Smotanový koláč so šunkovými ružami + video

Jablkový lekvár na zimu
27.9.2019
Napínavé premeny sedačiek
2.10.2019

Určite poznáte, alebo priamo pečiete sladký koláč, ktorý zdobia ruže vytvorené z plátkov jabĺk. Trochu som sa pohrala na túto tému a vytvorila som koláč na slano. 

Nahradiť plátky jabĺčok zas nebolo tak zložité. Pripravila som si šunku, ktorá absolútne ukážkovo spolupracovala. Len musíte zohnať takú, ktorá má v reze malý priemer, aby ste získali nie príliš široké oblúčiky. Tie budú tvoriť jednotlivé plátky ružičky. Zmotané ruže som potom vložila do smotanovej náplne, ktorú dávam do quiche. Ruže sa v nej najprv utopia, ale potom náplň pečením vystúpi nahor a ruže krásne objíme. Koláč ide skvele krájať aj servírovať, podávať ho môžete teplý aj studený.

 

ŠUNKOVÝ KOLÁČ S RUŽAMI

Príprava: 40 minút * Forma: 26 × 25 cm

  • 500 g krehkého alebo lístkového cesta

Na ruže

  • 350 g plátkov šunky s priemerom 7-8 cm
  • 100 g chudej anglickej slaniny, príp. celkom 450 g šunky

Náplň

  • 250 g kyslej smotany
  • 2 vajcia
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie
  • 1-2 ks lahôdkovej cibuľky
  • ružové korenie
  • šálka vykôstkovaných zelených olív

Na dozdobenie lístočky bazalky

 

Na koláč uvedených rozmerov budete potrebovať 19 ks šunkových ruží. Ružu vytvoríte z pruhu cesta 2,5 cm širokého a 26 cm dlhého. Na tento pruh dajte cez seba 4 kúsky šunky, čo sú 2 rozpolené kolieska.

1. Z polovice cesta vyvaľkajte placku asi 4 mm vysokú, položte na ňu formu a s presahom 3 cm vykrojte potrebný tvar. Cesto vložte do maslom vymastenej formy a kraje zdvihnite nahor.

2. Náplň - do misky dajte smotanu, vajce a metličkou dokonale prešľahajte. Pridajte soľ a korenie a na drobno nakrájanú cibuľku. Cesto vo forme poprepichujte vidličkou a náplň nalejte dovnútra. Zapnite rúru.

3. Zo zvyšku cesta vyvaľkajte obdĺžnik a pripravte si prúžky na ružičky. Na každý prúžok položke cípmi cez seba 4 kúsky šunky a cesto zrolujte. Koniec cesta zľahka pritlačte. Vytvorte 19 valčekov. Ružičky rozmiestnite do tekutej náplne. Dozdobte ružovým korením, olivami a koláč vložte do rúry vyhriatej na 190 °C. Pečte 45 minút, pričom vršok koláča ochráňte papierom na pečenie, aby okraje šunky nestmavli.

Koláč je upečený, keď odskočí od formy. Ak je potrebné, aby ružičky trošku zozlatli, zložte v konečnej fáze papier a dajte koláču ešte 4 minútky. Koláč rozkrájajte medzi ružičkami na nepravidelné kúsky. Podávajte dozdobený lístkami bazalky.

Ak chcete, upečený koláč z formy ľahko vyberiete. Tekutá náplň stuhne a cesto samo odskočí od stien formy. Koláč teda môžete porciovať oboma spôsobmi, vo forme priamo na stole alebo na ozdobnom tanieri.

Koláč rozkrájajte ostrým nožom tak, aby ste si ružičky neporušili, teda stredom náplne. Počítajte s tým, že sa o posledný kúsok hostia pobijú :o)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *