Voňavý orgovánový sirup

Uteráky ako tip na jarný darček
12.4.2024
Mangové drevo: Prečo ho milovať a ako sa o neho starať
19.4.2024

Sirup voňajúci po orgováne sa hodí do limonád aj na zmrzlinu. Jar nám tieto dobroty podáva na zlatej dlani.

Stačí len natiahnuť ruky a odtrhnúť si. Orgovány rastú divoko aj v záhradách, skrášľujú parky, lemujú cesty. Všade to omamne vonia a ja si každý rok prajem trochu tej vône niekam schovať. Ide to celkom krásne – spracujte ju v kuchyni a zatvorte pod viečka. Z čerstvo natrhaného orgovánu je možné vyrobiť sladký sirup, ktorý naozaj vonia po orgovánových siliciach. Je to úplne jednoduché.

kvetové sirupy

  • Kvetové sirupy je možné vyrobiť z mnohých darov prírody. Napríklad z kvetov bazy čiernej, levandule, orgovánu, púpavy, agátu.
  • Prírodnú surovinu si nazbierajte v oblasti, ktorá nie je zamorená splodinami a nečistotami.
  • Kvety pred spracovaním neoplachujte, aby ste ich nezbavili peľu. Nechajte čas chrobáčikom, aby ich opustili.
  • Varom sa vytráca vitamín C, ale väčšina bioaktívnych látok v sirupe zostane.
  • Na konzerváciu postačí cukor a trocha citrónovej šťavy. Pokiaľ vyrábate sirupu veľa a chcete ho uskladniť na dlhšiu dobu, potom ho zakonzervujte kyselinou citrónovou, ktorá zabráni rozvoju baktérií a kvasiniek.

Príprava: 45 minút + lúhovanie + 15 min dokončenie * z 2 dielov surovín bude asi ½ l sirupu

Návod prispôsobte množstvo orgovánových kvietkov; mieru uvádzam v šálkach, tzn. 1 diel je 1 šálka = 250 ml

  • 1 diel orgovánových kvietkov
  • 1 diel sladidla - buď trstinového alebo bieleho cukru
  • 1 diel vody
  • šťava z ½ citróna
  • ½ dielu medu (nemusí byť)

1. Orgován natrhajte v plnom kvete, neoplachujte ho, len nechajte zľahka zvädnúť. Počas tejto doby sa zbaví hmyzu. Potom kvietky oberte a odmerajte. V odmernej šálke ich sklepnite, ale nestláčajte.

2. Cukor dajte do hrnca s vysokým dnom, prilejte časť vody a nechajte ho pozvoľna rozpúšťať. Prilejte zvyšok vody a zahrejte k bodu varu. Stále miešajte, potom prisypte kvety, plameň stiahnite a zmes nechajte prebublávať asi 15 minút. POZN.:Ak pridáte biely cukor a ak máte tmavý orgován, sirup sa vo výsledku zafarbí do ružova. Ak použijete trstinový cukor (a nakoniec aj med), sirup bude zlatý ako na fotografii.

3. Potom kastról presuňte do chladu, prikryte pokrievkou a sirup nechajte odpočívať 8-10 hodín. Jemná vôňa orgovánu sa v rozvare krásne rozvinie. Môžete ochutnávať, a akonáhle budete vôňu cítiť, môžete sirup dokončiť.

4. Chladný sirup nechajte prekvapkať cez plátno a zvyšok kvetov nakoniec vyžmýkajte. Pridajte citrónovú šťavu, a ak chcete aj med, a všetko môžete ešte precediť cez papierový filter. Sceďte do fliaš, zazátkujte a uložte do chladu.

Takéto varenie sa vám bude páčiť. Orgován omamne vonia a práca s ním je skôr potešením. Ak budete variť sirup prvýkrát, určite si nenecháte ujsť radosť z toho, že sa priblížite reklamným fotografiám s nádherne zafarbenou tekutinou od ružovej po vínovú. Docielite to jednoducho - použite biely cukor (lebo hnedý zafarbí sirup do karamelova) a ešte si pomôžte napríklad niekoľkými roztlačenými guličkami čučoriedok alebo šťavou z granátového jablka. Dávam však prednosť trstinovému cukru a pri dokončení aj medu. Chuť orgovánového sirupu je hlbšia, ale jeho farba nádherne zlatá.

Varenie sirupu je pastvou pre všetky zmysly. Po krátkom prevarení bude zmes odpočívať, aby v tekutine zostalo čo najviac arómy. Počas tejto doby smelo ochutnávajte, nech máte istotu, že orgován zapracoval, ako očakávate.

Sirup by bolo správne uskladniť v tmavo zafarbenej fľaši. Ale jednak som vám ho chcela predstaviť a potom – v okamihu, keď je fľaša načatá, uložím ju do chladničky, kde je sirup v tme. Ešte jednu inšpiráciu si z varenia sirupu odnesiete. Budete očarení nádhernými lila odtieňmi a sýto fialovými farbami. Možno, že si ich s chuťou prenesiete aj do svojej domácnosti prostredníctvom bytových textílií, nového riadu či domácich spotrebičov. Viac nájdete na našom e-shope.

Limonádu vytvoríte pridaním perlivej vody, ľadu a niekoľkých lístočkov medovky. Jemná aróma sirupu sa vo vode zriedi, lepšie si ju vychutnáte napríklad na vanilkovej zmrzline. Ak ste na sladšie alkoholické pitie, potom by ste mali ochutnať orgovánový sirup v šampanskom!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *