Temperamentná Sangria

Domáce bagety a taniere s levanduľou
7.6.2021
Nakladané olivy
14.6.2021

Lahodný nápoj z červeného vína a čerstvého ovocia má korene v Španielsku a Portugalsku. Je to nápoj mnohých tvárí a tak aj vy si môžete prispôsobiť recept svojim chutiam aj surovinám, ktoré máte práve po ruke.

Sangria nemusí byť podávaná len ako alkoholický nápoj. Osviežujúcu chuť ovocia, zvlášť v horúčavách, si vychutnajte len tak, s niekoľkými kockami ľadu. Krvavo sfarbený nápoj možno namiešať z vychladenej sódovej vody, džúsu z červeného ovocia a sirupov. Keď nič neoklamete, prekvapí vás bohatá a čisto ovocná chuť. Neviem, čo lepšieho prehltnúť v lete na smäd.

Hotová sangria sa predáva v obchodoch, ale radšej si kúpte otvorený džbán alebo klasickú karafu na víno a pustite sa do prípravy z domácich surovín. Stojí to za to.

OVOCNÁ SANGRIA S ALKOHOLOM

Príprava: 30 minút * Získate: 1 l nápoja

  • ľad
  • sedmička červeného alebo bieleho vína
  • brandy alebo whisky (množstvo nechávam na vás, ale stačia 4 cl)
  • zrelé ovocie plné šťavy, najlepšie pomaranče, limetky, nektárinky a broskyne
  • na osladenie prírodný cukor, med, kvalitné ovocné sirupy

1.Sangria sa podáva vždy ľadovo studená. Najprv si prichystajte kocky ľadu a pred samotnou prípravou nápoja nechajte všetky suroviny vychladiť v chladničke. Nebojte sa, že sa zachladíte. V teple sa nápoj veľmi rýchlo ohreje.

2.Do karafy vložte ľad, nalejte sedmičku červeného vína (môžete zameniť za biele), trochu brandy alebo whisky a pridajte sladidlo. Použite prírodný cukor alebo med, kvalitný ovocný sirup - čo máte radi a v takom množstve, aby bol nápoj len ľahko ochutený. Všetko dobre premiešajte.

3.Pridajte na kúsky a na plátky rozkrájané prezreté ovocie plné šťavy. Základ tvoria pomaranče, citróny, limetky a broskyne, ale ak máte lesné plody, ananás, hrozno alebo kiwi, môžete ich primiešať. Vyhnite sa kyslejšiemu ovociu ako sú napr. ríbezle; ostatné ovocie rozkrájajte, aby pustilo čo najviac šťavy.

Suroviny by sa mali zmestiť do litrovej karafy na víno. Ihneď podávajte.


OVOCNÁ SANGRIA BEZ ALKOHOLU

  • pripravte si suroviny podľa predchádzajúcej receptúry, avšak okrem alkoholu
  • sedmičku vína nahraďte 1/2 l 100% pomarančovej šťavy (správne čerstvo vylisovanej) alebo pre červený nápoj 1/2 l džúsu z čiernych ríbezlí, granátového jablka a pod.
  • na zriedenie si pripravte 1/4 l vychladenej sódovky

Do karafy nalejte vychladenú pomarančovú šťavu aj s dužinou (prípadne džús), sódu a podľa chuti doslaďte. Obsah dobre premiešajte a vložte pripravené ovocie. Citrusové plody (základom sú opäť pomaranče a mandarínky) nakrájajte na tenké plátky, broskyne, jablká, kiwi a pod. na kocky. Sangriu uchovajte v chlade a tesne pred podávaním pridajte ľad.

Nezabudnite, že je potrebné pracovať s plodmi, ktoré nie sú chemicky ošetrené. K nápojom je tiež vhodné podávať lyžičky, aby si mohol každý nakoniec zjesť kúsky ovocia. Ak zaradíte medzi ovocie aj jablká a hrušky, počítajte s tým, že do seba dokážu vstrebať takmer všetku brandy. V niektorých receptúrach sa pridáva biely rum a dokonca vo väčšej miere. Avšak Sangria nemá za úlohu vás opiť. V zásade nie som proti alkoholu, ale stačí ho máličko, pre zvýraznenie chuti. Uprostred horúcich letných nocí by mal nápoj predovšetkým príjemne osviežiť.

Karafy z hrubostenného skla nápojom mimoriadne pristanú. Tieto klasické tvary možno zakúpiť v objeme 1 l, 0,25 l a 0,5 l. Na Sangriu si kúpte tú najväčšiu, inak siahnite po klasickom džbánku. V karafe vyzerá nápoj fantasticky, okrem toho ju pokojne využite ako kuchynskú vázu.

Nájdite si voľnú chvíľu a pozvite svojich priateľov na pohárik dobrého pitia. Prekvapíte ich!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *