Zmrzlinové ruže

Mätový sirup do letných limonád
19.5.2021
Aranžmán pre mesiac máj: darčekový dvoj-kvetináč v talianskom štýle
24.5.2021

Ak sa počas horúcich dní dokážete prejesť kopcom zmrzliny, potom ju nemáte nikdy dosť a najskôr si túto lahôdku s obľubou pripravujete aj doma.

V lete sa stávam zmrzlinovým labužníkom a ochutnávam, kadiaľ chodím. Spomínam si na svoju prvú točenú zmrzlinu končiacou dlhou zahnutou špičkou, na úchvatné zmrzlinové dvojkornútky z prvej cesty do vtedajšej Juhoslávie, kde sedeli dva farebné kopčeky vedľa seba, na ľadové nanuky s chrumkavou čokoládou, ktoré nemali drievka a boli zabalené v potlačenom papieriku, aj omnoho neskôr na zelenú zmrzlinu z pistácií. Zmrzlina mi chutí aj v zime, doma za pecou, ​​s alkoholom i bez, s orechmi alebo s lahodným ovocím aj s tuhnúcou čokoládou. Ach, kde je moja diéta...

Najhoršie je, že si dnes môžem robiť zmrzliny doma. Z obľúbeného ovocia a v akomkoľvek množstve. To si potom musím dávať pastičky na chladničku. K zamrazeniu zmrzlinového krému využívam šikovné silikónové formy (viď posledný obrázok), ktoré sú skvelé na veľa kulinárskych špecialít. Dá sa v nich piecť aj mraziť a na výrobu zmrzlín a ovocných drení sú absolútne ideálne.

Vyskúšajte napríklad černicovú zmrzlinu s nektárinkami a mätou. Vytvarovať si ju môžete napríklad do kopčeku v tvare rozkvitnutej ruže. Ak sa chcete blysnúť pred návštevou, kúpte si výborne fungujúce formy na šesť porcií.

ČERNICOVÁ ZMRZLINA S NEKTÁRINKOU A MÄTOU

Príprava: 20 minút + mrazenie * Zhotovíte: 8 porcií

  • 250 g černíc
  • 1 lyžička nasekaných mätových lístkov
  • 1 nektárinka
  • šťavy z 1/2 limetky
  • 100 g práškového cukru
  • 250 ml smotany na šľahanie

1.Černice dajte do mixéra a pridajte mätové lístočky. Zmes rozmixujte a prepasírujte cez sitko.

2.Pyré vráťte do mixéra, pridajte olúpanú, na kúsky nakrájanú nektárinku, limetkovú šťavu, cukor a smotanu a všetko rozmixujte dohladka. Trvá to asi 4 minútky.

3.Krém rozdeľte do formy s ružičkami a zvyšok vložte do foriem na muffiny. Formy podložte vrchnákmi od plastových krabíc, aby boli v rovine a dajte na 5 hodín do mrazničky.

Ak chcem zmrzlinu podávať rozdelenú na klasické kopčeky, potom použijem plastovú krabičku a pred mrazením zamiešam do krému ešte hrsť celých černíc.

Černice sú plné vitamínu C a predovšetkým silného ochranného a antioxidačného účinku obsiahnutých bioflavonoidov. Chránia náš zrak, srdce i pečeň a spomaľujú stareckú degradáciu mozgu. Ak máte možnosť ich pestovať, potom neváhajte. Ideálne konzumujte černice čerstvé, vrátane kôstok, ktoré obsahujú éterický olej. Avšak ak si dáte stranou mištičku na prípravu zmrzliny, stojí to za to. Zmrzlinu môžete odľahčiť bielym jogurtom.

Po naplnení formy s ružičkami mi vždy trocha zmrzliny zostane. Použijem teda drobné formičky, v ktorých zvyčajne pečiem muffiny. Formy do zmrzlinového krému dokonale vyrysujú všetky línie, takže čím nápaditejšie tvary použijete, tým je to zábavnejšie. Predovšetkým deťom sa budú páčiť malé bábovky a vy budete vedieť, že ste im predložili ovocný dezert, ktorý máte pod kontrolou a do ktorého ste dali len to najlepšie.

Formy doma vyžijete na prípravu muffinov, maslových košíčkov či iných cukroviniek, takže určite nebudú nečinne zaberať miesto. A ak sa vám nechce priamo do prípravy zmrzliny, kúpte si svoju obľúbenú a len ju presuňte do vybranej formy. Váš dezert bude dokonalý aj tak!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *