Srdce z brečtanu / drôtená opora

Mangové drevo: Prečo ho milovať a ako sa o neho starať
19.4.2024
Nepečené stracciatella rezy
26.4.2024

V prírode rastie brečtan takmer na každom tienistom mieste. Po stáročia je považovaný za magickú rastlinu a je symbolom priateľstva a nesmrteľnosti. Mám ho dosť rada a tak som pred rokmi privítala, že sa dá pestovať aj ako izbová rastlina.

Tým skôr, že je to rastlina dobrá a nenáročná. Vyžaduje síce pravidelné zalievanie, ale pretože na svoj prospech potrebuje tieň, v núdzi vydrží aj s obmedzenou zálievkou. V podstate dajte brečtanu trochu rašeliny a pevnú oporu, po ktorej sa môže popínať, a odmení vás svojou pokojnou živou silou. Keď dáte kvetináč do pekného obalu, pohľad na okno vás zakaždým poteší. Do kuchyne som si vybrala hrnček s bodkami, ktorý rastline nesmierne pristane.

A kam s ňou? Všeobecne platí, že čím zelenšiu odrodu brečtanu vlastníte, tým tienistejšie miesto by mala mať. Rastlina si vystačí s bežnou izbovou teplotou, ale pokiaľ ju necháte na okne, kde je chladnejšie, bude ešte spokojnejšia. Brečtanky namotávam na drôtenú konštrukciu hneď v okamihu, keď po zakorenení trochu odrastú. Neviem, či to robím správne, ale roky mi prospievajú. Pretože sa jedná o rastlinu, ktorú je možné rozmnožovať po celý rok, môžete začať s pestovaním hneď teraz. Najvhodnejšie obdobie je od decembra do februára.

ČO BUDETE POTREBOVAŤ

Prineste si pár odrezkov v dĺžke okolo 10 cm a nechajte ich vo vode zakoreniť v miestnosti pri teplote okolo 20 stupňov. Rastliny vám rady vyhovejú a v okamihu, keď sú vyvinuté korienky, dajte ich do priepustnej zeminy s trochou rašeliny. Akonáhle brečtan porastie – spoznáte to podľa čerstvých výhonkov, ktoré sú jasne zelené – môžete začať učiť rastlinu šplhať. Pripravte si:

  • brečtan s výhonkami dlhými aspoň 15–20 cm
  • zeminu s prímesou rašeliny
  • tekuté hnojivo
  • zeleno potiahnutý hrubší drôt
  • štiepacie kliešte
  • nožnice a záhradnícke náčinie

Drôt vytvarujte prstami do podoby srdca. Pomohla som si tak, že som si na kartón z krabice nakreslila a vystrihla srdce veľké asi 18 × 18 cm. Jeden koniec drôtu v špičke srdiečka zakrúťte, druhý koniec ponechajte dlhý a neskôr ho skráťte podľa hĺbky kvetináča. Rastlinu presaďte najlepšie do hlineného kvetináča, ktorý je stabilnejší, než plastový. Srdce zapichnite doprostred rastliny a výhonky rozdeľte na obe strany. Nakoniec ich oviňte okolo drôtu. Jeden výhonok spredu, druhý zozadu. Spočiatku musíte výhonky tak 2× týždenne upraviť, pretože sa rozpletajú, ale čoskoro začnú ochotne samy šplhať.

Ešte prezradím, že srdce na finálnej fotografii je o 4 mesiace staršie. V tejto chvíli už je presadené do väčšieho kvetináča. Až sa vám bude zdať drôtená opora príliš zaplnená (tak po 2 rokoch, ale počas doby niektoré výhonky odstrihujem), nezostáva, než po stranách výhonky prestrihnúť, rozpliesť, drôt vybrať a začať brečtan pestovať na väčšom srdci.

Brečtan pestujem roky na kuchynskom okne, ktoré je obrátené na východ. Často mu silné dopoludňajšie slnko nepraje, ale drží sa statočne. Hlavná rastlina vytvorila srdce široké viac ako 40 cm a dala život množstvu ďalších rastliniek, ktoré rozdávam. Občas kvetináč otočím a pritom brečtan pochválim, že tu je stále so mnou. Myslím, že mi rozumie…

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *