Pruhovaná čokoláda

Sladký advent pre deti
21.10.2020
Rýchlokrabičky + šablóna
26.10.2020

… ALEBO DARČEK PRE KUCHÁRKU

Ak dostanem darček, mám veľkú radosť z takého, ktorý pre mňa niekto vyrobil. Kúpiť sa dá všeličo, ale keď vám niekto venuje svoj čas, dáva najviac. Ušetrite trochu toho svojho a skúste pre ženskú časť rodiny aj pre kamarátky vyrobiť pár pohárov čokolády. Mám overené, že "jedlé darčeky" majú úspech.

Vždy tvrdím, že najlepšie darčeky sú tie obyčajné. Veci, ktoré sú v kole každý deň a patria k nevyhnutnostiam, urobia radosť. Napríklad taká kuchyňa - stále je niečo potreba, nemôžete sa netrafiť. Kúpte napríklad pár nevyhnutných chňapiek. Sú perfektné, praktické, módne a luxusné. Doma sme si na ne zvykli, pohodlne sa do nich zmestia aj chlapské ruky.

Venujte ich originálne. Jednu použite ako kapsu, ktorú vyplníte ďalšími darčekmi. Tam sa ešte zmestia veci! Dokonca aj spomínaný pohárik sladučkej čokolády.

DVOJFAREBNÁ ČOKOLÁDA S ORIEŠKAMI

Príprava: 40 minút * Vyrobíte: 3-4 malé poháre

  • 100 g pomletých mandlí alebo vlašských orechov
  • 2 plechovky sladeného kondenzovaného mlieka
  • 200 g bielej a 200 g horkej hnedej čokolády (aspoň 75% kakaa)
  • vanilkový extrakt 4 lyžičky rumu

1. Do nerezovej misky dajte 1 kondenzované mlieko a spoločne s hnedou čokoládou nechajte vo vodnom kúpeli krátko rozpustiť. Zmes odstavte, primiešajte 50 g mandlí, pol lyžičky vanilkového extraktu a 2 lyžičky rumu. Premiešajte a asi polovicu rozlejte do pripravených pohárov. Zvyšok odložte na neskôr.

2. Poháre dajte do chladničky a medzitým si pripravte rovnaký základ z bielej čokolády a z druhej polovice ingrediencií. Zmes nechajte mierne vychladnúť.

3. Hnedá čokoláda v chladničke by mala byť mierne stuhnutá, až potom na ňu nalejte vrstvu bielej čokolády. Opäť dajte chladiť.

4. Tretia vrstva je opäť hnedá, ale odstavenú čokoládu bude treba mierne rozohriať. Postup zopakujte aj so zvyškom bielej čokolády. V každom pohári by ste mali mať 4 prúžky. Pri menších pohároch budete končiť tretou vrstvou; proste tak, ako to vyjde.

5. Poháre zaviečkujte a nechajte do druhého dňa stuhnúť

Mandle aj obielené orechy je dobré pred rozomletím opražiť na suchej panvici. Dodajú čokoláde výrazne lepšiu chuť. Ešte teplé ich v mixéri zomeľte na jemnú kašu. Hnedú čokoládu možno vylepšiť 2 lyžičkami kvalitného kakaa.

Tu vidíte, že lyžička hnedej čokolády sa na bielom základe krásne udrží. Ľahko tak vznikne tretí farebný pruh. Možno, keby som nepočkala a čokolády sa zmiešali, vznikol by ešte zaujímavejšie efekt.

A je hotovo. Tieto poháre sú maličké a nízke, vyšli mi nad sebou iba tri prúžky. Je jedno, či začínate hnedou alebo bielou čokoládou. Obe sú rovnako chutné. Nakoniec pridajte ešte nazdobené viečko z papiera, podľa celkového ladenia darčeka.

Zostáva len darček vtipne zabaliť. Kuchynské rukavice sú super na schovávačku. Dovnútra dajte ďalšie dobroty alebo drobnosti do kuchyne.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *