Plnené jednohubky s bazalkovým pestom

Bazové šampanské / zdarne naložené
15.5.2021
Jahodové tiramisu
19.5.2021

Mám tú jednu rýchlovku v podobe taniera s párkovými jednohubkami, ktoré sa u vás veru neohrejú. Vezmete si jednu a ste stratení práve tak, ako je tomu u zemiačikov a arašidov.

Jedná sa o lístkové cesto, do ktorého balím kvalitné bravčové párky bez črievok, keď ich pred tým vykúpem v mláčke bazalkového pesta. Jednohubky doplňte nakrájanou zeleninou a nechajte každého, aby si pesto ešte pridal podľa chuti. Podávajte ich s ľahkým bielym vínom a najlepšie na keramických tanieroch v tvare papierových tácok, ktoré sú - aspoň u nás - absolútnym hitom. Ďalší tip na tvorenie jednohubiek s trochou zábavy nájdete tu...

PLNENÉ JEDNOHUBKY S BAZALKOVÝM PESTOM

Príprava: 30 minút, ak použijete hotové lístkové cesto * Získate: asi 36 kúskov

  • 400 g chladeného lístkového cesta
  • 10 nožičiek bravčových párkov bez črievka (min 85% mäsa)
  • 100 g bazalkového pesta, domáce alebo kupované
  • vajce na potretie
  • kokteilové špáradlá

na dozdobenie

  • malé sladké paradajky, žlté a červené
  • jemnejšie feferónky
  • naložené šampiňóny
  • hrsť bazalkových lístkov

Robíme rýchlovku, teda pokojne siahnite po chladenom lístkovom ceste aj po hotovom talianskom peste. Iste máte vyskúšané také suroviny, ktoré sú kvalitné a chutné. Rovnako s výberom párkov dnes nie je problém. V každom prípade sa pozrite na etiketu, či sú z poriadneho mäsa. Kupujem lúpané párky, ktoré potom nemusím zbavovať črievok.

Kvalitné pesto z bazalkových listov, panenského olivového oleja, parmezánu a syra pecorino nebýva lacné. Patria do neho aj píniové oriešky a môže byť rozmixované dohladka aj plné drobných kúskov. Samozrejme je najlepšie domáce (recept viď tu). Pesto jednohubky ochutí a trošku aj cesto zafarbí. Výsledok je veľmi chutný.

Cesto rozdelím na polovice a z každej si vyvaľkám pruh vysoký približne ako sú párky. Potom dám párok na kraj do mláčky pesta (pozri predchádzajúcu foto) a zabalím ho jednou otočkou s presahom cesta cez seba. Cesto odrežem a pokračujem s ďalším párkom. Keď sú zabalené, ostrý nožom rozkrájame valčeky na kusy dlhé asi 4 cm.

Valčeky putujú na plech s papierom na pečenie. Dávajte ich kus od seba, pretože cesto vyskočí do šírky. Potrite ich rozšľahaným vajcom a dajte piecť do vopred vyhriatej rúry na 220 °C. Jednohubky upečte dozlatista, trvá to zhruba 20 minút. Chladnúce kúsky dozdobte zeleninou a ihneď podávajte. Chutné sú ešte teplé aj za studena.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *