Želé z vareného vína na cesty

Rýchla fazuľová polievka
17.10.2021
Pred dverami je Halloween
24.10.2021

Korenený vínny rôsol je lahôdka. Nie je to nič pre deti, ale ak si vy, dospelí, pribalíte pár pohárikov so sebou na hory, k príprave ľahkého vareného vína vám potom stačí iba horúca voda.

Vyrobiť ovocné želé je trochu piplačka, pretože z ovocia musíte získať čistú šťavu, s ktorou sa pracuje ďalej. Inak je tomu pri vínnom želé, to si pripravíte za obyčajnú polhodinu. Východiskovou surovinou je fľaša vína (môže byť samozrejme i biele), najlepšie s ovocnejšou chuťou, a potom už len pridáte aromatické korenie známe z vareného vína a cukor. Cukor je potrebný želírovací, vďaka ktorému sa z vína stane iskerná hmota, ktorú zaviečkujeme do pohárov, aby ste ju neskôr mohli ujedať lyžičkou k rôznym predkrmom - alebo ešte lepšie, bleskovo rozmiešať do horúceho aromatického nápoja.

Zohnať želírovací cukor v zime však nie je jednoduché. Aj predavačky v supermarketoch krčili ramenami s tým, že ho zvyčajne mávajú až v lete. Možno lepšie pochodíte v malých obchodíkoch, kde nejaké to vrecúško uviazlo z minuloročnej sezóny. Ja sa každopádne tento rok vybavím a na zimu si nechám zásobu cukru stranou. Želé som totiž dostala od kamarátky k Vianociam a úplne ma dostalo. Čoskoro budem robiť ďalšiu várku. Ak máte po ruke pár malých zaváracích pohárov, určite si ho urobte.

Ak si vezmete pár pohárov so sebou na zimnú dovolenku, namiešate si výborný horúci nápoj, ktorý nie je zase tak silný ako víno samotné. A určite si tiež dajte pár pohárov bokom pre svojich priateľov. Darček z domácej kuchyne je vždy od srdca, a tento - trošku opitý, pre nich bude labužníckym prekvapením, ako bol pre mňa.

Horúci nápoj si najlepšie vychutnáte z hrubostenných pohárov a hrnčekov. Sú pevné a krásne držia teplo. Zahrejú vám ruky aj na ľadovom priedomí. Mnoho zaujímavých tvarov nájdete v našej ponuke na e-shope.

želé v rukách vinárov

  • Kvalitné vínne želé vzniká súčinnosťou odborníka na víno a skúseného kuchára. Nejde o to využiť víno ako surovinu, ide o to previesť víno do formy želé a pritom udržať jeho charakter.
  • Želé, alebo aj vínny gél, vznikne želírováním vína pomocou pektínu a cukru, do ktorého sa vyváženým spôsobom pridáva korenie. Profesionálne sa varí výhradne z kvalitných odrodových červených aj bielych vín, výnimkou nie je ani rosé. Želé sa pripravuje najčastejšie v medených nádobách, pretože meď je ideálny druh kovu na varenie za stálych vysokých teplôt.
  • Výsledkom je sladké želé, ktoré sa konzumuje rovnako tak ako tekuté červené víno s jemnejším mäkkým smotanovým syrom, hodí sa k mäsovým paštétam, zverine alebo pečenej morke. Želé z bielych vín si vychutnáte k pečenému hydinovému a bravčovému mäsu. V nie poslednom rade ho využite ako súčasť sladkých dezertov.
  • Túto delikatesu u nás zatiaľ zoženiete len výnimočne. Vinné želé si jednoduchšie priveziete zo zahraničnej dovolenky po Francúzsku, Nemecku alebo zo zámoria. Naraziť na výborné želé zhotovené z červených vín môžete napríklad pri niektorej z návštev Moravy.

Príprava: 33 minút + varenie * Získate: 4 menšie poháre

  • 0,5 l červeného vína s ovocnejšou chuťou
  • 500 g želírovacieho cukru
  • 150 ml šťavy z pomarančov, 2 veľké šťavnaté a sladké kusy
  • 4 zvitky škorice
  • semienka z 3 badyánov
  • 7 klinčekov
  • na špičku noža kardamónu
  • na špičku noža nového korenia

Pozn: Ak budete variť sedmičku vína, potom ešte pridajte 250 g želírovacieho cukru, 100 ml pomarančovej šťavy, ale korenie môže zostať v zhode s receptom na 0,5 l vína. Uvidíte, ako vám bude chutiť, koreniť môžete podľa svojho obvyklého spôsobu na prípravu vareného vína.

1.Víno nalejte do hrnca a pridajte želírovací cukor. Miešajte, až sa dokonale rozpustí.

2.Zmes môžete začať mierne zahrievať a medzitým si vylisujte šťavu z pomarančov a prilejte ju k základu. Vložte rozlomené zvitky škorice a v mažiari rozdrvené semienka badyánov s klinčekmi, nakoniec mletý kardamom a nové korenie. Pomaly zahrievajte až do bodu varu a za stáleho miešania nechajte prudko variť 7 minút.

3.V tejto chvíli je želé stále tekuté, preceďte ho cez sitko a urobte želírovacou skúšku na vychladenom porcelánovom tanieriku. Ak kvapka rýchlo stuhne a nesteká, bude želé v poriadku. Ak tuhne pomaly, zmes ešte chvíľu povarte.

4.Hotové želé rozlejte do horúcich vyparených pohárov a zakryte viečkami. Na 5 minút ich postavte hore dnom a opäť prevráťte. Želé nechajte vychladnúť. Do druhého dňa dokonale stuhne.

Chuť a kvalita vína veľmi ovplyvní výsledok. Želé som robila iba dvakrát, a to z rôznych vín, a zakaždým malo odlišnú chuť. Na vínne želé sa používajú vína s ovocnou chuťou a vôňou. Nemyslím priamo vína zo záhradného ovocia, jedná sa o tradičné vína polosladké alebo polosuché, vyskúšať môžete aj biele vína, napríklad polosladké muškátové vína a pod. Vinné želé patria vo svete k delikatesám, ktoré sa pripravujú výlučne z ročníkových vín, nezriedka aj z madeiry, portského a pod. Rozhodne nepatria k lacným záležitostiam.

Stuhnuté želé má hladkú štruktúru a zachováva si ohnivú iskru, ktorú má iba víno. Keď ho vyklepnete zo zaváracieho pohára, drží pohromade, keď ho vyberiete lyžičkou - viď otvorený pohárik, trošku ho rozbijete, ale ničomu to nevadí. Podávajte ho k mäkkým smotanovým syrom ako výborné predjedlo doplnené pohárom portského.

Horúci vínny nápoj si namiešajte v pomere, ktorý vám vyhovuje. Do tohto veľkého skleneného hrnčeka som dala štyri vrchovaté lyžičky želé a zaliala ho horúcou vodou. Želé sa okamžite dokonale rozpustí. Ochutnajte, a ak to nebude ono, nič vám nebráni primiešať ďalšiu lyžičku. Potom už si svoj recept budete pamätať. Oproti klasickému varenému vínu je tento nápoj o poznanie slabší, a pokiaľ málo sladíte, tak i sladší. Chutiť vám však bude bez výhrad.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *