So zdravým smoothie máte navarené

Bylinky v obale od vajec / recyklácia
13.4.2021
Aprílový olovrant
18.4.2021

Ak si pripravujete smoothie, splnil sa vám sen o bezpracnom varení! Zrejme prikyvujú iba ženy, ktoré si varia samé pre seba, ale sýta vitamínová bomba by v mnohých ohľadoch mohla uspokojiť aj ďalších členov vašej rodiny.

Hustý, pritom jemný nápoj pozostávajúci z mixovaného ovocia, zeleniny a najrôznejších prísad, ako je med, kvalitné čisté kakao, jogurt, ovocné šťavy, kokos a pod., si v množstve sezónnych obmien môžete pripravovať po celý rok. Kombinácia ingrediencií vyhovie vašej jarnej zoštíhľujúcej diéte, získate účinný detox, deťom nenápadne namixujete ovocie, ktoré normálne nechcú konzumovať a v nie poslednom rade možno pripraviť nápoj s vysokou nutričnou hodnotou potrebnou pre výživu starších osôb a pri rekonvalescencii.

Často vás zarazia nezvyklé kombinácie surovín, ale neodsudzujte to, čo ste neskúsili. Ak sa vám neobľúbia, potom sa nič nedeje a prikloňte sa k potravinám, ktoré jednoducho máte radi a nemôžu vás zaskočiť. Len sa pripravte na to, že super hustý kokteil vás poriadne zasýti a k ​​jeho konzumácii budete potrebovať slamky s veľkým priemerom, prípadne dlhú lyžičku na latte. Kúpte si pekné poháre s hrubým dnom - a pustite sa do ochutnávania.

Najzásadnejšou vecou je viacúčelový mixér, robot, odšťavovač - a najlepšie originálny smoothie maker. Týchto praktických pomocníkov v najbližšej dobe ani neodkladajte, sezóna začína. Potom si namiešajte ovocie a zeleninu podľa svojich chutí. Ako sladidlo funguje najlepšie med. Na zriedenie hustého základu sú ideálne mlieko, jogurt, ovocné šťavy, kokosové mlieko aj obyčajná minerálka. Smoothie podávajte vychladené. A ešte jedna rada. Všetky plody by mali byť vyzreté, šťavnaté a chutné. Nespoliehajte na to, že sa v nápoji všeličo stratí. Trpká a nezaujímavá chuť by vás úplne odradila.


 

LETNÁ VITAMÍNOVÁ BOMBA

Príprava: 15 minút * Pripravíte: 2 porcie

  • 200 ml pomarančovej šťavy aj s dužinou
  • 3 nektárinky alebo broskyne
  • 1 zelerová stopka, zbavená povrchových vlákien (lúpte od priehlbiny)
  • na dozdobenie plátok pomaranča a list zeleru


Nektárinky obsahujú veľké množstvo vitamínu C. Jeho obsah v jednom plode takmer pokryje odporúčanú dennú dávku. Minerálne látky - draslík, vápnik, horčík, sodík, sa zase postarajú o to, aby vaše nervy boli ako zo železa. V kombinácii so stonkovým zelerom, ktorý obsahuje nerozpustnú vlákninu a má málo kalórií, bude nápoj tým najlepším jedlom na schudnutie. Hrnček zeleru obsahuje 1,5 g nerozpustnej vlákniny.

1. Do stolného mixéra nalejte vytlačenú pomarančovú šťavu.

2. Nektárinky nakrájajte na kúsky aj so šupkou (je zdrojom cennej vlákniny) a vhoďte ich do mixéra. Pridajte olúpané a na kúsky nakrájané zelerové stopky a všetko rozmixujte do hustej hmoty.

3. Ak máte sladký pomaranč a zrelé nektárinky, smoothie je chutné a nie je potrebné ho sladiť. Inak pridajte med podľa svojej chuti. 

Ak nepatríte v kuchyni k experimentátorom, zrejme ste doteraz nepili zeleninovú šťavu. Ani ja som doteraz neochutnávala rozmixovaný stopkový zeler - ale ujde to. Na začiatok si ho môžete dať menej a uvidíte. Zeler sa má konzumovať ideálne surový. Pomáha telu zbavovať sa škodlivých toxínov a chráni pred vznikom žlčových kameňov. Jeho samotná chuť vás zrejme nenadchne. Ak pridáte trochu pomaranča a dávku nektáriniek s bohatou ponukou vitamínu C, výsledok je uspokojivý a vaše telo vám poďakuje.


 

JARNÝ AVOKÁDOVÝ ŽIVOTABUDIČ

Príprava: 15 minút * Pripravíte: 2 porcie

  • veľké, sladké zelené jablko
  • 100 ml minerálnej vody
  • ½ zrelého avokáda
  • hrsť špenátových listov alebo 1 malá kocka mrazeného špenátu
  • 2 kávové lyžičky medu


Avokádo je plod s vysokou nutričnou a kalorickou hodnotou. Obsahuje tuky rastlinného pôvodu, železo a cenné vitamíny. Hodí sa pri diétach ako náhradka masla alebo majonézy. Významne pomáha pri chorobách pečene, obličiek a močových ciest, chráni kožu a sliznice. Ak chcete pre seba niečo prospešného urobiť, zaraďte avokádo do jedálnička.

1. Najprv si pripravte jablko. Nakrájajte ho aj so šupkou na tenké plátky a rozmixujte v choppery. Presuňte ho do stolného mixéra, prilejte vodu a pridajte kúsky vydlabaného avokáda a špenát.

2. Ak nemáte čerstvé lístky špenátu, použite kocku mrazeného (mrazené kúsky sú praktické na jednotlivé odoberanie porcií, ktoré tak budete mať stále po ruke).

3. Všetky suroviny rozmixujte. Vznikne husté a bohaté smoothie, ktoré ešte oslaďte 2 lyžičkami medu. Ak chcete mať nápoj redší, pridajte trochu vody.

Ak nemáte čas nápoj vychladiť, podávajte ho s ľadom.

Tučné a nesmierne zdravé avokádo je práve teraz na trhu; mali by ste ho rozhodne ochutnať. Pripraviť sa dá najrôznejšími spôsobmi. Ale ako základ hladučkého smoothie je úplne ideálne. Viete, ako spoznáte pri nákupe, že je plod zrelý? Avokádo by malo máličko pružiť. Dajte však pozor na plody postláčané od ďalších kupujúcich. Ak si nie ste istí, vyberte si pevné avokádo a nechajte ho doma 2-3 dni dozrieť. Zelenú farbu dodá smoothie hrsť špenátových lístkov. Avokádo mám rada na všetky spôsoby, takže toto je môj jarný favorit.


 

ČOKOLÁDOVÉ SMOOTHIE NA KAŽDÝ DEŇ

Príprava: 15 minút * Pripravíte: 2 porcie

  • 130 ml kokosového mlieka
  • 100 ml mlieka
  • 2 banány
  • 1 polievková lyžica medu
  • 1 polievková lyžica kvalitného kakaa
  • pár lístočkov mäty
  • na dozdobenie čokoládové vločky alebo sušené brusnice

Banán si doprajte aspoň raz za tri dni pre posilnenie mozgu, upokojenie žalúdka a pre zdravie svojho srdca. Banány majú vysoký obsah draslíka a nízky obsah soli, čo ich radí k významným nástrojom v boji proti vysokému krvnému tlaku.

1. Do mixéra nalejte tekuté prísady, pridajte na kolieska nakrájané banány aj zvyšok ingrediencií a zmes rozmixujte na hladké smoothie.

2. Vznikne pomerne hustý krém, ktorý doplňte niekoľkými kolieskami banánu a sušenými brusnicami, ktoré sú v čokoládovom kréme veľmi dobré. Podávajte s lyžičkou, prípadne smoothie zrieďte väčšou porciou mlieka, než je uvedené.

Toto je naozaj hustá dobrôtka, ktorú musíte trošku zriediť mliekom, alebo ju budete jesť lyžičkou. Ku kombinácii banánov a čokolády nie je čo dodať, zachutí i deťom. Smoothie som zaradila ako výdatné a zdravé raňajky. Na desiatu si našľahaný krém posypte čokoládovými vločkami alebo sušenými brusnicami. Ich kyslastá chuť vytvorí so sladkým nápojom skvelú kombináciu.

1 Comments

  1. Ružena píše:

    super všetko vyskušam

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *