Venček s levanduľou

Ľadový krabičkový dezert
21.6.2021
Ozdobné šnúry a strapce na závesy
29.6.2021

Kvitnúcej levandule nemožno odolať. Táto bylinka nielen prevonia domácnosť, ale na dlho prinesie slnečné leto do vašich príbytkov. Aj keď ju usušíte, stále bude krásna.

Keď som bola malá, levanduľa sa v domácnostiach príliš nevyskytovala. Myslím tým na záhradkách. Až zážitky z cestovania v nás odštartovali túžbu zháňať sadenice aj do našich záhrad. Táto skromná rastlina prekypujúca vôňou a neopakovateľnou farbou začala sprevádzať i slovenské leto.

Levanduľu si ochotne sťahujeme na záhony, pretože tú nádheru chceme mať každoročne na dosah. Pokiaľ ju taktiež pestujete, významne pomáhate aj medonosnému hmyzu, ktorý sa v levanduliach nadšene činí. Keď som strihala kytičku na levanduľový venček, v duchu som sa ospravedlňovala včielkam...

Levanduľovú atmosféru si ľahko nasťahujete do svojich domovov aj pomocou dekorácií, praktických predmetov a textílií. Pod heslom levanduľa u nás v súčasnej chvíli nájdete množstvo krásnych produktov.


Tentokrát mi nešlo o viazanie venčeka v pravom slova zmysle. Bielo natretý veniec z brezových prútikov mi poslúžil ako kostra pre usušené kytičky levandule. Len sa s ňou trochu poteším a potom si kvety uschovám na ďalšie použitie v kuchyni alebo domácej kozmetike. Venček narobí parádu a ešte si tak usušíte aj veľa ďalších byliniek. Pripravte si:

  • korpus venca o priemere 20 cm, nastriekaný bielou akrylovou farbou
  • zväzok čerstvej levandule
  • trochu byliniek na dozdobenie, použila som saturejku
  • prírodný povrázok
  • nožnice

Kytičku levandule som rozdelila na dve rovnaké časti. Stonky som zrovnala vedľa seba, skrátila konce a kvetinky jemne previazala, aby držali pekne pohromade. Pripravila som si 4 rovnako dlhé kúsky špagátu.

Potom každý z kvietkov ohnite do oblúka sledujúceho tvar venčeka. Dvoma povrázkami každú z nich priviažte pomocou uzlíka a mašličky ku korpusu. Konce stoniek skráťte nožnicami do guľata tak, aby sledovali okraj venca. Po pripevnení horných kvietkov upevnite spodné, ale zrkadlovo ich prevráťte. Až potom odstrihnite pomocné viazacie povrázky. Ešte som zapichla niekoľko stvolov saturejky po obvode venčeka, aby zjemnili celkové kontúry.

Na teplom vzduchu levanduľa uschne veľmi rýchlo. Ale to nevadí, venček bude pekný aj tak. Ak si chcete nasušené levandule schovať, potom ich po pár dňoch z venčeka zložte a kvety uložte do pláteného vrecka. Počas sušenia nevystavujte bylinku slnečnému svitu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *