Kakaové laby s mandľami

Ako prať utierky, aby žiarili čistotou?
1.5.2024
Kvetinový servis a svietnik pod vodou
8.5.2024

Víkendové pečenie sladkostí často patrí deťom. A to nielen kvôli maškrteniu. Deti sa perfektne zabavia, a prácu s cestom si zakaždým užijú.

Deti sa rady zúčastňujú aktivít, pri ktorých sa v kuchyni až tak nehľadí na neporiadok. Na výsledky svojho zápolenia sú potom ako sa patrí pyšné. Vyskúšajte niečo jednoduché, napríklad sušienky. Napečiete ich rýchlo, ale najchutnejšie budú tak za týždeň. Mandľové cesto potrebuje chvíľu na rozležanie, podobne ako mnohé cukrovinky. Na uskladnenie dobre poslúži objemná plechová dóza, avšak len za predpokladu, že ju schováte na tej najvyššej polici.

Máte doma objemnú dózu na sušienky? Nie?? Potom sa pripravujete o mnohé potešenie. V takej plechovke býva totiž zakaždým niečo dobré na zub. A všetci členovia domácnosti to vedia, vedia to aj mnohí prichádzajúci... Aj keď nie je napečené z domácich receptov, nájdu sa tu rôzne keksy alebo zabudnuté piškótky na zlé časy. Keď príde maškrtná, dôležitosť tohto kuchynského vybavenia stúpne do nebies!

O sušienkovú dózu sa môžete občas starať, a dopĺňať do nej svoje špeciality, ktoré sa tu rozležia tak, až sa rozplývajú na jazyku. Pečenie sušienok je zábavné a najviac si ho užijete s deťmi. Detská fantázia vás dovedie k všelijakým zábavám, ako napríklad k tvoreniu veľkých medvedích šľapají. Dozviete sa, že medveď má päť pazúrikov a aj keď sa na sušienky niekedy zmestia len štyri, budú dobré aj tak.

Posedenie vo vašej kuchyni bude zase o kúsok útulnejšie :o)

Príprava: 1 hodina * Získate: 22 sušienok, záleží na veľkosti

Cesto

  • 280 g hladkej múky
  • 100 g mandlí, jemne mletých / mandľovej múky
  • 130 g práškového cukru
  • 2 plné lyžice kakaa
  • 120 g masla
  • 2 vajcia
  • 1 lyžička vanilkovej pasty
  • celé mandle /blanšírované mandle na pazúriky

Na dokončenie

  • pomarančový / ríbezľový džem
  • domáce / kupované piškóty

1. Múku preosejte na dosku alebo do misy robota, pridajte mandle, preosiaty cukor a kakao. Sypkú zmes premiešajte, potom pridajte kocky masla, vajcia a vanilkovú pastu. Krátko vypracujte cesto, zabaľte ho do fólie a ponechajte hodinku v chlade.

2. Na pomúčenej doske vytvorte asi 4 mm vysoký plát, z ktorého vykrojte 6 - 7 cm širokou formičkou kolieska. Pomocou jamkovača vytlačte na labe jamku na „vankúšik” a nad neho umiestnite „pazúriky”. Tie budú tvoriť mandle smerujúce špičkou von. Vtlačte ich do cesta. Sušienky presuňte na plech vystlaný papierom na pečenie a v rúre rozohriatej na 180 °C ich pečte po dobu 8 - 9 minút.

3. Na vychladnuté laby dajte lyžičku džemu do miesta, ktoré tvoria vankúšiky. Pritlačte na ne piškóty, aby labky boli plastické. Sušienky nechajte najlepšie týždeň rozležať.

Medveď nie je žiadne tintítko, takže si kúpte veľkú vykrajovačku. Ostatne mandľové pazúriky sa musia vojsť do okolitej plochy. Mandle môžete blanšírovať a šupku stiahnuť, prípadne ich nechajte tak. Ak sa rozhodnete pre biele mandličky, dajte ich do misky a prelejte vriacou vodou. Po pár minútach - kedy už voda dovolí dať tam vlastné pazúriky - mandle vylovte a prstami ich vytlačte zo šupky von.

Aby ste mohli labky viac naplniť džemom, vytlačte si pre labkovú dlaň jamku do základnej sušienky. Lepšie si tak rozvrhnete aj rozloženie pazúrikov. Tie potom vtlačte hlboko do cesta, nevadí, keď sa trochu zdeformuje. Mandle treba zapiecť, aby neopadávali.

K mandľovému cestu mi chutí najviac pomarančový džem. Samozrejme pokojne dajte černice alebo inú pikantnú marmeládu. Naplňte vytvorenú jamku a potom ju prekryte piškótou. Piškóty si z usilovnosti môžete upiecť, ide to rýchlo pomocou zdobiaceho vrecka a rovno rezanej špičky. Nevadí, že bude mať každá trochu inú veľkosť. Ale pokojne využite kupované detské piškóty. Medvedie šľapy rozhodne nemusia byť ako zo žurnálu. Ste predsa v divočine!

Ideálne bude, keď necháte svoje sušienky rozležať. Ale kým ich uložíte do sušienkovej dózy, rozhodne ochutnajte. Odmena bude sladká. Užite si veselý víkend! 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *