Záclonky z bavlnených utierok

Jarný obrus s vanilkovým koláčom z prvých jahôd
10.5.2020
Hruškový med s rozmarínom
14.5.2020

Ak radi šijete, viete, aký inšpiratívny je každý kúsok látky. Dokonca aj utierka na riad.

Slnko nám tento rok zlatí krásne jar. Som za to vďačná, pretože keď je pekne, všeobecne neprepadáme útrapám, ktoré nás všetkých tiesnia. Niekedy sa hrejivé lúče opierajú do okien takou silou, že je potrebné trochu zatemniť. Pretože na oknách nemávam záclony, na jar dôjde na pestré i jednofarebné závesy. Mám ich množstvá, ale ako sme tak zavretí doma, chce to nejakú neopozeranú zmenu.

Tento rok som po dlhej dobe vytiahla šijací stroj, aby som zabojovala so šitím rúšok, a doslova mi doslúžil. Nezostalo než sa popasovať so zatienením veľmi jednoducho. Siahla som po kuchynských utierkach, ktoré tu čakali na fotografovanie. Do okenných tabúľ padli akurát. Stačilo ich trochu upraviť a po hodine už viseli na oknách. Nápad sa vám môže hodiť...


UTIERKY VHODNÉ NA UŠITIE ZÁCLONIEK

V poslednej dobe mávam v ruke utierky na riad, ktoré sú tak kvalitné, že z nich robím prestieranie a využívam ich v interiéri rôznymi spôsobmi. Zvlášť egyptská bavlna nezanecháva chĺpky na riade, je pevná a dobre sa žehlí. Z tohto materiálu je ušitá sada 3 utierok Púpava, ku ktorej patria aj utierky s dekórom, z ktorých vznikli záclonky. V tomto prípade si musíte zaobstarať sady dve, pretože v sade je každá utierka iná. Ale vadiť vám to nebude, pretože na tú praktickú časť kuchynských činností vám ostanú jednofarebné utierky vo farbe orgovánu a ďalšie s variantom púpavového vzoru.

Na záclonku sa budú najviac hodiť utierky, ktoré majú navrhnutý dekór pre svoj formát, pôsobia teda ako obrázok (pozri utierka Púpava). Viditeľne to nie je len kus odstrihnutej metráže. Páči sa mi, že v hornej časti prebieha vzor pruhov a grafika púpav tak pekne odznieva. Pretože v hornej časti budú našité pútka na zavesenie, záclonka bude vyzerať, že bola navrhnutá na tento účel.

ČO BUDETE POTREBOVAŤ NA DOKONČENIE UTIERKY

Za predpokladu, že sa rozmer utierky 50 × 70 cm hodí na vaše okno, je potrebné iba vytvoriť v dolnom okraji správnu šírku tunelu na zaťaženie a hore prišiť pútka, ktoré záclonku aj predĺžia. Tými potom prevlieknete záclonové tyče. Pútka vytvorte z materiálu, ktorý nebude púšťať. Vzhľadom k tomu, že máte tiež za sebou šitie rúšok, viete, ktoré šnúrky sa dajú vyvárať, bez toho, aby zničili kombinovaný materiál. Na jednu záclonku si pripravte:

  • utierku Púpava
  • závesnú tyč upevnenú nad oknom
  • na spodnú záťaž slabú kovovú tyčku - oceľový prút
  • 1 m širokého tkalónu
  • šijacie potreby

Ak budete vkladať do dolného tunelu úzku drevenú latku, potom je potrebné ušitý okraj rozpárať a vytvoriť nový, vyšší. K hornej časti utierky prišite v pravidelnom odstupe 6 pútok, vysokých 7 cm. Pre každé pútko namerajte 16 cm tkalónu a otvorené kraje zapracujte do rubu utierky prešitím.

TIP: S pútkami sa môžete pohrať - ušite si napríklad tenké šnúrky zo šikmého prúžku a na závesovú tyč ich viažte na mašličku.

VĎAKA ZAŤAŽENIU JE LÁTKA VYPNUTÁ

Na zaťaženie zácloniek som použila oceľové prúty natreté farbou (k tomu už treba mužskú ruku). Do ušitého tunelíka možno taktiež vložiť drevenú tyčku alebo latku 2 cm vysokú. Na pekné vypnutie záclonky to úplne stačí. Pred praním je potrebné tyčky odstrániť a po vyžehlení zasa navliecť.

Ak vám rozmery hotových utierok nevyhovujú, nezostáva, než šiť z metráže. A keby vám taktiež doslúžil stroj ako mne, na takto jednoduché úpravy bielizne aj odevov postačí príručný mini stroj, ktorý taktiež ponúkame v novinkách (obrázok nižšie).

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *