Smotanová pizza a cesto kysnuté v chladničke

Prečo si obstarať difuzér/aromalampu
23.1.2022
Prací manuál pre začiatočníkov aj pokročilých
30.1.2022

Poznáte skvelé cesto na pizzu, ktoré vám nakysne v chladničke? Vyskúšajte ho, nikdy sa nič nepokazí.

Nový rok máme za sebou a všetko sa pomaly vracia do vyjazdených koľají. A možno to nikto z nás tak úplne nechce, preto si stačí určiť len rámec, ktorý nám pomôže udržať smer (všeličo môže byť predsa inak). Plánujeme, že určite budeme úspešnejší, šikovnejší a tým pádom spokojnejší so všetkým, čo sme dosiahli. Najužitočnejšie ale je, zaujímať sa o všetko, čoho sa v živote zúčastňujeme, pretože nové poznatky a skúsenosti sú záchranným lanom pre zdravo fungujúcu myseľ.

Teraz ma však nenapadá, akým oslím mostíkom sa mám dostať do kuchyne ku kysnutému cestu? Zrejme som v novoročnom rozpoložení chcela povedať, že sa celý život učíme nové veci. A tak, aj keď máme svoje zabehané rituály, stojí zato vyskúšať čokoľvek nové a nepoznané. Napríklad v kuchyni je odozva okamžitá a veľmi príjemná – čaká vás dobré jedlo. 


Príprava: 20 minút + zdobenie * Získate: 3 ks pizze o priemere 32 cm

Cesto

  • 500 g hladkej múky, preosiatej
  • 5 g sušeného droždia (asi ½ vrecka)
  • 250 ml vlažnej vody
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžica soli

Smotanový základ - pre 3 ks pizze

  • 200 g kyslej smotany, 18%
  • 3 lyžice smotany, 30%
  • 2 väčšie strúčiky cesnaku, prelisované
  • soľ

Náplň - pre 1 ks pizze

  • 1 lyžica oleja
  • 200 g kuracích pŕs
  • steakové korenie
  • 100 g špenátových listov, umytých a odkvapkaných
  • 2 strúčiky cesnaku, nakrájané na plátky
  • 1 lyžica smotany, 30%
  • 200 g strúhanej mozzarelly
  • 2 lyžice strúhaného parmezánu
  • soľ podľa potreby

1. Múku preosejte do misy robota, pridajte droždie a zmes premiešajte. Prilejte vlažnú vodu, pridajte olej a soľ. Zapnite motor na malé a potom stredné otáčky a vytvorte vláčne cesto. Presuňte ho na dosku a s minimom múky prepracujte rukami. Vytvorte bochník, vložte ho do misky vytrenej olejom a prikryte vekom. Misu vložte do chladničky a nechajte ju tam do druhého dňa.

2. Druhý deň vytvorte smotanový základ- Všetky ingrediencie zmiešajte, prešľahajte metličkou, ochutnajte a dosoľte podľa chuti. Cesto vyberte z chladničky a nechajte ho na doske dýchať.

3. Pripravte náplň -Na rozpálenú panvicu dajte lyžicu oleja, prehrejte ho a sprudka opečte okorenené kuracie mäso nakrájané na rezančeky; vyberte ho von. Plameň stlmte, na panvicu dajte špenátové listy, pridajte plátky cesnaku a 1 lyžicu smotany, a špenát nechajte krátko zavädnúť. Rúru vyhrejte na 230 °C (horúci vzduch), 230 - 250 (horný a spodný ohrev).

4. Medzitým cesto rozdeľte na 3 časti a z prvej vyváľajte placku potrebnej veľkosti. Presuňte ju na okrúhly plech vybavený papierom na pečenie. Placku potrite 4 lyžicami smotanového základu, posypte mozzarellou, rozložte kuracie kúsky a špenát.

5. Pečte 10 minút (12 minút bez horúceho vzduchu) na spodnom rošte, potom pridajte čerstvé lístky špenátu a parmezán a po ½ minúte pizzu vyberte z rúry.

Okraje pizze ihneď potrite olivovým olejom so strúčikom rozotreného cesnaku a podávajte.

POZN.: Pokiaľ robíte len 1 pizzu, zvyšné diely cesta vložte do sáčkov a zamrazte na ďalšie použitie. Ak robíte pizze 3, potom pri príprave ingrediencií pre 1 náplň vynásobte tromi.

Krásne vláčne cesto nenechajte nabrať ďalšiu múku, nie je to potrebné. Pokiaľ dáte vytvorený bochník prvýkrát do chladničky, zaručene sa budete obávať o výsledok. Ale všetko dobre dopadne...

...v okamihu, keď cesto na druhý deň vyberiete, potlačené kysnutie sa znova chopí príležitosti a cesto sa na doske krásne nadýchne. Z tohto množstva urobíte 3 ks pizze o klasickom rozmere 32 cm. Ak robíte trochu menšie, vytvoríte bez problémov 4 ks a budete ich mať aj oveľa tenšie. Záleží na tom, čo máte radi.

Rozvaľkaná časť cesta je tenká, ale v rúre sa zase dobre rozvinie kysnutie. V prípade smotanového základu už nepoužívajte olej, tuku je dosť v smotane. Potom pridajte štedrú vrstvu mozzarelly, opečené mäso a špenát. Už teraz sa tešte na výsledok. Parmezán dávam navrch, až na upečenú pizzu. S niekoľkými čerstvými lístkami špenátu nechám všetko krátko dôjsť a podávam.

Hotová pizza má krásne chrumkavé okraje. Pokiaľ máte radi pizzu vláčnu, ihneď po vybratí z rúry potrite okraje troškou olivového oleja ochuteného cesnakom. Váš luxusný špenátový koláč bude mäkučký. Nechajte si chutiť :o)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *