Rýchla väzba s imelom pre šťastie

Sviatočná miska so svetielkami / Zo starého nové
22.12.2020
Novoročná hľuzovková torta
29.12.2020

Imelo sa stalo symbolom adventného obdobia. Správne má byť zavesené od stropu a bozk pod ním prináša lásku a šťastie...

Advent nám uplynul v usilovnej práci, upratovaní obydlia, pečení koláčov a chystaní darčekov. Všetko to, čo nám chýba v spoločenskom dianí, väčšina z nás nahradila domácou pohodou, tvorením s deťmi a činnosťami, na ktoré nebol dlho čas. Najkrajšou časťou chystania Vianoc je výzdoba domova, ktorá je korunovaná rozsvieteným slávnostne vystrojeným stromčekom. K zahájeniu adventu však neodmysliteľne patrí vetvička imela. Určite sa z nej doma tešíte.

Imelo biele, ktoré ako jediné rastie u nás, je po stáročia považované za bylinu, ktorá prinesie obdarovanému šťastie, ak je venovaná od srdca. Predtým sa imelo vešalo na dvere, aby zahnalo zlých duchov, a pre svoju stále zelenú farbu aj v zimnom období, bolo považované za posvätné. Samotná rastlina je krehká a po zaschnutí sa ľahko rozláme. Preto, ak ju chcete využiť na malé aranžmány na štedrovečerný stôl, urobte tak hneď, ako si čerstvé imelo prinesiete domov.

ČO BUDETE POTREBOVAŤ NA ARANŽMÁN S IMELOM

Ak ste si priniesli jeden zväzoček imela (dala som prednosť zlatému, ale môže byť rôzne, pokojne aj ružové), nebude aranžmán nijako veľký. Pripravte si preň pekný kvetináč alebo nižšiu širokú vázu. Ešte budete potrebovať:

  • korpus z vínnej révy alebo iný venček s priemerom asi 20 cm
  • zväzok imela
  • 2 vetvičky čerstvého alebo sušeného eukalyptu
  • kvetináč so starožitnou patinou
  • pevnejší drôt
  • kliešte, nožnice
  • 20 ks červených bobuliek na drôtiku
  • 12 ks malých sklenených ozdôb na stromček

KORPUS S VÍNNEJ RÉVY VYUŽITE AKO OPORU

Celý aranžmán je ľahučký a zraniteľný. Preto odporúčam kvetináč mierne zaťažiť a venček z vínnej révy zafixovať na okraji kvetináča prilepením zvnútra. Použila som lepiacu lakovaciu pásku, ktorá zase pôjde odlepiť. Venček poslúži ako opora pre imelo, ktoré by malo po zaschnutí snahu klesnúť. Potom imelo rozoberte na krátke úseky a husto ich naaranžujte tak, aby vytvorilo guľatú korunu. Medzi zlaté vetvičky zapleťte nastrihané časti eukalyptu, ktoré aranžmán spevnia. Po obvode venčeka zapichajte červené bobule a ich drôtiky vytvarujte do oblúčika.

DO ARANŽMÁNU ZAPLEŤTE MILOVANÉ VIANOČNÉ OZDOBY

V každej rodine sa nájde pár ozdôb, ktoré sú staručké a vzbudzujú mnoho spomienok. Opatruje ich po rodičoch alebo patria do vášho - už dosť vzdialeného detstva, a potom sú pre vás cenné. Ak máte také, upevnite každú na dlhý pevný drôtik (pozri predchádzajúce fotografie) a nakoniec ich zapichnite do hotového aranžmánu. Ozdobami vyplníte každú voľnú medzeru, až sa trblietavá kytica stane celistvou.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *