Svietnik s morským akváriom

Tymianový sirup do letných koktailov
27.8.2019
Módne poháre plné zelene
4.9.2019

Ak patríte k ľuďom, ktorí sa z každej svojej prázdninovej cesty ťahajú s kamienkami, pieskom, vyplavenými kúskami drievok a s lastúrami od všetkých dostupných morských potvoriek, potom si ich tiež chcete doma vystaviť, aby vám pripomínali miesta, kde vám bolo pekne.

Keď mám v dlani vybielenú lastúru voňajúcu soľou a morom, mám pocit, že si kus toho zdravého povetria veziem domov. A keď ju doma znovu obrátim v prstoch, cítim pod nohami jemný piesok a som späť na horúcej pláži. Mám v nazbieraných aj nakúpených lastúrach neskutočne nádherný stavebný materiál k množstvu tvorenia. Asi vďaka spomienkam došlo na sklenené morské svietniky.

Budete potrebovať iba sklenený valec a pohár alebo hlbokú misku, ktorá sa zachytí za jeho hrdlo. V sklenených valcoch u nás stále niečo býva, určite si tiež nejaký kúpte. Na kvety zo záhradky, na prírodniny, na aranže z umelých kvetín. Napadlo mi ponoriť do valca pohár so sviečkou. Je to bezpečné a oddelený priestor, ktorý je pod pohárom, využijete podľa svojho. Nie, voda tam nie je, to ani nie je potrebné. Piesok a lastúry vyzerajú aj tak nádherne.

Svietnik si ale môžete zabývať čímkoľvek. Naplňte ho sušenou levanduľou, kamienkami, lieskovými orieškami, to už záleží len na vašej fantázii aj na tom, čo vám vonku - aj v našich vodách - cvrnkne o klobúk...

ČO BUDETE POTREBOVAŤ

Svietnik môže byť akokoľvek veľký; dôležité je len to, aby sa rozširujúci sa pohár (veľkosti na whisky) zachytil o hrdlo valca. Na porovnanie uvádzam rozmery skla, ktoré som mala po ruke. Pripravte si:

·      valec s priemerom 9 cm a výškou minimálne 15 cm

·      pohár na sviečku rovnako s priemerom 9 cm a výškou 7-8 cm

·      čajovú sviečku

·      morský alebo rybničný piesok

·      drobné kamienky

·      hrsť lastúriek a lastúr, schránku z morského ježka a pod.

·      kúsky nevädnúcich rastlín (napríklad z kaktusu, zo sukulentov a pod.)

AKVÁRIÁ

Do valca sa toho zase toľko nevojde, čo je škoda. Na dno som dala piesok, hodia sa aj drobné kamienky alebo dekoračné kamienky, ktoré zakúpite v obchodoch s darčekovými predmetmi a v kvetinárstvach. Potom už len poskladajte prírodniny, ktoré máte. Valcom si pri aranžovaní otáčajte, aby bol obsah zo všetkých strán pekný. Rastlinky, ktoré som použila, sú z takého zvláštneho kaktusu. V prírode rastie epifyta  a nazýva sa Rhipsalis. Nakoniec vložte do nízkeho pohára zapálenú čajovú sviečku a valec uzavrite.

SVIETNIK JE HOTOVÝ        

Čím budete mať valec vyšší, tým viac atrakcií sa do neho zmestí. Skvelé je to, že horný pohárik valec uzavrie a do obsahu sa nepráši. Aranžmán vydrží dlho v nezmenenom stave.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *