Rastúca maxi váza

Vajíčka so zázvorom a pomarančom
8.4.2020
Mohlo by sa vám hodiť
13.4.2020

Vôbec nebude reč o rastlinkách, ale tentoraz bude rásť - a zase sa zmenšovať - útvar zostavený z obyčajných zaváracích pohárov.

Momentálne doma zaháľajú, aj keď zľahka začína zaváracia sezóna a tak som pri revízii špajze usúdila, že pár pohárov vytiahnem na svetlo. Každú chvíľu totiž prídem domov s kúskom rozkvitnutej vetvičky a tak som skúsila ozdobiť stred stola tou opojnú záplavou jari.

Je to nápad, s ktorým si môžete ľubovoľne hrať. Sústreďte niekoľko pekných pohárov do kruhu alebo do štvorca, ako si budete priať. Ak ich postavíte na tácku či na drevenú dosku, budete s celým aranžmá lepšie manipulovať. Poháre možno dopĺňať a zase odoberať podľa toho, koľko si prinesiete domov jarných rastliniek. Vo väčšom útvare môžu byť niektoré poháre aj prázdne, aby z rastlín nevznikla príliš veľká spleť. Voľné poháre naplňte kamienkami a ďalšími prírodninami, ktoré záhradku vkusne doplnia. Momentálne mám na stole maxi vázu, 4 × 4 poháre; a to už je veľká plocha. Celok zakaždým previažte mašľou, aby bolo jasné, že tento vymedzený priestor patrí k sebe.

ČO BUDETE POTREBOVAŤ

Už som vlastne všetko povedala v úvode. Pripravte si len pár čistých zaváraninových pohárov bez viečok, ktoré idú zložiť do tvaru, ktorý si prajete mať na stole. Pre malé aranžmá potrebujete:

  • 4 poháre od zaváranín
  • zhruba 1 m peknej stužky
  • tácku alebo drevenú dosku

Môžete dať dohromady akékoľvek poháre, ale lepšie vyzerá, keď majú približne rovnakú výšku. Celok potom vyzerá kompaktnejšie, navyše viazacia stuha spúta poháre pod skrutkovacími hrdlami a dobre sa tam zafixuje. Teraz už len naplňte poháre vodou a aranžujte podľa svojich predstáv.

STUHA JE DÔLEŽITÁ

Je to presne tá maličkosť, ktorá dá náhodnej skladbe pohárov tvar. Zrazu je tu úžasná váza, ktorá dá oporu aj malým rastlinkám. Prineste si domov bylinky i akúkoľvek burinu, zakaždým vytvoríte iný efekt - elegantný tón v tóne, alebo pestrý a divoký. Stačia kúsky veľké 10-15 cm. Niektoré rastliny sa vzájomne neznášajú, takže využite to, že má každá svoje súkromie.

ZO ZÁHRÁDKY

Dlho som nemala doma takú krásu. Pritom je to kytička, ktorá sa zmestí do dlaní. Tým, že som ju rozdelila do jednotlivých pohárov, vznikla táto nádherná plocha. Garantujem vám, že z každého ďalšieho aranžmánu nespustíte oči.

Užite si nádhernú jar plnú vôní!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *