Svietnik z kvetov hortenzie

Údržba a čistenie matracov
26.8.2021
Zaprášené levanduľové sušienky alebo pečenie s amóniom
4.9.2021

Ak máte možnosť niekde si odstrihnúť kvet hortenzie, neváhajte. Rastliny práve hýria nádhernými farbami a dá sa s nimi aj zaujímavo tvoriť.

Možno ste mali niekedy na dlani vylisovaný kvietok zo staručkého pamätníka. Je až neskutočné, koľko rokov sa dochovajú krehučké rastlinky, ktoré sa kedysi lisovali do herbárov. Už sa to nenosí, škoda. Ale aj tak si to môžete vyskúšať pri novodobých technikách. Jemné okvetné lístky, štvorlístky, sukienky z maku alebo hebké plátky ruží, možno nádherným spôsobom zapojiť do výtvarnej tvorby pri Scrapbookingu (obľúbený spôsob spracovania želaní, fotoalbumov aj darčekov z papiera). A ako som zistila, môžu sa stať taktiež súčasťou sklenenej plochy. Držia tak dobre, že som pohár zvládla aj niekoľkokrát umyť - samozrejme zvnútra.

Prišiel čas, kedy sa dni začínajú pomaličky krátiť, a to vždy urýchlene siaham po čajových sviečkach. Akonáhle sa zošerí, mávam ich všade, a pretože musia byť v bezpečí, hodí sa k tomu každý pohár. Ak sú pekné, stojí aj za chvíľku práce s romantickým kvetinovým dekórom...

Nezabudnite tiež mrknúť do sekcie Sviečky a svietniky na našom e-shope, kde si môžete vybrať z hotových produktov s prírodnými vôňami.

ČO BUDETE POTREBOVAŤ NA DEKOROVANIE SVIETNIKA

Najprv je potrebné vylisovať pár kvietkov z kvetov hortenzie. Väčšinou je ich pohromade toľko, že ak bude chýbať 10-15 kvietkov, ani to nespoznáte. Zvyšok rastliny môžete nechať usušiť vcelku pre ďalšie aranžmány. Na výrobu svietniku si pripravte:

  • pohár, ktorý sa vám páči, využila som klasický na zaváranie
  • asi 15 ks kvietkov hortenzie
  • 4 kuchynské papierové utierky
  • 2 vyradené hrubšie časopisy
  • lepidlo zn. Tenyl
  • čajovú sviečku

Z kvietkov odstrihnite stopky a rozložte ich na papierovú utierku. Prikryte ich druhou utierkou a to celé vložte do hrubšieho vyradeného časopisu. Časopis zaťažte knihami a kvietky nechajte týždeň lisovať. Keď ich budete kontrolovať, zistíte, koľko vlhkosti odovzdali svojmu okoliu - papier v časopise bude zvlnený. Kvietky presuňte do ďalších papierových utierok a postup zopakujte. Po niekoľkých dňoch budú kvietky suché a dokonale vyrovnané. Ak ich vyberiete skôr, potom sa môžu na vzduchu opäť mierne skrútiť. Na fotografii je znázornená fáza prvého sušenia, kedy kvety ešte nie sú dokonale suché. A keď to sa sušením preženiete, môžu sa kvety pri lepení lámať. Takže sa trafte niekde medzi :o)

VYLISOVANÉ KVETY NALEPTE NA SKLO

Pohár odmastite saponátom a umyte vodou. Dokonale vylisované kvietky postupne nalepte po obvode pohára. Na rub každého kvietku naneste prstami trošku lepidla a dokonale ho pritlačte na povrch. V okamihu, keď lístky preschnú, začnú sa ich farby premieňať do nostalgických odtieňov.

ČAS PREPOŽIČIA KVETOM FARBY ZAŠLÉHO PERGAMENU

Kvety sú krehké a dokonale priľnú k povrchu skla. Povedala by som, že sa stanú jeho súčasťou. S použitým lepidlom mám veľmi dobré skúsenosti. Keď budete chcieť pohár zbaviť dekóru, ponorte ho do teplej vody a potom hubkou odstráňte lepidlo aj s kvetmi. Do tej doby bude dekór bezchybne držať.

Najkrajší efekt vytvorí priehľad rozsvieteným pohárom, kedy na kvetoch zbadáte všetky detaily. Príroda je neskutočne krásna.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *