Mätový sirup do letných limonád

Jahodové tiramisu
19.5.2021
Zmrzlinové ruže
20.5.2021

Dobré veci nemusia byť vždy pracné. Pri mätovom sirupe to platí. Keď venujete chvíľku naloženiu byliniek do vody, neskôr získate zdravý a chutný nápoj, ktorý budete s rozkošou popíjať celé leto.

Takouto obľúbenou stálicou a sprievodkyňou letného smädu je mäta. Stačí ju pridať do mierne perlivej vody s niekoľkými plátkami citrónov alebo rozrezaných jahôd. Ale ešte väčším pôžitkom je chutná mätová limonáda. Naložte si mätový základ a pripravte lahodný sirup. Ak máte záhradku, potom môžete pestovať mnoho druhov mäty. Napríklad na čaj podávajúci sa na podporu trávenia sa pestuje mäta pieporná, v horúcom dni si pochutnajte na lahodnej šťave s ľadom a citrónom z mäty všeobecnej, klasnatej alebo vietnamskej, ktorá sama vonia po citróne. Sirupy sú lahodné a zachutia aj deťom. Určite stoja za vyskúšanie. Čoskoro zistíte, že mäta je bylinkou, ktorá doma nesmie chýbať.

Mätový sirup do letných limonád

SIRUP Z MÄTY

Príprava: 30 minút + dokončenie po 24 hodinách

15-20 dlhých stoniek čerstvo odtrhnutej mäty
1,5 l vody
2 bio citróny
250 g krupicového cukru
1 lyžička kyseliny citrónovej

1. Mätu opláchnite pod studenou vodou, listy oddeľte od stoniek a byle ešte rozstrihajte. Ide o to, aby sa čo najviac vonné silice dostali do vody. Tiež sa odporúča vložiť rozstrihanú mätu do misky, posypať lyžicou cukru a rozdrviť ju na pastu. Zvlášť ak použijete mätu piepornú, sirup bude výraznejší.

2. Prevarte vodu a nechajte ju vychladnúť. Nalejte ju do hrnca (do džbánu a pod.) a pridajte citróny nakrájané na hrubé kolieska. Môžete ich ešte prepichať aby pustili šťavu. Vložte všetku mätu a nádobu prikryte gázou. Zmes nechajte v chlade odležať po dobu 24 hodín. Nechávam ju aj deň a pol.

3. Druhý deň zmes preceďte, snažte sa pritom lístky poriadne postláčať a do základu vsypte cukor. Pomaly zahrievajte asi na 70 °C a miešajte, kým sa cukor dokonale nerozpustí. Potom priveďte vodu do prudkého varu a varte 3 minúty. Plameň stiahnite, pridajte kyselinu citrónovú (bráni bakteriálnemu bujneniu), premiešajte a odstavte.

Vlažný sirup prelejte do fliaš (lievik aj fľašu je potrebné sterilizovať) a uchovávajte ho v chladničke. Vydrží 1-2 mesiace. Ak si chcete sirup uchovať na zimu, potom ho dajte do pohárov pod viečka a chvíľu sterilizujte. Sirup má zlatistú farbu, ale jeho odtieň ovplyvní druh použitého cukru. Možno ste videli sirup so strakato zelenou farbou. Tá sa dodáva prostredníctvom potravinárskeho farbiva. Hodí sa potom k elegantným alkoholickým koktailom s vodkou a ľadom.

Mäty majú mnoho chutí i vôní. So žiadnou však neurobíte chybu. Niektoré kultivary sa predávajú s označením ovocná alebo ananásová mäta (mäta vonná s jemne ochlpenými lístkami), jablčná mäta (mäta huňatá, kvitne levanduľovo fialovými kvetmi), odrody ,Chocolate' alebo ,Grapefruit' zase patria ku kultivarom mäty piepornej.

Bio citróny vždy dokonale vydrhnite a potom rozkrájajte na kúsky. Plody bývajú mäkké a šťavnaté, pretože bez konzervácie po odtrhnutí rýchlejšie dôjdu. Nezabudnite, že s citrónmi vyčistíte škvrnky od hrdze, ale tiež napríklad granitový drez, na ktorom zostáva biely povlak od chlóru. Všetko sa dokonale spotrebuje.

Sirup nevyniká hustotou, avšak jeho farbu ovplyvní druh použitého cukru. Ak siahnete po hnedom, sirup sa výrazne zafarbí. Ak chcete, cukry si namiešajte (ľavá fľaša).

Mäta sa hojne užíva v bylinnej medicíne. Upokojuje zažívací trakt, prospieva črevám, upokojuje bolesti brucha; pri lokálnej aplikácii uľaví pri bolestiach hlavy. Inhalácie zase pomôžu k uvoľneniu nosa pri prechladnutí. V období tehotenstva sa však mäta užíva len v minimálnom množstve.

Sirup si môžete tiež zamraziť v silikónovej formičke na ľad (pozor, neplňte až hore, sirup nadobudne objem). Potom už len stačí hodiť kocku do vody a nápoj rozmiešať.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *