Zelený vaječný koláč z lístkového cesta

Jarný veniec naležato
31.3.2021
Jablkové knedle s mandľami bez plnenia
9.4.2021

Ak sa dnes chystáte uvariť nejaké zeleninové jedlo, odporúčam tento chutný a rýchly koláčik z lístkového cesta. Chcelo by sa mi povedať, že tento recept je vynikajúci na zužitkovanie uvarených vajec po veľkonočnom koledovaní.

Zvolila som špenátový koláč, pretože špenát má mnoho priaznivcov, a prestrela som čisto bielo, pretože koláč sa na bielom porceláne či keramike vyníma veľmi pekne. Biele kúsky riadu nájdu uplatnenie v každej kuchyni a keď si vyberáte svoje prvé riady, určite začnite takto. Táto voľba vás ani s rokmi neomrzí. Malú ponuku nájdete v galérii pod článkom.

Príprava: 50 minút + pečenie * Získate: koláč s priemerom 20-22 cm

Špenátová náplň

  • 500 g špenátu, čerstvého alebo mrazeného nepomletého
  • 1 stredná cibuľa
  • 1 lyžica oleja
  • 500 g tučného tvarohu, odkvapkaného
  • 200 g údeného kráľovského syra, nastrúhaného nahrubo
  • 1-2 strúčiky cesnaku, prelisované
  • soľ, čerstvo mleté čierne korenie
  • 6 vajec, uvarených natvrdo

Na koláč

  • maslo na vymastenie formy
  • 2 ks lístkového cesta, rozváľaného
  • vajce na potretie, rozšľahané
  • vykrajovacie formičky s jarnou symbolikou

1. Špenátové listy sparte horúcou vodou, vyžmýkajte a nasekajte na drobné kúsky.

2. Na panvici orestujte cibuľu na oleji a odstavte. Ku špenátu pridajte odkvapkaný tvaroh, nastrúhaný syr, prelisovaný cesnak a zmes dochuťte soľou a korením. Všetko dokonale premiešajte, ochutnajte, prípadne dochuťte.

3. Otváraciu tortovú formu vymažte maslom, dno vyložte papierom na pečenie. Vykrojte koleso z plátu cesta a vložte ho dovnútra, prepichnite ho vidličkou. Boky vyložte pruhmi cesta až po okraj formy. Pridajte dve tretiny náplne, do kruhu rozmiestnite olúpané vajcia a jemne ich vtlačte dovnútra. Zakryte ich zvyškom náplne a zarovnajte ju.

4. Okraje cesta prehnite smerom k stredu, potrite ich rozšľahaným vajcom a pridajte druhé vykrojené koleso z cesta. V krajoch ho pritlačte a stred koláča dozdobte vykrojenými zajačikmi, ovečkami a pod. Povrch poprepichujte vidličkou a opäť potrite rozšľahaným vajcom. Pečte na spodnej priečke v rúre vyhriatej na 200 °C asi 40 minút až dozlatista.

 

Tentoraz začínam od konca, aby ste videli, ako váš koláč dopadne. Zakúpené lístkové cesto vám pečenie veľmi urýchli a uvariť vajcia a pripraviť špenát nie je nič náročné.

Lístkové cesto zužitkujete takmer bezo zvyšku. Z jedného vytvoríte základ do formy a časť bokov, z druhého plášť dokončíte a vykrojíte veko, ak sa to dá tak povedať. Ani malé zvyšky nezostanú nazmar. Zakaždým z nich vykrojíme formičkami nejaké jarné symboly - kvietky, kuriatka, listy, čokoľvek. Na tento rok som mala schovaného úplne nového zajačika.

Koláč má z cesta vykrojené dno aj veko, takže špenátová náplň sa vo vnútri dokonale uzavrie. Až budete špenát pripravovať, dajte si tú prácu, aby bol naozaj nasekaný nadrobno, inak sa koláč neskôr zle krája. Vajcia do špenátovej hmoty jemne vtlačte a potom ich zakryte zvyškom náplne. Prebytočné cesto z bokov formy prehnite smerom k stredu, potrite vajcom a všetko uzavrite vekom z cesta. Keď vykrojíte drobné tvary na ozdobu, celok opäť potrite.

Kvalitné cesto spoznáte podľa toho, že dobre lístkuje. Domácemu sa pochopiteľne nevyrovná, ale sviatky vás v kuchyni stáli dosť úsilia, tak si uľahčite prácu a doprajte trochu odpočinku!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *