Vrecká na príbory

Srdce z brečtanu / jesenné variácie
3.10.2020
Kľúč k jednofarebným napínacím poťahom: III
11.10.2020

Mám v obľube veci, ktoré zdobia, dokresľujú atmosféru a občas aj prekvapujú. Ich vymýšľanie je také hranie. Avšak nemusia vznikať veci zbytočné a neužitočné. Napríklad papierové vrecká na príbory sú nesmierne praktické.

Obstaranie nových príborov je v podstate neobvyklou udalosťou. Nekupujeme ich zase tak často. S jednými si určite nevystačíte; je skvelé mať sadu pre dni všedné i sadu tých sviatočnejších. Ak príbory prenášate z kuchyne do jedálne, môžete ich mať pripravené v elegantných vreckách s jesenným alebo už vianočným dizajnom. Starosť o ne aj prestieranie stola zverte svojim deťom. Uvidíte, že ich to bude tešiť.

ČO BUDETE POTREBOVAŤ

Na vrecká potrebujete hrubší kartón, najlepšie obojstranne potlačený. Potom budú pekné aj zadné strany vreciek. Tie moje zostali biele a to nie je ono. Snažte sa dať dohromady farby a dezény, ktoré k sebe pekne ladia. Ale je samozrejmé, že deti môžu mať kapsičky s veselšími obrázkami. Ja chodím kupovať papiere do výtvarných potrieb, kde je veľká ponuka, alebo sa predávajú v sadách, ktoré idú farebne k sebe. Pýtajte sa na papiere pre scrapbook. Pripravte si:

  • hrubý kartón A4 s rôznymi dezénmi
  • pravítko a ceruzku
  • nožnice a rezací nôž
  • lepidlo na papier
  • dierovačku
  • hárok s vytlačenými menami hostí
  • na dozdobenie - prírodniny, špagát, drevené výseky s jesennými motívmi (kúpite ich vo výtvarných potrebách)

AKO NA ZHOTOVENIE VRECKA
Vrecko na klasické príbory má veľkosť 9,5 × 21,5 cm. Z kartónu vyrežte obdĺžnik tejto veľkosti, ktorý bude tvoriť spodnú časť vrecka a obdĺžnik veľký 11,5 × 17,5 cm pre hornú časť. Pri vrchnom obdĺžniku zahnite do rubu obe bočné strany a spodnú stranu vo vzdialenosti 1 cm od okraja. Vyznačenie je vhodné jemne prejsť rezákom, aby kartón vytvoril pekné hrany. Obe časti obráťte rubom k sebe, zložte do jedného celku a presahy prilepte lepidlom. Ak použijete obojstranne potlačený kartón, budete mať rub krajší, než mám ja. Spoje nechajte zaťažené a vrecká dajte schnúť.

Po zaschnutí lepidla si kapsičky dozdobte podľa svojej fantázie. Napríklad ich odekorujte prírodninami, elegantnými stužkami, umelými kvietkami a pod., podľa charakteru dekórov i ročného obdobia. Ak chystáte väčšiu oslavu, potom si môžete vyrobiť zasadací poriadok. Každú kapsu označte menom, ktoré si jednoducho vytlačíte na domácej tlačiarni. Ceduľky priviažte k mašliam, či povrázku.

Pokiaľ si vrecká zhotovíte trošku širšie, zmestí sa vám pod príbor aj zložený papierový obrúsok. Aj ten príjemne dokreslí celkový aranžmán na stole. V lete taký komplet oceníte pri prestieraní na záhrade, kam je praktické doniesť všetko naraz.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *