Vajíčka so zázvorom a pomarančom

Jarný venček s bahniatkami
1.4.2020
Rastúca maxi váza
10.4.2020

Ak radi vykrajujete koláčiky, potom som tu správne s malým jarným nápadom. Upečte si v súlade s tradíciou taktiež počas Veľkej noci a ponúknite koledníkom sladké vajíčka.

Pri veľkonočných sviatkoch sa otvára repertoár cukroviniek, na ktoré sa po celý rok tešíme. Väčšinou sa toho nedá ani viac napiecť, ani viac zjesť. Takže aspoň u nás doma ide každá inovácia mimo. Avšak, keď som pred rokmi vytvorila tieto koláče, nejako sa u nás udomácnili. Domáci recept na maslové sušienky som obohatila o zázvor a pomarančovú kôru. Musím povedať, že úplne najlepšie sú sušienky samotné, čerstvé a chrumkavé, avšak počas jarných sviatkoch ich odporúčam spojiť pomarančovým (môžete aj marhuľovým) džemom. Pečivo sa veľmi rýchlo rozleží, ale podľa mňa je najlepšie čerstvé, takže si prácu dobre načasujte.

Na vykrajovanie vajíčkových tvarov používam sadu formičiek, ktorú mám dlhé roky. Na svoje si prídu len raz za rok, ale ako jarná výbava v kuchyni sú zakaždým nenahraditeľné.

VAJÍČKA SO ZÁZVOROM A POMARANČOM

Príprava:  20 minút + vykrajovanie * Získate: 18-20 spojených vajíčok (záleží na veľkosti formičky)

Cesto

  • 165 g hladkej múky, preosiatej
  • 1 lyžička prášku do pečiva, bez fosfátov
  • 75 g krupicového cukru, preosiateho
  • 1/3 lyžičky mletého zázvoru
  • 2 plné lyžičky strúhanej pomarančovej kôry, príp. 1 lyžička sušenej mletej kôry
  • 1 vajce veľkosti M, prešľahané
  • 1 lyžice smotany, 30%
  • 70 g zmäknutého masla

Na dokončenie

  • poháre pomarančového, príp. marhuľového džemu
  • cukor s vanilkou na posypanie

1. V mise alebo v kuchynskom robote (prípadne na doske) premiešajte sypké prísady - múku s práškom do pečiva, cukor, zázvor a pomarančovú kôru, potom pridajte prešľahané vajce, smotanu a zmäknuté maslo a miešajte, kým sa cesto nespojí. Potom ho presuňte na dosku a rýchlo dokončite hladké cesto. Vytvorte valček, zabaľte ho do fólie a vložte na 2 hodiny do chladničky.

2. Polovicu cesta nechajte trochu zmäknúť, na pomúčenej doske vyvaľkajte placku 3 mm vysokú a vykrájajte ľubovoľne veľké tvary vajec. Presuňte ich na plech vystlaný papierom na pečenie a až teraz vykrojte guľaté otvory na "žĺtok", prípadne ak chcete plné vajcia, dozdobte ich reliéfom pomocou formičky na marcipán. Pečte 10 minút v rúre vyhriatej na 175 °C do ružova.

3. Z druhej polovice cesta vykrojte hladké tvary bez zdobenia a otvorov. Pečivo nechajte vychladnúť a na druhý deň ho spojte pomarančovou zaváraninou. Najlepšie bude za ďalších 24 hodín.

 

Tu je to najdôležitejšie na vytvorenie vajíčok - vykrajovacie formičky o veľkosti 6,5; 9; 12 cm (pracovala som s prostrednou veľkosťou) a plastová formička na marcipán - tu dajte pozor, aby ste kvetinku zatlačili do povrchu cesta len máličko, inak ju vykrojíte. S pomarančmi je to tak, že je vždy lepšie, ak si môžete nastrúhať čerstvú kôru, avšak musíte zohnať chemicky neošetrený pomaranč. Je to nádhera, kôra vám prevonia ruky i celú kuchyňu. Ak nemám čas letieť do špecializovaného obchodu, používam sušenú strúhanú kôru v BIO kvalite, ktorú kupujem napr. v dm drogérii. Zázvor používam jemne mletý, pretože nastrúhaný by bol v cukrovinkách príliš výrazný a tiež by vytvoril trošku plastickejší povrch cesta.

S cestom sa dobre pracuje, je hebké a hladké, ale ako každé maslové cesto rýchlo zmäkne. Robte si radšej menšie placky. Vyvaľkajte ich do výšky 3 mm a vykrojte základné tvary. Zdobenie a vykrojenie otvorov robte vždy až na plechu - teda nie tak ako predvádzam na fotografii; tvary by sa vám zle prenášali a deformovali by sa, pretože sú veľké. Tiež ich na plechu položte ďalej od seba, lebo narastú do výšky aj do šírky.

Vajíčka dokončite tak, aby predstavovali bielok a žĺtok, teda ich najprv poprášte cukrom a potom spojte pomarančovým džemom. Je to lahôdka; a pokiaľ ich nezjete celý tanier, nemusíte sa báť nadmiery kalórií :o)


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *