre. Pridajte strapec a aranžmán dokončite.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *