Pekáče a nízke plechy na pečenie sú vždy dobrými pomocníkmi. Zmestí sa do nich porcia jedla pre celú rodinu, takže je rýchlo a úsporne navarené.
Zdržiavať sa v chladných dňoch vo vyhriatej kuchyni je príjemná vec. Keď príde chuť na tradičné mäsové jedlá, rada volím také, ktoré pripravím v jednom pekáči a potom ich rýchlo zatvorím do rúry. Väčšinou sa k spokojnosti ostatných všetko upečie samo. Takých receptov mám kopu a stále dookola ich vylepšujem. Ten, ktorý vám predkladám, má základ v kuchyni Gordona Ramsaya (narodeného v škótskom Johnstone, tak preto môj vzletný názov) a razom ním poteším chuťové bunky milovníkov mäsa i zeleniny.
Ako som už povedala, - je to jedlo z jedného pekáča, takže odporúčam zaobstarať si riad správnych veľkostí. Tým myslím na porciu pre dvoch, pre štyroch.... skrátka presne akurát. Stačí len siahnuť na ten pravý, ktorý si viete vybrať z našej ponuky na našom e-shope. Bude sa vám hodiť na pečenie koláčov, štrúdieľ aj napríklad na lasagne. Dokonca v ňom môžete vychladiť aj nepečené stracciatella rezy.
Príprava: 30 minút + pečenie * Získate: 4 porcie
1. Polovicu oleja dajte na panvicu a opečte na ňom dosť okorenené a osolené mäso zbavené kože. Presuňte ho na teplý tanier.
2. Zvyšok oleja pridajte na panvicu a vhoďte doň šalotky a huby, potom cesnak, baklažán, časť tymianu a rozmarínu. Dobre premiešajte a všetko asi 5 minút opekajte, počas pečenia dochuťte soľou a korením a pridajte nakrájané cukety a víno. Úplne nakoniec pridajte paradajky. Zeleninovú zmes poduste, aby sa polovica vína vstrebala, cukety sa však nesmú rozpadať. Medzitým zapnite rúru na 190 °C.
3. Zmäknutú zeleninu presuňte do pekáča, hore pridajte kuracie stehienka a zvyšok byliniek. Pekáč prikryte alobalom a pečte na strednom rošte po dobu 30 minút.
4. Potom pekáč odkryte, presuňte ho pod gril, do základu pridajte hrsť olív a kuriatka nechajte 15 minút zozlatnúť. Rúru vypnite a pokrm nechajte 5 minút dôjsť.
Podávajte s bielym pečivom alebo s novými zemiakmi v šupke.
Ak máte radi spojenie letnej zeleniny a mäsa, určite budete s hostinou spokojní. Mäso pomerne dosť okoreňte, a namiesto šampiňónov môžete v sezóne pridať 250 g zmesi letných húb. Víno na varenie používajte vždy kvalitné a rovnakú značku podávajte neskôr s jedlom.
...všetko je pripravené, chýbajú tu len olivy, ktoré pridáte neskôr. Zostáva iba pekáč vložiť do rúry. Ešte pripomeniem dôležité - pri príprave mäsa si dajte prácu s odstránením kože. Korenie a bylinky mäso lepšie ochutia, a navyše v zeleninovom základe sa stehienka trochu dusia, takže vypečenú kôrku dookola by ste beztak nezískali. Tiež ich nepečte dlhšie ako je nutné, zelenina by bola príliš mäkká. Možno na prvýkrát netrafíte všetko akurát, ale určite vám bude chutiť.