Zapečené palacinky s jahodami a kokosovým krémom

Nové závesy na deň i noc
14.7.2020
Letné kabelky a obuv
21.7.2020

Jahodová sezóna je na vrchole a ponúka nielen lahodné čerstvé ovocie, ale aj skvelé možnosti na prípravu sladkých prázdninových obedov.

Pekáč plný palaciniek s jemným kokosovým krémom patrí k onomu druhu jedál, na ktoré neskôr radi spomíname. A je to zase trochu niečo iné, než ovocné knedle, ktoré jete možno radšej s iným druhom ovocia. Ak náhodou vlastníte elektrický palacinkovač, pripravíte si obed veľmi rýchlo, pretože konečná úprava jedla v rúre trvá asi 20 minút.

K zapekaniu palaciniek, slivkových a marhuľových nákypov i žemľoviek, mám najradšej pekáče z borosilikátového skla. Vyzerajú zraniteľne, ale pri správnom zaobchádzaní vám vydržia desiatky rokov. Jedlo v nich podávané vyzerá veľmi dobre a môžete ho servírovať priamo na stôl. Sklo udrží teplotu, takže si pekáč plný dobrôt užijete aj pri stolovaní pod šírym nebom.

Na e-shope nájdete nízke formy a pekáče, ktoré sa hodia k príprave bublanín, zapečených cestovín, zeleninových nákypov a pod. Ak si vyberiete vysoký pekáč s vekom, potom si dokonale pripravíte pečenú hydinu, sekanú a ďalšie skvelé pokrmy.

Príprava: 1 hodina * Získate: 4 porcie

  • 8 veľkých palaciniek, o priemere 27 cm
  • ½ väčšieho pohára jahodového džemu
  • 500 g jahôd, opláchnutých a nakrájaných na hrubšie plátky
  • maslo na vymastenie pekáča
  • 3 žĺtky
  • 2 lyžice práškového cukru
  • 250 g mascarpone, izbovej teploty
  • 3 lyžice strúhaného kokosu
  • medovka na dozdobenie

1. Pripravte si palacinky obvyklým spôsobom, každú namažte jahodovým džemom a poukladajte plátky jahôd - trochu jahôd si ponechajte bokom. Každú palacinku zložte na štvrtiny.

2. Pekáč vymažte maslom a vejáriky palaciniek navrstvite od jedného rohu cez seba. Rúru vyhrejte na 175 °C.

3. Žĺtky zmiešajte s 2 lyžicami cukru a vyšľahajte do svetlej peny. Pridajte mascarpone, 2 lyžice kokosu a metličkou ručne premiešajte. Krémom husto pokvapkajte palacinky.

4. Pekáč zakryte alobalom a dajte 15 minút zapekať, potom fóliu zložte a pečte ešte 5-6 minút do stuhnutia krému.

5. Povrch posypte zvyšnými jahodami a kokosom, dozdobte lístkami medovky a teplé jedlo podávajte.

Sklenené pekáče a formy sú zhotovené z borosilikátového skla, ktoré je teplotne aj mechanicky veľmi odolné. Sklo nemôžete poškriabať a neviaže na seba žiadne pachy a vône. Riad sa bezchybne umýva, stačí ho len odmočiť, ale zveriť ho možno aj umývačke riadu. Palacinky budú v skle vyzerať lákavo. Najprv ich naskladajte do vrstvičky masla a potom si pripravte kokosový krém...

...kokosového krému je veľa, takže vystačí aj na väčší počet palaciniek, než som pripravila. Kokos výborne vytiahne chuť jahôd, ale ak mu práve neholdujete, vynechajte ho a nakoniec posypte jednotlivé porcie nasekanými orieškami alebo mandľovými lupienkami.

Akonáhle sa nadýchaný krém v rúre ľahko spevní, pekáčik môžete vybrať von. Nechajte ho 5 minút vydýchať a môžete porciovať.

Riad z borosilikátového skla možno použiť v elektrickej i plynovej rúre, v mikrovlnnej rúre aj na elektrických sporákoch. S hotovým jedlom ho môžete odložiť do chladničky či mrazničky. Pekáče odolávajú teplotám od -50 do + 500 °C. Ak ich nevystavíte striedaniu prudkých teplôt, budú vám dobre slúžiť celé roky.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *