Venček zo sušených jabĺk

Vianočná červená kapusta s vínom a brusnicami
27.10.2021
Vianočný medový perník z hrnca
3.11.2021

Sušené jablká patria k onomu druhu maškrtenia, pri ktorom ochutnám – a zjem všetko, čo mám pred sebou. Nechcem mentorovať, ale jablká sú vážne zdravé, okrem toho, že sú tak dobré a krásne na pohľad. Len si usušte pár jabĺčok a uvidíte.

Sušené jablká som strašne dlho nerobila. Už niekoľko rokov si kupujem domácu sušičku (po ktorej túžim), ale stále si na ňu nedokážem vytvoriť miesto v kuchyni. A tak som oprášila sušenie v rúre. Chcela som nielen maškrtiť, ale tiež si vytvoriť venček na stôl. Trošku jesenné aj také, čo má trošičku našliapnuté na Vianoce.

SUŠENÉ JABĹČKOVÉ KRÚŽKY

  • 6 stredne veľkých jabĺk, najlepšie červených
  • 2 l vody
  • 25 g soli

1. Na sušenie si vyberte iba zdravé, sladké a šťavnaté jabĺčka. Umyte ich a nechajte odkvapkať. Medzitým v miske s vodou rozpustite soľ.

2. Pomocou vykrajovača vyrežte stred a jablko nakrájajte na ručnom krájači. Spracujte každé jablko zvlášť, inak vám plátky na vzduchu rýchlo stmavnú. Rezy by mali mať hrúbku aspoň 4 mm, ideálna je 5 mm. Jabĺčkam ponechajte šupku, aby boli krásne prefarbené.

3. Plátky ihneď namočte do slanej vody a vyberte ich až po 10 minútach. Krúžky osušte a rozložte nad zdroj tepla. Ak budete sušiť nad ústredným kúrením, trvá to zhruba 2–3 dni.

4. Sušenie v rúre – elektrickú rúru nastavte na 50 °C, krúžky jabĺčok rozložte na 3 plechy s papierom na pečenie. Sušte s pootvorenými dvierkami jednu hodinu, potom jablká otočte a sušte ešte jednu hodinu. Jablká nechajte dosušiť do druhého dňa pri izbovej teplote. Správne usušené jablká sú pružné a nelámu sa.

Pokiaľ budete sušiť v sušičke na ovocie, počítajte asi so 6–8 hodinami. Záleží na hrúbke jablčných plátkov. Po usušení skladujte jablká na suchom a tmavom mieste, najlepšie v uzavretých plechových alebo sklenených dózach. Vydržia vám po celú zimu, len ich kontrolujte, či nenavlhli a nekazia sa.

Pripravte si jablká, vykrajovač jadrovníka, vodu, soľ a ručný krájač. Ak krájate radšej nožom, plátky budú hrubšie (tým pádom aj šťavnatejšie po usušení) a treba ich dlhšie sušiť.

Zo sušených jabĺk si uvarte lahodný čaj, alebo si vytvorte dekoráciu, ktorú je možné zase rozobrať a nakoniec zjesť. Ja dávam jednoznačne prednosť tomu druhému.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *