Veveričkový koláč alebo pečieme s deťmi

Prírodná dekorácia na okná a dvere
2.11.2020
Kokosky Raffaello
9.11.2020

V okrúhlej forme som vám už predviedla svoju Lineckú tortu. Pieklo sa v nej tak krásne, že som ešte vyskúšala jeden recept, vianočný. Vzhľadom k tomu, že je forma hlboká, ukážem, ako koláč z formy dobre vybrať, aby ozdobil váš prestretý stôl.

Najlepšie vianočné koláče sú plné jabĺčok, škorice, orechov a kokosu. Tieto chute jednoducho na Vianoce na stole očakávame. Namiesto tradičnej štrúdle si tento rok upečte koláč, v ktorom je toľko orieškov a mandlí, že by ste na neho prilákali regiment veveričiek. K veselému pečeniu pozvite menšie deti a nechajte ich z cesta vykrajovať. Nemusia to byť práve veveričky (u nás sa roky tešia veľkej obľube), ale vykrájať možno losíkov, ľadové medvede aj prasiatka pre šťastie, a samozrejme čokoľvek mimo zvieracej ríše. Na koláči sa budú krásne vynímať zvončeky, kométy alebo drobné hviezdičky. Deťom určite tým najkrajším spôsobom skrátite dlhé čakanie na Ježiška.

Pridávam ešte malý trik na vybratie koláčov z hlbokej formy. Pokiaľ ho nepoznáte - vychladnutý koláč bezpečne vyberiete tak, keď si pred pečením vložíte do formy dva široké pruhy papiera na pečenie. Dajte ich krížom cez seba, okraje nechajte pozerať z formy a koláč upečte. Potom si pozvite do kuchyne pomocníka a koláč za papierové držadlá vyberte. Ako uvidíte, papier nijako nenarušil parádny vlnkovaný okraj koláča.

VIANOČNÝ ORECHOVÝ VEVERIČKIN KOLAČ

Príprava: 50 minút + pečenie

Krehké cesto

  • 250 g polohrubej múky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 1 vanilkový cukor
  • štipka soli
  • 250 g nátierkového masla (najlepšie bez príchute)
  • 50 g zmäknutého masla
  • 1 žĺtok

Náplň

  • hrsť hrozienok namočených v rume
  • 4-5 väčších jabĺk nakrájaných na plátky
  • mletý kokos
  • práškový cukor, škorica
  • hrsť zmesi orechov
  • plátky blanšírovaných mandlí
  • lyžice masla na potretie cesta

1. Sypké suroviny preosejte a vložte do robota (na doske je to nepraktické). Pridajte obe maslá a žĺtok a cesto rýchlo spracujte. Vytvorte z neho guľu a dajte ho na chvíľku do chladu. Medzitým zalejte hrozienka horúcou vodou, vyžmýkajte ich a zalejte ich rumom. Jablká spracujte na hrubšie plátky.

2. Kúsok cesta oddeľte na vykrajovanie. Na doske vytvorte guľatú placku vysokú asi 4-5 mm, preneste ju do maslom vymastenej koláčovej formy a okraje zrežte do roviny. Rúru zapnite na 180 °C.

3. Dno cesta poprepichujte vidličkou, naneste vrstvu kokosu a plátky jabĺčok. Rozložte ich približne do roviny a zasypte cukrom a škoricou. Pridajte hrozienka aj so zvyškom rumu, potom aj orechy; vrstva by mala byť vysoká približne ako okraje cesta.

4. Zo zvyšku cesta vyvaľkajte malú placku asi 4 mm vysokú a vykrojte 4 veveričky, 4 veľké smrečky, 8 malých. Povrch dozdobte a medzery vyplňte s lupienkami mandlí. Povrch vykrájaných tvarov potrite rozpusteným maslom a koláč vložte do rúry na 40 min. Hotový koláč po obvode pocukrujte.

Toto krehké cesto, ktorého základ tvorí nátierkové maslo, je ako plastelína. Je vláčne, tvárne, na vykrajovanie a pečené vtipnosti, ako stvorené. Orieškami, kokosom a hrozienkami skutočne nešetrite. Chute sa do seba pečením zamotajú a určite si pochutnáte. Na obrázku vidíte papierový kríž, ktorý väzí pod korpusom cesta. Pruhy papiera na pečenie sú pomerne široké, takže sa váha upečeného koláča na nich rozloží a pohodlne ho vyberiete von.

Predtým, než povrch pokryjete vykrájanými tvarmi, je potrebné plátky jabĺk trochu zarovnať do roviny. Nedá to žiadnu prácu. Cesto nakoniec potrite rozpusteným maslom a upečte dozlatista.

Koláč je pochopiteľne najlepší ešte teplý. Vonia maslom a škoricou. Nechajte si chutiť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *