Ako prať utierky, aby žiarili čistotou?

Nepečené stracciatella rezy
26.4.2024
Kakaové laby s mandľami
3.5.2024

Utierky patria k jednému z najnamáhanejších kúskov bytového textilu. Život v kuchyni si bez utierky je možné predstaviť asi len ťažko. Ich pôvodná funkcia bola, ako už sám názov napovedá, na utieranie riadu, pri ktorom sa príliš nezašpinili, ale dnes je všetko inak.

Ako sa totiž do našich kuchýň a životov vkrádajú umývačky, čím ďalej častejšie slúžia skôr ako všestranný pomocník. Tu zastanú chňapku, tu podložku pod horúci hrniec a nezriedka svoj utierací názov naplnia - zotretím niečoho rozliateho. Skrátka preto, že sú vždy po ruke.

Je mi jasné, že najmä starším generáciám sa toto stane menej často ako mne, ktorá si už nejednu krásnu utierku zničila nevyprateľným fľakom, na druhú stranu môžem bez hanby povedať, že už som na odstránenie škvŕn na utierkach vyskúšala naozaj všeličo. Zo svojej skúsenosti preto tiež viem, že utierka, ktorá sa nedá vyprať minimálne na 60 °C, nemá v kuchyni čo robiť. Zaprané utierky so škvrnami od všetkého možného totiž neplnia ďalšiu svoju funkciu – byť okrasou kuchyne. Pretože priznajme si, niektoré ich vzory sú jednoducho nádherné.

Široký výber utierok nájdete samozrejme aj na našom e-shope. Nájdete tam klasické bavlnené karo, pre vysokú savosť sú veľmi obľúbené aj bavlnené vaflové alebo bambusové utierky, ktoré máme v niekoľkých nových vzoroch. Krásne dekory ponúkajú aj tie z egyptskej bavlny či bavlna v odolnej žakárovej väzbe.

Utierky na parádu stačí mať prateľné na 40 °C, ale tie "poriadne" na prácu musia vždy vydržať šesťdesiatku - najlepšia je na ne klasická bavlna, skvelú savosť má vo vaflovej úprave.

SUCHÁ UTIERKA, DOBRÁ UTIERKA

1

Ako už sme si povedali, utierka je na utieranie riadu a podobné čisté práce, na stieranie nečistôt slúži handra (ja na to rada používam staré utierky a klasické látkové plienky), bez dodržiavania tohto pravidla jednoducho čisté nebudú. Ak je z nejakého dôvodu mokrá, rozložte ju a usušte alebo ešte lepšie: dajte ju rovno prať. Ja osobne mám na mokrú bielizeň pred práčkou zvláštny kýblik a všetky vlhké a mokré handričky a utierky, poliate tričká atď. dávam doň, aby sa všetko dostalo do prvej dávky, ktorú budem dávať prať.

 

NIKDY ICH NENECHAJTE ZASCHNÚŤ

2

Znie vám to v rozpore s pravidlom číslo jedna? Nie je tomu tak – tam sme hovorili o utierkach, ktorými ste zotreli maximálne čistú vodu. Pokiaľ na utierke priľne špina, platí to isté ako v prípade akéhokoľvek iného zašpineného prádla: škvrna nesmie zaschnúť a ideálne je rovno zapnúť práčku. Odolnejšie škvrny (ktorých je, čo si budeme rozprávať, v kuchyni väčšina) je dobré predprať žlčovým mydlom. Nepleťte si ho s pracím mydlom (napr. „s jeleňom“), rozdiel nájdete vysvetlený v boxe nižšie.

 

UTIERKY PERTE ČASTO A NA 60 °C

3

Kuchyňa je semenisko baktérií a utierky, ktoré sa odkladajú na linku, utiera sa do nich riad, siaha sa na ne nie vždy úplne čistými rukami - tak tie taktiež... Aj v len zavlhnutej utierke sa mikroorganizmy začnú množiť exponenciálnym radom a predstavte si, ako tým potom utierate poháre a taniere. Okrem žiarivého vzhľadu je to ďalší dôvod, prečo ich prať často a na šesťdesiat. Niekedy sa odporúča prať ich oddelene od bielizne a dokonca aj od uterákov, pri dodržaní vysokej teploty je to ale jedno, pretože tá všetko zlikviduje. Pokiaľ utierky napriek tomu zapáchajú zatuchlinou, je na vine najčastejšie práčka: buď ju treba vyčistiť, alebo dostatočne neohrieva vodu (áno, bohužiaľ je bežné, že hreje len na 50–55 °C, a to vyrieši len servis) alebo teplotu nedrží dosť dlho. Odporúčam aspoň občas použiť program na detskú bielizeň, ktorá má predpierku a ktorá tú vysokú teplotu drží dlhšie ako obyčajný program, mám to vyskúšané z dôb prania látkových plienok. S dostatočnou hygienou pomôže aj sušička a žehlenie.

 

ZABUDNITE NA AVIVÁŽ

4

Pri utierkach rovnako ako uterákoch a množstve ďalšej bielizne zabudnite na aviváž. Tá totiž obalí textilné vlákna a znižuje tým ich savosť – čo je v prípade utierky to posledné, po čom človek túži. Aviváž navyše zanáša práčku aj sušičku a predlžuje dobu sušenia (čo je opäť spôsobené obalením vlákien), ja ju už roky používam len celkom výnimočne napríklad na baránkové deky. Naopak ale vrelo odporúčam levanduľové plákadlo bielizne, ktoré vymyje zvyšky prášku, a bielizeň prevonia, prípadne použite klasický alebo o niečo silnejší biely ocot. Utierky budú mäkšie a savejšie, keď budú prané v mäkkej vode a lepšie sa aj zbavíte škvŕn. Preto podľa potreby nezabúdajte do prania pridať zmäkčovač!

 

SLNKO NAŠE JASNÉ!

5

Ako dobre viete, na škvrny je najlepšie... Slniečko. Nič nevybieli bielizeň tak ako letné slnko, z bielych detských tričiek spoľahlivo vytiahne aj paradajku a čokoládu. Utierky, rovnako ako ďalšiu bielizeň, na slniečko ale musíte dávať mokré, ako by sa spolu s vodou odparovali aj tie škvrny. Slniečko je tiež jediný spôsob, ako sa aspoň čiastočne zbaviť zažltnutých škvŕn, ktoré vzniknú, keď utierku použijete namiesto chňapky alebo na ňu položíte horúci pekáč. To totiž vlákno spáli a s tým už potom veľmi nie je pomôcť.

Ako prať utierky2

ŽLČOVÉ MYDLO JE UNIVERZÁLNY POMOCNÍK

Žlčové mydlo sa od pracieho alebo kozmetického mydla líši jednou zásadnou ingredienciou – hovädzou žlčou. Tá totiž obsahuje enzýmy, ktoré vedia rozložiť tuky a bielkoviny, teda je neuveriteľne efektná aj v ničení nečistôt organického pôvodu. Textílie zbaví mastnoty, krvi, červeného vína a ovocných štiav, atramentu, maziva, ale aj škvŕn od detskej stolice alebo na údržbu zažltnutých, potom namáhaných miest (podpazušie, goliere, manžety atď.). Len nezabudnite, že bielkovinové škvrny od mlieka či krvi treba predpierať v studenej vode!

Ako prať utierky?

1Ako utierky zbaviť zápachu?
Utierky treba prať na 60 °C, prať ich dostatočne často a pridávať ocot alebo kyselinu citrónovú, ktoré pôsobia antisepticky.
2Ako zvýšiť savosť utierok?
Pokiaľ sú utierky nové, musíte im dať chvíľu priestor „zapracovať sa“. Plnú savosť dosiahnu po 5–6 praniach. A pozor, aviváž ich savosť znižuje!
3Ako utierky zbaviť škvŕn?
Použite staré dobré žlčové mydlo, najmä škvrny živočíšneho pôvodu predpierajte v studenej vode. A čo nezmôže to, s tým si poradí sušenie na letnom slnku.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *