Svietniky z pohárov na čaj

5 tipov ako sa vyspať do ružova, keď vám nie je dvadsať
20.9.2020
Kľúč k jednofarebným napínacím poťahom: I
27.9.2020

Hoci si to nerada pripúšťam, začína sa čoraz rýchlejšie stmievať. Aj keď nás leto potrápilo horúčavami, obzerám sa za ním s nostalgiou. Nezostáva, než si ju kúsok pustiť domov a prefarbiť ju pastelovými tónmi babieho leta. A taktiež - mihotavými plamienkami sviečok. Bez nich nedokážem byť ani deň.

Jedna z najkrajších byliniek tohto obdobia je vres. Usušiť si ho môžete celkom neobvyklým spôsobom. Vytvorte z neho aranžmán na romantický svietnik, ktorým si ozdobíte stôl až do zimy. Budete k tomu potrebovať väčší pohár alebo sklenené hrnčeky a sviečku. Stačia malé čajové sviečky alebo si kúpte klasickú sviečku, ktorá má základňu rovnakého priemeru, ako váš hrnček. Pretože ho budú rastlinky dekorovať zvonku, nemusíte sa báť, že svietnik nebude bezpečný.

Svietniky naaranžujte na stred stola a pomocou prútenej, keramickej alebo nerezovej tácky im vymedzte miesto. Tieto kombinácie materiálov vresom veľmi pristane. Je zvláštne, ako rýchlo na jeseň upustím od romantického porcelánu a s obľubou siahnem po zemitých farbách.

Čo budete potrebovať na výrobu svietnikov:

  • jeden alebo dva čajové hrnčeky z robustného skla
  • kytičku vresu
  • pomocné gumičky
  • lyko alebo prírodný povrázok
  • nožnice
  • sviečky
  • štrk na dokončenie aranžmánu
  • ľubovoľná tácka, plochá misku, čokoľvek sa vám páči

Hoci som si vybrala kónický tvar hrnčekov, nebol problém upevniť vres na hladké steny. Ak si vyberiete rovný pohár, bude sa vám tvoriť ešte lepšie. Najprv navlečte pod uško hrnčeka jednu alebo dve gumičky. Vres nastrihajte do približne rovnakej výšky, ako má hrnček. Potom jednu vetvičku po druhej zasuňte pod gumičku dookola pohára. Keď bude gumička správne pružiť, vres uchytíte celkom pevne. Ak ste s aranžmánom spokojní, pohár postavte na stôl a miesto s gumičkou previažte lykom alebo špagátom. Pri kónickom pohári odporúčam lyko prevliecť spodnou časťou uška, aby previazanie neskĺzlo (na prvýkrát sa mi všetko zosypalo k nohám). Lyko zaviažte na pevný uzlík a až potom vytvorte ozdobnú mašličku. Nakoniec gumičku prestrihnite a odstráňte.

Svietniky naaranžujte na pripravenú tácku a pridajte k nej ľubovoľné prírodniny z lesa, nasušené listy, kamienky a pod.

Traduje sa povera, že biely vres prináša do domu šťastie. Aj keď teda vytvárate ružový aranžmán, nezabudnite do neho zapliesť pár bielych vetvičiek. Pokúšať šťastie v dobrom, sa určite oplatí.

Vres nielen pomáhal proti zlým silám, ale aj zapustil korene v ľudovom liečiteľstve. Vresu sa prisudzujú zásluhy pri liečbe reumatizmu a pri zápaloch obličiek a močových ciest. Dokonca sa z neho pripravuje vzácny med. Chutí po káve a jeho cena je vysoká.

Nie je od veci zaradiť túto bylinu do jarnej čistiacej kúry. Jej veľkou výhodou je to, že nemá žiadne známe nepriaznivé účinky, ktoré by zaťažovali organizmus. Je teda vhodná aj pre dlhodobé užívanie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *