Rýchla fazuľová polievka

DIY – Rám na náušnice
13.10.2021
Želé z vareného vína na cesty
19.10.2021

Čo iného si dať s prvým jesenným ochladením, než dobrú silnú polievku. Takú, ktorá zasýti, ako hlavné jedlo.

Dymiaca polievka bude na stole v cuku letu (fakt je to povolené písať), avšak za predpokladu, že si vopred uvaríte skvelé údené mäso plus vývar. To samozrejme chvíľu trvá - varím ho tak 1,5 hodinky, pekne pomaly, ale tiež možno všetko zveriť tlakovému hrncu. Polievku robím ľahko pikantnú - o to sa postará štipka chilli, a vďaka konzervovaným bielym fazuliam a sekaným paradajkám odpadne veľa práce. Kvalitným paradajkám v konzerve sa nikdy nebránim, Taliani nakladajú iba zrelé a sladké plody, ktoré sú zárukou výbornej chuti.

Farebnú polievku som vybrala pre servírovanie na sklenenej tanierovej súprave DIWALI, ktorá tu zastupuje našu celkom novú ponuku jedálnych kompletov z opálového skla, ktoré je natoľko kvalitné, že ho môžete zveriť umývačke aj mikrovlnnej rúre. Jedná sa o tvrdené sklo, ktoré je odolné voči rozbitiu a dokonca je ľahšie ako porcelán, takže sa s ním dobre manipuluje.

Jedálenské súpravy z opálového skla si môžete vybrať na našom e-shope. Malú ochutnávku nájdete v galérii pod článkom.

Príprava: 35 minút * Získate: 4 porcie

  • 400 g údeného ramienka
  • 3 lyžice masla
  • 2 veľké strúčiky cesnaku, na plátky
  • 2 lyžice sladkej papriky
  • ¼ lyžičky štipľavej papriky alebo nasekaná chilli paprička
  • 3 lyžice hladkej múky
  • 2 konzervy bielych fazúľ v paradajkovej omáčke (Heinz)
  • 200 g posekaných paradajok (polovica konzervy)
  • lístky bazalky, špenátu a pod. na dozdobenie

1.Pripravte si vývar - Mäso umyte, vložte do vody, osoľte a okoreňte, a varte spoločne s 2 bobkovými listami, 3 guličkami nového korenia, 1 mrkvou, 1 cibuľou, kúskom zeleru a 2 petržlenmi asi 1,5 hodiny, možno variť aj v tlakovom hrnci. Vývar sceďte a nechajte v chladničke.

2.Druhý deň rozpustite v hrnci maslo, pridajte plátky cesnaku, nechajte ho rozpustiť, pridajte sladkú papriku a nasekanú chilli papričku, a všetko rýchlo a krátko orestujte. Pozor, nepripáliť, paprika by zhorkla.

3.Ďalej pridajte 3 plné lyžice múky a rýchlo vymiešajte svetlú zápražku. Prilejte mäsovo-zeleninový vývar, všetko dokonale premiešajte a krátko povarte.

4.Do prevareného základu pridajte fazuľu aj s nálevom, osoľte, okoreňte, premiešajte so sekanými paradajkami. Mäso nakrájajte na plátky či väčšie kusy, prehrejte a vložte do polievky spolu so zvolenými bylinkami. Polievku podávajte s čerstvou bagetkou.

Základom polievky je silný vývar. Mäso najprv dobre umyte, dajte variť a pripravte vývar so zeleninou tak, ako ste zvyknutí. Pridajte hrášok či ďalšiu sezónnu zeleninu. V recepte neuvádzam koľko vývaru dávam do polievky. Niekto ju má rád hustú, iný nie, takže vyberte podľa svojich zvyklostí. Polievku robím hustejšiu, takže mi trocha vývaru zostáva. Keď má polievka vyzerať k svetu, zvyčajne vo zvyšku vývaru prehrejem nakrájané mäso a vložím ho do hotovej fazuľovej polievky...

...hotová polievka by mala voňať po údenom aj paradajkách a na záver ju dokončite obľúbenými bylinkami. Zakaždým môže byť trochu iná. Chuť polievky veľmi ovplyvní biela fazuľa. Používam konzervy Heinz Baked Beans, jedny z najznámejších fazúľ v paradajkovej omáčke. Majú presne tú chuť, ktorú od polievky očakávam. Fazule obsahujú bielkoviny, sacharidy, vlákninu, ale hlavne neobsahujú žiadny cholesterol, takže si ich môžete v kľude dopriať. Ak ich vyskúšate, môžete premýšľať o tom, prečo je na plechovkách napísané baked - pečené fazule? Sú iba varené, ale ide o pozostatok zvyku amerických indiánov, ktorí fazuľa piekli v tuku a v názve receptov tento spôsob prípravy stále prežíva.

Neformálne prestretému stolu vo vidieckom štýle moderný a strohý riad pristane. Susedstvo úplne odlišných štýlov vytvára pekný celok. Aj tak môže vyzerať prívetivá jeseň.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *