Mangové drevo: Prečo ho milovať a ako sa o neho starať

Voňavý orgovánový sirup
17.4.2024
Srdce z brečtanu / drôtená opora
22.4.2024

Mangové drevo je hitom dekoračných predmetov, ale aj pri výrobe nábytku. Kto ho doma kedy okúsil, ten ho vraj už nikdy nebude chcieť dať z ruky. Aj u nás teraz ponúkame celý rad krásnych dekoračných predmetov, ktoré pri správnej údržbe prežijú niekoľko generácií. A ako sa o neho starať, to vám radi prezradíme!

Ako vás určite napadne, mangové drevo je pochádza z mangovníka, latinsky Mangifera. V našich zemepisných šírkach poznáme predovšetkým jeho plody, ktoré na ňom rastú na niekoľko centimetrov dlhých stopkách. Mangovníkov existuje cez 60 druhov, najbežnejší je mangovník indický. Sú to mohutné, vyrastené stromy (mangovník indický dorastá do výšky až 30 metrov!) s rozložitou košatou korunou. Keď je teda treba mangovník zoťať, dokážete si predstaviť, koľko dreva je možné aj z jedného stromu vyťažiť. Keď som pred 10 rokmi s batôžkom na chrbte cestovala dookola exotickej Kuby, všadeprítomné mangovníky tvorili pozdĺž ciest nádherné dominanty a pozerať sa na ne ma nikdy neprestalo baviť. A jesť čerstvé mango teda tiež nie. :-) Tento strom je pôvodom z južnej Ázie, ale dnes ho nájdete takmer po celom tropickom a subtropickom páse.

Mangové drevo má krásnu, exotickú textúru s rôznymi odtieňmi hnedej, zlatistej a červenohnedej farby. Jeho povrch je obvykle hladký a lesklý, čo z neho robí veľmi atraktívne drevo na výrobu dekorácií.

Je relatívne tvrdé, aj keď nie toľko ako napríklad dub alebo mahagón. Je ale dostatočne odolné a pevné, aby bolo vhodné na výrobu nábytku, podláh a ďalších dekorácií.

To, že nie je úplne tvrdé, umožňuje ľahké obrábanie, čo uľahčuje výrobu rôznych predmetov a nábytku z mangového dreva.

V krajinách pôvodu je drevo používané aj na výrobu hudobných nástrojov, tradičných rezbárskych prác a dekoratívnych predmetov. Všetky tie krásne veci, ktoré boli vyrobené napospol v severnej Indii, nájdete na našom deDoma e-shope priamo tu.

Mangovníky na drevo sa používajú tie, ktoré už neplodia, využitie ich dreva tak stromu vdýchne ďalší život. 

  • Na odstránenie prachu a nečistôt použite suchú alebo navlhčenú mäkkú handričku, ideálne je mikrovlákno. Agresívne čistiace prostriedky od neho radšej držte ďalej, môžu poškodiť povrch alebo vyblednúť farbu. Pozor najmä na prostriedky obsahujúce silikóny (tie drevo vysušujú) alebo amoniak a napr. na hubky s drsným povrchom, ktorý by drevo mohol poškriabať, skvelé sú napríklad melamínové hubky.
  • Výrobky z mangového dreva neklaďte priamo na zdroje tepla, tie drevo jednoducho ničia. Rozhodne nepatria ani do umývačky riadu!
  • Pokiaľ máte v byte vysokú vlhkosť, používajte odvlhčovače vzduchu, v tomto nie je starostlivosť o mangové dekorácie či nábytok iná ako v prípade akéhokoľvek iného dreva.
  • Vosk alebo olej aplikujte čistou handričkou alebo hubkou. Rozotrite ich rovnomerne po povrchu dreva a nechajte vstrebať, pokiaľ niekde zostane hrubšia vrstva, môže spôsobiť farebné nerovnosti. Vosky a oleje drevo chránia pred vlhkosťou a zabraňujú jeho vysušeniu, ktoré by mohlo viesť až k praskaniu. A vždy sa samozrejme riaďte návodom na obale alebo odporúčaniami výrobcu.
  • Ideálne je používať prípravky určené priamo na mangové drevo, prípadne špeciálny včelí vosk na drevo. Ten rozjasní farby a opäť vynikne kresba dreva. Pozor ale, drevo týmto postupom môže ľahko zmeniť farbu, ako to už pri renovácii vždy je, preto ho najskôr skúste na nenápadnom mieste.
  • Pokiaľ daný kúsok nepoužívate vyložene ako podložku pod horúce hrnce, vyvarujte ho kontaktu s horúcimi nádobami, ktoré na nich môžu zanechať farebné nerovnomernosti.
03

Štýlová dekorácia na stenu

Kresba a zlatistá farba mangového dreva dobre vyniknú nielen na ucelených plochách, ktorými disponujú misky, dosky alebo plošnejšie dekorácie ako napríklad anjeli, krásne z neho sú aj dekorácie vyrezávané ako strom života. Ten je symbolom spojenia s predkami, s našou rodinou, aj plodnosti, ako si vždy nájde spôsob, ako ďalej rásť a množiť sa. Zároveň je symbolom stability, ktorú nám rodina v podobe svojich koreňov poskytuje: taký strom odolá nepriazni oveľa ľahšie ako jednotlivý výhonok.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *