Vidiecky pudingový koláč alebo bez zástery to nejde

Pohodlie na lôžku pre noc aj deň
6.8.2021
Aranžmán pre mesiac august: Levanduľové voňačky do bielizne
12.8.2021

Leto je v plnom prúde a ponúka nám ovocie zo záhradiek. Upečte si niečo dobré, aj keby ste museli zásteru obliecť cez plavky.

Augustové rána sa nám trochu ochladili ale to neprekáža vzdať hold žatve, pretože sa pomaly pripravujeme na úrodu. Ako inak to vykonať, než upečením ovocného koláča, kde som podstrčila podiel pudingu a jabĺčok, takže ho môžete považovať za ľahšie vydanie sladkých hriechov.

Ak máte to šťastie, že si koláč dáte vychladnúť na priedomí svojej letnej kuchyne, dajte pozor na inváziu ôs. V auguste veselo štartujú, a ako hovorí pranostika: "Keď je v auguste veľa rosy, majú z toho radosť osy". Na pečenie koláča som využila nový tip hlbokej formy, ktorá má vyberateľné dno, s ktorým zdvihnete celý obsah z formy von. Je to šikovné, pretože vychladnutý koláč môžete rovno rozkrájať.

Neoddeliteľnými partnermi domáceho pečenia sú tiež chňapky a zástery. Kto zástery nemiluje, určite ho nepresvedčíte, aby si ich vyskúšal. Ale ja ich obhajujem (nielen preto, že som v babičkovskom veku), ale predovšetkým preto, že varím aj v peknom oblečení, neraz už mi preukázali dobrú službu, keď mi ho zachránili. Z praxe viem, že zástery nosia aj mladé dievčatá a s ich chlapmi to robí divy - veď zástery v mužskom podaní tiež rozhodne nie sú na zahodenie, tým skôr, že vo výsledku vám ich nositeľ pripraví niečo dobré...

Vyberať môžete na našom e-shope a v galérii pod článkom.

Príprava: 60 minút * Získate: koláč na plech 36 × 24 cm

Cesto

  • 125 g masla, rozpusteného a vychladnutého
  • 130 g hladkej múky
  • 150 g polohrubej múky
  • 1 bio prášok do pečiva
  • 130 g krupicového cukru
  • 250 ml mlieka
  • 2 lyžice kyslej smotany, 18%
  • 2 vajcia M
  • štipka soli

Navrch - 1. vrstva

  • 2 žĺtky
  • 1 vrecúško vanilkového pudingu
  • 350 ml mlieka
  • 80 g krupicového cukru

Ešte navrch - 2. vrstva

  • 300-350 g jabĺk (asi 2,5 veľkého jablka), na hrubšie plátky
  • 1 lyžice citrónovej šťavy
  • 4-5 marhúľ, na osminky (možno nahradiť jablkom)
  • 120 g kyslej smotany, 18%
  • 25 g krupicového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 2 vajcia M

1.Maslo nechajte rozpustiť a vychladnúť. Rúru vyhrejte na 175 °C. Jablká na náplň 2 umyte, ošúpte, nakrájajte na plátky a pokvapkajte citrónom, aby toľko nezhnedli, pripravte marhule, ak ich máte.

2.Suché ingrediencie na cesto dajte do misy a premiešajte ich. Pridajte mlieko, smotanu, vajce so štipkou soli a vychladnuté maslo. Použite treciu metlu a šľahajte najprv pomaly, kým sa všetko spojí, potom 4 minúty na vysokú rýchlosť, cesto odstavte. Medzitým uvarte pudingový krém na 1. vrstvu nasledujúcim spôsobom.

3.Žĺtky vyšľahajte, pridajte pudingový prášok a 100 ml mlieka. Zvyšok mlieka a 80 g cukru dajte do kastrólika a priveďte do varu. Prilejte puding, krátko povarte a miešajte, aby sa nevytvorili hrudky. Nechajte mierne vychladnúť.

4.Formu vymažte maslom alebo vystreknite olejom a cesto rozotrite do roviny. Ešte teplý puding navrstvite na cesto a povrch posypte plátkami jabĺk a kúskami marhúľ.

5.Na 2. vrstvu ušľahajte zostávajúce štyri ingrediencie dokopy a tekutým prelivom polejte povrch koláča. Dajte piecť na spodnej priečke na 40-45 minút. Koláč je hotový akonáhle vybehne, spevnie a odskočí od stien formy. Ešte horúci koláč pocukrujte a nechajte ho vychladnúť.

Udržiavajte ho v chladničke a podávajte studený, rozkrájaný na kocky. Môžete ho dozdobiť lístkami medovky.

Ku kuchyni patria pekné textílie; sú to nevyhnutnosti, bez ktorých sa nezaobídete. Dajte si záležať s výberom utierok, obrusov, bezpečných chňapiek aj slušivých záster. Vašej kuchyni to pristane za všetkých okolností.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *