Plnené veľkonočné muffiny

Zajačikovia z obrúskov + video
16.3.2021
Papierová kapsa na koledu
24.3.2021

Sviatky už prešľapujú za dverami, takže dnes sa hlásim ešte so super rýchlovkou, ktorú môžete vziať so sebou na návštevu, na chalupu, alebo si ju schovajte, ako polotovar do špajze.

Občas sa hodí (hlavne, keď je veľa varenia) mať niečo pripraveného dopredu. Napríklad pláty piškótového cesta, trubičky k naplneniu a tak. Dva, tri dni vydržia aj napečené muffiny z treného cesta. Uložte ich do uzavretej krabici do chladu a až na ne dôjde, len ich naplníte. Muffiny idú totiž plniť tak, že pripomínajú rozpolené vajíčka, čo je v tejto chvíli celkom vtipné. Výsledkom je úžasne vláčny dezert, ktorý prekvapí svojou chuťou, zakaždým inou.

Muffiny plním a) citrónovým krémom (Lemon Curd, nájdete tu), čo je neodškriepiteľná lahôdka. Za b) vanilkovým pudingom pre deti, to je osvedčená kombinácia a len sa po nej zapráši a za c) vaječným koňakom pre dospelákov. Počítajte s tým, že omdliete blahom.

Budete potrebovať len keramickú formu na muffiny, silikónovú cukrársku zdobičku a papierové košíčky.

VEĽKONOČNÉ MUFFINY PLNENÉ CITRÓNOVÝM KRÉMOM

Príprava: 30 minút * Získate: 12 muffinkov

  • 190 g polohrubej múky
  • 1 lyžička prášku do pečenia
  • 220 g práškového cukru
  • 2 vajcia
  • 125 ml mlieka alebo smotany
  • 70 g rozpusteného masla
  • nastrúhaná kôra z polovice bio pomaranča
  • 40 g pomletých mandlí

Na náplň

  • guľatá vykrajovacia formička o priemere 3-3,5 cm
  • hotový citrónový krém / trošku redší puding / vaječný koňak

1. Do misky dajte preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva a cukor, zmes dobre premiešajte.

2. Pridajte vajcia, mlieko a maslo a cesto vyšľahajte do hladkej hmoty.

3. Prisypte nastrúhanú kôru a mandle a znova premiešajte. Hotové cesto vložte do formy s papierovými košíčkami a naplňte ich do 2/3.

4. Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C asi 20-25 minút. Dozlatista upečené muffiny vyberte z formy a nechajte vychladnúť.

Z muffinov vytvorte vykrajovačom mištičky a naplňte ich podľa fotografií vybranou náplňou.

Guľatú formičku vtlačím do cesta, odstránim ju a vykrojenú časť cesta vyberiem lyžičkou. Ide to ľahko a vytvorí sa malá mištička. Vykrojeným stredom nezostáva nič iné, než ich zjesť ku káve. Muffiny hojne pocukrujem, aby som vytvorila zdanie vaječného bielka.

A teraz vytvorím žĺtok - silikónová zdobička je pritom neoceniteľným pomocníkom. Ľahko sa plní, dobre sa umýva a na plnenie muffinov je výborná. Neodporúčam vám triafať sa do cesta lyžičkou. Citrónový krém (ale i puding) je hustý a vždy vám žblnkne niekde cez okraj. Špička zdobičky muffin dokonale vyplní, bez zbytočného pretiahnutia. Povrch môžete jemne uhladiť lyžičkou.

Musím dodať, že uspokojíte každý maškrtný jazýček. Ak necháte muffiny hodinku odležať, náplň ich jemne prevlhčí a potom je to už skutočne jedna báseň.

Vyskúšajte aj náplň s hustým domácim vaječným koňakom. Ale oklamať deti o túto dobrotu jednoducho nejde. Pokojne dajte prednosť pudingu a pozvite koledníkov na desiatu. Ak idete oslavovať na chalupu, vezmite pohár citrónového krému (ak ho máte v chladničke) so sebou a muffiny v krabici taktiež. Naplníte ich priamo na mieste a máte napečené.

Prajem Vám tú najkrajšiu Veľkú noc plnú radosti a zábavy!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *