Nepečené stracciatella rezy

Srdce z brečtanu / drôtená opora
22.4.2024
Ako prať utierky, aby žiarili čistotou?
1.5.2024

Tento recept je hotový poklad, ktorého základ tvorí riadna dávka smotany, tvarohu a chrumkavej čokolády. Vychutnajte si tento skvelý dezert, ktorý chutí najlepšie dôkladne vychladený.

K názvu dezertu, ktorý som vám pripravila pomocou priestranného plechu na pečenie (má správne rozmery tak akurát do chladničky), musím podotknúť ešte to, že v niekom názov Stracciatella môže evokovať naopak pokrm horúci a do poriadnej zimy. To preto, že sa jedná o tradičnú a výdatnú polievku, ktorá sa varila už v období starovekého Ríma. Obsahuje vajcia, strúhaný parmezán a muškátový oriešok. Väčšine z nás sa však pod týmto pomenovaním vybaví lahodná smotanová zmrzlina s príchuťou vanilky a s prímesou čokoládových plátkov, ktoré tak príjemne chrumkajú na jazyku.

A to už som pri vytúženej čokoláde, ktorú som naliala nielen do mrveničkového korpusu, ale pridala aj do krémového základu typu Cheesecake. Výsledkom je smotanová pochúťka, ľahká a jemná, s kúskami vychladenej čokolády. Aby som odľahčila aj nepečený korpus, nahradila som klasický sušienkový základ rozdrvenými celozrnnými kukuričnými chlebíčkami. Je to príjemná zmena a prekvapivo dobrá. 

Príprava: 35 minút * Získate: plech rezov veľký 36 × 27 cm

Korpus

  • 120 g celozrnných kukuričných chlebíčkov s ryžou, alebo iný obľúbený druh
  • 250 g čokolády na varenie + 100 g masla a 5 lyžíc horúcej vody

Krém

  • 250 ml smotany, 30%
  • 50 g práškovej želatíny na nepečenú tortu, Vitana
  • 500 g vychladeného tučného tvarohu
  • 150 ml bieleho jogurtu, 10%
  • 100 g práškového cukru, preosiateho
  • 150 g čokolády, 74% kakaa aj viac, nahrubo rozsekanej

1. Chlebíčky rozdrvte v mise pomocou paličky alebo ich nahrubo rozmixujte. Vo vodnom kúpeli rozpustite čokoládu, dohladka vmiešajte maslo a vriacu vodu. Polevu presuňte do misy s chlebíčkovou drťou a všetko rýchlo premiešajte.

2. Pekáč vyložte potravinovou fóliou a pomocou lyžice natlačte hmotu rovnomerne po celej ploche. Vložte do chladničky.

3. Vyšľahajte smotanu a nechajte ju bokom. Želatínu na nepečenú tortu dajte do misky, pridajte 100 ml vlažnej vody (nie studenej) a 15 sekúnd intenzívne miešajte metličkou. Ďalej pracujte rýchlo.

4. Do väčšej misky dajte tvaroh, jogurt a cukor a zľahka prešľahajte. Tekutú želatínu vmiešajte metličkou do základu a akonáhle začne tvarohový krém želírovať, vmiešajte doň vyšľahanú smotanu a čokoládové kúsky, a všetko spojte dohladka.

5. Krém naneste na mierne stuhnutý korpus, stierkou vyrovnajte a nechajte najlepšie do druhého dňa v chladničke.

Rezy podávajte dozdobené malinami a hoblinkami čokolády.

Čokoládovo ryžový základ rezov je ľahučký a chutný, nijako sa ho neobávajte. Počítajte s tým, že sa po rozkrájaní viac drobí, ale ničomu to nevadí. Drobčeky pridajte k jednotlivým porciám s ovocím, chutia trochu ako oriešky. Ak očakávate tradičnejšiu chuť cheesecaku, vytvorte si korpus z obvyklých sušienok a masla. 

Krém krásne tuhne pod rukami. Ak ho navŕšite do pekáča menších rozmerov, než uvádzam, budete mať tortičky ešte vyššie. Po vychladení idú kúsky dobre nakrájať. Pridajte hrsť čerstvých malín a užívajte si skvelú chuť rezov.

Ešte jedna skvelá obmena - keď sa chcem vytiahnuť, do krému používam horkú čokoládu s príchuťou malín, napr. 70% Ecuador a uvedené množstvo násobím dvoma :o) Ak čakám väčšiu návštevu, často pripravujem rôzne rezy na hlbšom plechu. Je to najrýchlejší spôsob prípravy, ako získať väčší počet porcií. Navyše idú efektne dozdobiť a každý hosť má pocit, že ste tortu pripravili len a len pre neho. 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *