Svietnik z jabĺčok

Košíčky s orieškovou náplňou
2.12.2019
Tresčia šunka so šošovicovým šalátom
12.12.2019

Tento nápad poznám už veľa rokov. A stále mi robí radosť sa k nemu vracať...

Keď som pracovala pre holandské vydavateľstvo, dostávali sme časopisy z ich produkcie. Najkrajšie boli samozrejme tie o záhrade a na obrázkoch bola kopa nápadov. V jednej reportáži boli zimné fotografie s mrazom zadýchanými okienkami, s kŕmidlami, s opustenými hrdzavými stoličkami s poduškami zo snehu v spiacich záhonoch. Úplne mi učarovali. Rovnako, ako svietiace jabĺčka vtlačené do snehu na priedomí, ktoré privádzali hostí k domu. Od tej doby si tieto pôvabné svietniky vyrábam.

Nie je to najbezpečnejší svietnik, ale aspoň vás pripúta k stolu, k rozprávaniu a k vianočnému hraniu hier. To sú vzácne chvíle. Čajové sviečky vydržia pár hodín a po vyhorení je možné ich vymeniť za nové. Samotné jablká vydržia pekné niekoľko dní; záleží len na tom, v akom teple ich prechovávate. Výrobou svietnikov síce jablká znehodnotíte, ale nemusíte mať výčitky. Jedno, dve môžete obetovať a neskôr ich pri najbližšej prechádzke ponechajte na okraji lesa zvieratkám.

ČO BUDETE POTREBOVAŤ

Tentokrát sú všetky suroviny dostupné. Potrebujete len pekné červené jablká a tanier alebo tácku, na ktorej ich naaranžujete. K tomu si pripravte:

  • čajové sviečky
  • kruhovú formičku vo veľkosti čajovej sviečky, najlepšie s rovným okrajom
  • formičku na melónové guličky
  • špicatý nôž
  • prírodné suroviny na dokončenie aranžmánu - vetvičky, kúsky ihličia, borovicové šišky a pod.

Na svietnik si vyberte jablko, ktoré je na podložke stabilné. Postavte ho stopkou hore a kruhovú formičku vtlačte do jablka tak, že z neho bude vidieť len okraj. Vytiahnite ju von a potom vykrojte nožom kužeľ presne pozdĺž prerezania.

OTVOR NA SVIEČKU

Teraz je potrebné otvor vydlabať presne do tvaru, ktorý potrebuje čajová sviečka. K tomu vám pomôže melónové vykrajovadlo. Krásne s ním vykrojíte zvislé boky otvoru a tiež ho prehĺbite, ak je to potrebné. Tu vidíte hotový otvor, ale ten môj vyzerá, akoby ho obhrýzli myši. So správnym priemerom som mala totiž iba vykrajovadlo na sušienky a to má drobné zúbky. Vo finále to ale nebolo vidieť. Sviečku aj s kalíškom vtlačte do jablka. Ak je otvor tesný, je to dobre, pretože bude sviečka držať bezpečne na mieste.

Dekorácie bez veľkej okázalosti sa mi páčia. Červené jabĺčka sú najkrajšie v šere, práve v tom okamihu, keď samé seba pozlátia odleskom plamienkov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *