Smotanové kurča na paprike z rúry

Farbou roka 2022 je dynamická fialová
19.2.2022
Aranžmán pre mesiac február: gule so snežienkami
25.2.2022

Uvarte si skvelé jedlo, ktoré patrí k studeným zimným dňom a k pravej babičkovskej kuchyni. Práve babičky ho vedeli najlepšie.

Kurča na paprike patrí k sýtym jedlám, ktoré halia príkrov hutnej zamatovej omáčky. V obľúbenosti nijako nepokrivkáva za trojlístkom sviečkové, hubové a chrenové omáčky. Všetky ich dohromady spája jedna ingrediencia a to štvrť liter sladkej smotany na šľahanie. To už je dosť kalórií pohromade, ale bude ešte horšie – do tejto paprikovej omáčky pribudne ešte smotana kyslá. Výhodou je, že omáčka je výborná k zemiakom, tak aj k cestovinám, takže sa dá vystríhať tradičným knedľám, a koniec koncov si môžete dať len pár lyžíc, ak sa udržíte.

Kurča pripravujem v rúre, takže ušetrím dosť času a vrelo vám to odporúčam. Tentokrát som testovala praktické prepravky na jedlo– viac sa mi páči pomenovanie kastróliky, s ktorými možno odkráčať do práce, priniesť v nich jedlo zo školskej jedálne, alebo ešte lepšie, o porcie sa rozdeliť s rodičmi, dospelými deťmi i hladnými kamarátmi. Vybrala som si červené plastové dvoj kastróliky, ktoré zaberú minimum miesta. Majú sklápacie uši a hoci misky vyzerajú malé, zmestí sa do nich pohodlne bežná porcia hlavného jedla. V našej ponuke nájdete výrobky z plastu aj z nerezu, prípadne kombináciu kastrólikov vkladajúcich sa do termo obalu, ktorý výrazne predĺži dobu, kedy jedlo zostane teplé. K veľkému stravovaniu si kúpte jedlonosič s tromi či dokonca štyrmi poschodiami

Príprava: 40 minút + hodina v rúre * Získate: 5 porcií

Kurča do rúry

  • 1 cibuľa, stredne veľká
  • 2 lyžice masla
  • 50 g chudej slaniny, nasekanej na kúsky
  • 6 malých stehienok / 1 menšie kura naporciované na 6 kúskov
  • soľ, čerstvo mleté ​​korenie
  • sladká paprika, mletá
  • 5 guličiek nového korenia
  • 6 guličiek čierneho korenia
  • 4 bobkové listy
  • 3 vetvičky čerstvého tymianu / 1 lyžička sušeného
  • 500 ml zeleninového vývaru

Dokončenie omáčky

  • 2 plné lyžice ryžovej múky
  • 250 ml smotany na šľahanie, 30%
  • 180 - 200 ml kyslej smotany, 18%

1. Cibuľu nakrájajte najemno a v širokom kastróle orestujte na masle po dobu 5 minút. Pridajte nasekanú slaninu, krátko opražte.

2. Naporciované kura osoľte a okoreňte. Papriku si nasypte na tanierik a prsty dôkladne votrite do mäsa. Mäso vložte do základu a opečte zo všetkých strán. Rúru rozpáľte na 200 °C.

3. Kastról odstavte, pridajte nové korenie, čierne korenie, bobkový list a nasekané 2 vetvičky tymianu. Mäso podlejte asi polovicou vývaru, prikryte pokrievkou a dajte dusiť do rúry. Na spodnom rošte pečte po dobu 60 minút.

4. Potom mäso otočte, podlejte výpekom a krátko opečte bez pokrievky. Kastról vyberte, mäso položte na tanier a nechajte vychladnúť. Potom ho zbavte kože a odstráňte korenie. Odložte ho do vypnutej rúry, aby zostalo teplé.

5. V šálke sladkej smotany rozmiešajte ryžovú múku. Vo vychladnutom výpeku rozmiešajte zvyšok sladkej smotany aj kyslú smotanu. Zmes zahrejte, vlejte do nej rozmiešanú múku a metličkou prešľahajte. Pridajte 1 lyžicu sladkej papriky (podľa chuti), vetvičku tymianu vcelku a do hustnúcej omáčky dolejte ľubovoľné množstvo vývaru, aby mala požadovanú konzistenciu. Ochutnajte, omáčku dosoľte a okoreňte, a prešľahajte ponorným mixérom. Hotová omáčka by mala vytvoriť hladký krém. Priveďte ju do varu, plameň stiahnite a vložte do nej porcie mäsa. Všetko krátko prehrejte a podávajte.

Príloha - široké talianske rezance alebo jemné knedle.

Systém dusenia mäsa v rúre mi vyhovuje. Mäso sa krásne rozpadá a je prevoňané korením. Keď práve nemám čerstvý tymian, používam sušený. V okamihu, keď zlejete časť výpeku, mäso musí trochu vychladnúť, aby ste z neho mohli odstrániť kožu. Hodinku, kedy je mäso v rúre, máte k dobru a môžete ju venovať napríklad príprave polievky. Potom už ide všetko rýchlo, omáčka nedá žiadnu prácu.

Našľahaná omáčka je krásne hladká a krémová. Za to buď chvála ponorným tyčovým mixérom. Je to vynález, ktorý nedám z ruky. Odpadá zbytočné mazanie riadu aj manipulácia s horúcimi tekutinami. Do mini kastrólikov sa zmestila slušná porcia omáčky aj prílohy.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *